Την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη μαζεύτηκαν για το νερό.
Και η Ν.Δ. έβγαλε μια ανακοίνωση που καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news και τοξικότητα και λάσπη. Και ότι η ίδια θεωρεί το νερό δημόσιο αγαθό που δεν ιδιωτικοποιείται.
Που σημαίνει ότι έχει πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη και το ξέρει.
Γιατί ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει για το νερό ως δημόσιο αγαθό.
Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης προεκλογικά έλεγε ότι θέλει «στρατηγικό επενδυτή» στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ. Αλλά με μια εποπτική Αρχή που θα διασφαλίζει κ.λπ.
Πριν μερικές μέρες η Ν.Δ. έσπρωξε σε ένα νομοσχέδιο μια διάταξη με την οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποκτά αρμοδιότητα και για το νερό.
Και το ψήφισε μόνη της, με όλη την αντιπολίτευση στα κάγκελα.
Η κυβέρνηση λέει ok, αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Για να θωρακίσουμε το κάνουμε.
Μέσα στο νομοσχέδιο όμως λέει ότι αρμοδιότητα της Αρχής είναι να εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους.
Να αξιοποιεί τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος και να πιστοποιεί την επάρκειά τους ως προς το ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.
Να διευθετεί διαφορές μεταξύ τους. Και μεταξύ παρόχων και καταναλωτών.
Αυτά είναι άνοιγμα στην αγορά. Δηλαδή κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα. Μην κοροϊδευόμαστε.
Γιατί αυτό κάνουν οι ρυθμιστικές Αρχές. Ρυθμίζουν, υποτίθεται, την αγορά και εποπτεύουν τον ανταγωνισμό σε υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
Γιατί αλλιώς τι διαφορές μεταξύ παρόχων να διευθετεί; Είναι σαφές ότι μιλάμε για παρόχους που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Σε διαφορετικές αγορές δεν έχουν να μοιράσουν κάτι.
Αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το νερό δεν είναι καινούργια ιστορία.
Στη συνταγματική αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κατοχυρωθεί το νερό ως δημόσιο αγαθό. Η Ν.Δ. αρνήθηκε σθεναρά.
Τον Φεβρουάριο του 2022 το ΣτΕ έβγαλε μια ιστορική απόφαση.
Επειδή το νερό δεν είναι σε καμία περίπτωση για πούλημα, η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, έπρεπε να επιστραφούν πάραυτα.
Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αγνοώντας το ΣτΕ, ξαναπέρασε την πλειοψηφία των μετοχών αυτών των εταιρειών στο Υπερταμείο.
Και τώρα, προεκλογικά, έκανε και αυτό με τη ρυθμιστική Αρχή. Υπερταμείο και ρυθμιστική Αρχή είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για ιδιωτικοποίηση.
Ας σημειωθεί ότι οι εταιρείες ύδρευσης έχουν γονατίσει κανονικά με τις αυξήσεις στο ρεύμα. Και αυτό βοηθάει πολύ τα πράγματα προς την κατεύθυνση που θέλει η κυβέρνηση.
Τις ίδιες μέρες που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο έγιναν τα εξής:
Το ΣτΕ, με μια ντροπιαστική για την κυβέρνηση ανακοίνωση, την κάλεσε να συμμορφωθεί με την απόφαση του 2022.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εξέφρασε επιφύλαξη για το κατά πόσον η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη ρυθμιστική Αρχή συμβαδίζει με τη νομολογία του ΣτΕ.
Και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών είπε ότι χάνεται ο χαρακτήρας του νερού ως αγαθού αν οι σχετικές υπηρεσίες αντιμετωπίζονται ως ρυθμιζόμενες.
Από την άλλη, η ΕΥΔΑΠ έχωσε 1,5 εκατ. σε διαφημίσεις στα ΜΜΕ στα καλά καθούμενα.
Τώρα η Ν.Δ. είδε τόσο κόσμο στην Αριστοτέλους και τρόμαξε. Και τρέχει να τα μαζέψει.
Συμπερασματικά, λοιπόν. Πήγαν στη ζούλα πριν κλείσει η Βουλή να κάνουν κίνηση για ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν τους βγήκε και τώρα κάνουν τους αθώους.
Μόλις βγουν, θα το ξανασυζητήσουμε. Ας το εξηγήσουμε στον κόσμο όσο καλύτερα μπορούμε.
Ο Σχολαστικός