«Οι εκλογές στην Τουρκία, αυξάνουν την ένταση του εθνικισμού »
Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό « ACTION 24 TV ».
«…Με αφορμή τις εκλογές στην Τουρκία και τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου για την ένταση στο Αιγαίο, θέλω να τονίσω ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν αλλάζει μέσα σε 24 ώρες ή από ένα απλό γεγονός, άσχετα αν η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε με απόλυτα σωστό τρόπο σε σχέση με τους σεισμούς στην Τουρκία. Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σε σχέση με το Αιγαίο υπήρχαν, η ρητορική έντασης υπήρχε και λόγω των εκλογών ήταν αναμενόμενο να επανέλθει.
Περιμένω ακόμα μεγαλύτερη ένταση την εβδομάδα που έρχεται, όχι μόνο από τον κο Ερντογάν και τον κο Τσαβούσογλου αλλά και από τον κο Κιλιντσάρογλου και άλλους Τούρκους επιτελείς. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της Τουρκίας σήμερα η τόνωση του εθνικισμού, κάτι που είναι πολύ αρνητικό.
Εμείς πρέπει να δείξουμε νηφαλιότητα, ψυχραιμία και να ενημερώνουμε συνεχώς τους εταίρους και τους συμμάχους μας για αυτά που συμβαίνουν, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι αντιδρούμε.
Όσο συνεχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν θα ΄΄επιτραπεί΄΄από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να υπάρχει ένταση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ανάμεσα σε δύο συμμάχους. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρό κλυδωνισμό στις ισορροπίες στην περιοχή και ένα πιθανό ατύχημα θα ήταν σε βάρος και των δύο χωρών.
Στόχος μας θα πρέπει να είναι η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τη διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών μας υδάτων και μόνο. Είναι κάτι που το δέχονται τόσο η Ρωσία και η Κίνα, όσο και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ .
Αν κατορθώναμε να συνεννοηθούμε στα Βαλκάνια και αντίστοιχα με την Τουρκία, θα σχηματιζόταν μια πραγματική υπερδύναμη στην περιοχή.
Οι αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δεν έδωσαν κάτι απτό όσο αφορά την ενίσχυση των δικών μας θέσεων. Έχουμε εγκρίνει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα πάνω από 15 δις, που σε βάθος χρόνου και με διάφορες προσθήκες θα φτάσει περίπου στα 30 δις, την ίδια ώρα που αναζητούμε το 7% για την Υγεία και το 5% για την Παιδεία. Δεν ασπάζομαι τη λογική που λέει ΄΄ή βούτυρο ή κανόνια΄΄και πιστεύω ότι χρειάζονται, τόσο οι εξοπλισμοί και η συνολική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, όσο και η ενίσχυση των άλλων κοινωνικών παροχών. Χρειάζονται οι εξοπλισμοί, αλλά να καταλαβαίνουμε ότι πρωτίστως άμυνα σημαίνει ύπαρξη κατάλληλου σχεδίου.
Σχετικά με τις θεωρίες της ΄΄πολιτικής κληρονομιάς΄΄ που αναπτύσσονται τελευταία όσο αφορά κυρίως τον Ανδρέα Παπανδρέου, θέλω να πω ότι δεν είναι κάτι καινούργιο στην πολιτική ζωή της χώρας. Εν αρχή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά η ΄΄ιδιοκτησία΄΄της Εθνικής Αντίστασης, οι δημοκρατικοί αγώνες της προχουντικής περιόδου, οι αντιδικτατορικοί αγώνες κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι αστειότητες και τα κόμματα θα πρέπει να επικεντρωθούν στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνικό λαό καθώς και τις δυνατότητες συγκλίσεων πάνω στις προτεινόμενες λύσεις. Μπορούμε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, πώς θα λύσουμε το πρόβλημα με την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το πρόβλημα του μισθού και των εισοδημάτων των πολιτών κλπ…»