Macro

Δημήτρης Μπράτσε: Όταν στις εκλογές κερδίζουν οι καθαρές πολιτικές

1.Τα στοιχεία των ποσοστών ψήφου και ιδεολογικής τοποθέτησης, τα παρουσιάζει η Αυγή. Είναι από τις φορές που οι αριθμοί έχουν σημασία και εξηγούν πολλά.
 
 
2.Η κοινωνία απάντησε οτι δεν νοιάζεται για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά για το πολιτικό σχέδιο. Οι “ψηφίζω Τσίπρα και όχι ΣΥΡΙΖΑ”, που έγιναν σημαία και εργαλειοποιήθηκαν απο κάποιους κύκλους, τελικά δεν ψήφισαν ούτε Τσίπρα ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν τους ίδιους που έφτιαξαν την γραμμή αυτή. Η στρατηγική των δεκαετιών του ’80 και του ’90 έμεινε εκεί όπου στήθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ εστίασε σε σκάνδαλα όπως υποκλοπές και απευθείας αναθέσεις,ενώ έβγαλε το πρόγραμμά του 20 μέρες πριν τις εκλογές. Ο στόχος ήταν ένας, ο Μητσοτάκης, και απέναντι του ο Τσίπρας, λες και γινόταν ελληνορωμαϊκή πάλη, ένας εναντίον ενός. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε στην Δεξιά και Ακροδεξιά με Προοδευτική Συμμαχία, κάτι το οποίο είναι γενικό και αόριστο, ενώ στο παρελθόν όσο απαντούσε Ριζοσπαστικά Αριστερά ανέβαινε δημοσκοπικά και εκλογικά, όχι για τις λέξεις, αλλά για τις θέσεις του. Το ΚΚΕ, το Μέρα25, η Πλεύση Ελευθερίας, και το ΠΑΣΟΚ, παρουσίασαν αριστερές και κεντροαριστερές θέσεις, χωρίς γενικότητες και αοριστίες, χωρίς ναι μεν αλλά. Ακούστηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και για κατάργηση του άρθρου 16, στελέχη τα οποία δεν είχαν καμία απολύτως ιδεολογική και πολιτική επαφή με τον χώρο, απλά μπήκαν ως “Οι δικοί μας άριστοι”, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ένα θέμα για εκτεταμένη ανάλυση, είναι ο τρόπος επιλογής της στελέχωσης, οι υποψηφιότητες της ανανέωσης, οι οποίες κρίθηκαν από το αποτέλεσμα στο κατά πόσο έπεισαν τους ακροατές τους.
 
 
3.Η ΝΔ κατάφερε το ακατόρθωτο, είναι η πρώτη κυβέρνηση που κέρδισε σε εκλογές 150.00 ψήφους και δεν είχε φθορά. Δεν πήρε απαντήσεις για το Ψηφιακό Κράτος, το οποίο είναι μπάχαλο και ο πολίτης δεν μπορεί να βρει το δίκιο του. Δεν πήρε απαντήσεις ότι εξαπάτησε τους πολίτες για μια καλύτερη ζωή και πλέον ζουν με επιδόματα αντί για καλύτερες θέσεις εργασίας. Δεν πήρε απαντήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ανέβηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και άλλα πολλά. Δεν πήρε απαντήσεις για την νεολαία που εργάζεται σκληρά και δεν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί απο το πατρικό σπίτι και το βοήθημα της οικογένειας. Το πιο σημαντικό, δεν πήρε απαντήσεις για την ακρίβεια και αντιπρόταση. Δεν πήρε προγραμματικές – αντικυβερνητικές προς αυτήν απαντήσεις με αντιπρόταση.
 
 
4.Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν από το 45% και το έφτασαν στο 5%, δεν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, έφυγαν από τα στελέχη και την πολιτική που κατέστρεψε την χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκαν στον αριστερό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Προσπάθησαν να βρουν καθαρούς πολιτικούς χώρους, και τους βρήκαν. Άρχισαν να φεύγουν και να επιστρέφουν πίσω, όταν είδαν μπροστά τους όλους αυτούς και τους λόγους για τους οποίους “μετανάστευσαν”.
 
 
5.Μπορεί κάποιος πλέον να μιλήσει για βρώμικο ΠΑΣΟΚ όπως έκανε πριν το 2015 και το 2019; Το ΠΑΣΟΚ ξεπλύθηκε έμμεσα, μπορεί και αθώα, ή άθελα επειδή οι αριθμοί συμπιέζουν καταστάσεις και στρατηγικές. Ελάχιστοι πλέον μπορούν να του προσάψουν σκάνδαλα, καταστροφή, τυχοδιωκτισμό, ψέματα κτλ., απο την στιγμή που το πρώην κυβερνητικό κόμμα επέμενε να κλείσει συνεργασία, πριν καν ανοίξουν οι κάλπες. Ο Ν.Ανδρουλάκης, ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθάρισε από τα βαρίδια των προηγούμενων δεκαετιών επειδή πολιτεύτηκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους για την πολιτική τους επιβίωση, ειδικά όσοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, όπου μέρος τους βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ πλέον θεωρείται κόμμα καθαρό απο τους πρώην ψηφοφόρους του, και γι’αυτό τον λόγο μέρος τους επιστρέφει.
 
6.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανέβει και κάποια στιγμή να κερδίσει εκλογές, θα πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του. Δεν κάνεις σημαία μόνο τα σκάνδαλα, κάνεις σημαία τις ιδεολογικές και πολιτικές προτάσεις σου, πάνω στις ανάγκες της κοινωνίας. Κανείς δεν θα γεμίσει την κοιλιά του με σκάνδαλα, ούτε το πορτοφόλι του, ούτε και θα ταΐσει το παιδί του. Η κοινωνία χρειάζεται καθαρές και απλές λύσεις, προτάσεις και πρόγραμμα.
 
7.Η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, έδειξαν ότι είναι καθαρά δεξιά και νεοφιλελεύθερα κόμματα, και γι’ αυτό ψηφίστηκαν. Ο χώρος στην αριστερά έχει διασπαστεί σε πολλά κομμάτια και αυτή είναι μια δυσκολία που θα χρειαστεί έντονη προσπάθεια για να αλλάξει ή να συσπειρωθεί, ίσως και να μην γίνει ποτέ.
 
 
Τα παραπάνω πιθανόν να γίνουν διπλωματική εργασία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στη Πάντειο, ή ακόμα χειρότερα να γίνουν case study για να μάθουν οι φοιτητές τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις στην πολιτική.
 
 
Δημήτρης Μπράτσε (ΜΒΑ/MIS Master of Business Administration – Master in Information Systems)