Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη Δημόσια τηλεόραση της «ΕΡΤ 1 ».
«…Η υπόθεση QATARGATE ή αν θέλετε η υπόθεση Καϊλή, δεν μπορεί παρά να προκαλεί αισθήματα θλίψης αλλά και οργής. Το βασικό ζήτημα είναι ότι με αυτές τις ενέργειες εκθέτει συνολικά τη χώρα μας. Όλη η Ευρώπη συζητά ότι Ιταλός Ευρωβουλευτής και Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια, εμπλέκονται σε σκάνδαλο χρηματισμού. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει σαφής καταγγελία ή δικαστική παραπομπή της κας Καϊλή.
Βεβαίως το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ιδεολογία που να σου λέει να κλέψεις. Υπάρχουν όμως πρακτικές που ωθούν ιδεολογίες που ισχυρίζονται ότι για να γίνει κάποιος ισχυρός, θα πρέπει να έχει πολλά χρήματα. Και φαίνεται ότι η κα Καϊλή είχε πολλά χρήματα και ήταν αυτής της λογικής.
Όποιος όμως έχει ισχύ προερχόμενη εκ των χρημάτων και όχι πραγματική ισχύ που να πηγάζει από το λόγο και από τις πράξεις του, είναι βέβαιο ότι επιθυμεί διαρκώς και άλλα. Είναι γνωστό, χωρίς φυσικά να το ασπάζομαι, ότι για αρκετούς ισχύει το δόγμα που λέει ότι η απληστία κινεί τον κόσμο.
Αρχίζουν όμως και μαζεύονται πολλά προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να καταπιαστούμε. Έχουμε την περίπτωση του κου Πάτση, της κας Καϊλή, τον Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τη δικαιοσύνη που θυμήθηκε πέντε μήνες μετά να κάνει έλεγχο στις εταιρίες που είχαν υπό την κατοχή τους παράνομο λογισμικό για παρακολουθήσεις κλπ κλπ.
Στην αντίθετη πλευρά, έχουμε τον άνθρωπο της δουλειάς, που σηκώνεται από τις 5 το πρωί και αμείβεται με 700-800 ευρώ, να μένει έκθαμβος με όσα συμβαίνουν.
Σχετικά με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 600 ευρώ προς τους αστυνομικούς και λιμενικούς, να διευκρινίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ψήφισε και η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι προέκυψε ένα λάθος στην διαδικασία της ψήφισης που τελικά αποκαταστάθηκε , ως είχε δικαίωμα και όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα πρέπει βέβαια να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ανάλογες περιπτώσεις.
Όσο αφορά το θλιβερό περιστατικό της δολοφονίας του Κώστα Φραγγούλη, πρέπει να μείνουμε στο βασικό ζήτημα που είναι ότι ο αστυνομικός τράβηξε πιστόλι. Το θέμα δεν είναι αν η παρανομία αφορούσε 20 ευρώ ή 200 χιλιάδες ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά επι της θητείας του κου Θεοδωρικάκου, που έχουμε δύο τσιγγάνους νεκρούς από πυροβολισμό αστυνομικού. Μιλώντας με αρκετούς τσιγγάνους, μου εξέφρασαν την επιθυμία, να έχουν μια αντίδραση σε όλα αυτά, απόλυτα δικαιολογημένη κατά τη γνώμη μου, όμως σε καθαρά ειρηνική βάση. Χρειάζεται λοιπόν και η αστυνομία να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση. Δεν είναι απλοϊκό θέμα να βγάζει ένας αστυνομικός πιστόλι απέναντι σε κάθε Σαμπάνη ή Φραγγούλη. Πρέπει σαφώς να ορίζεται πότε και για ποιο λόγο αυτό μπορεί να γίνει. Νομίζω ότι επιστρέφει δυναμικά στη χώρα μας η συζήτηση για το ζήτημα της δημοκρατίας και της περιφρούρησης των ατομικών δικαιωμάτων. Να θυμηθούμε ότι πέρυσι έγιναν χιλιάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο για τη δολοφονία του Φλόϊντ από αστυνομικό στις ΗΠΑ.
Δεν μπορεί ο αστυνομικός να βγάζει ανεξέλεγκτα το πιστόλι του και να πυροβολεί. Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν αντέδρασε με βάση τον ισχύον πρωτόκολλο, που ορίζει σαφώς ότι χρήση όπλου γίνεται μόνο όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου.