Οι θάνατοι των διανομέων εν ώρα εργασίας δεν αξιολογούνται ως σημαντική είδηση από τα κατεστημένα ΜΜΕ. Οι σχετικές αναφορές περιορίζονται –στην καλύτερη των περιπτώσεων– σε μερικές εκατοντάδες λέξεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Το ίδιο συνέβη και με το δυστύχημα της περασμένης Κυριακής στον Ωρωπό. Ένας 17χρονος (!) διανομέας βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα της δουλειάς του όταν αυτοκίνητο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και τον παρέσυρε. Το παιδί σκοτώθηκε επί τόπου.
Οι νεκροί διανομείς έχουν ξεπεράσει τους 50 από το 2017 και μετά, ενώ μόλις τα δύο τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η εργασία τους έχει εντατικοποιηθεί (και λόγω της πανδημίας), οι νεκροί είναι περισσότεροι από 30.
Δεν πρόκειται, άρα, για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για τον κανόνα. Για έναν κανόνα αίματος και τρόμου, για τον οποίο η κρατική αντίδραση είναι από αναιμική έως ανύπαρκτη. Το δυστύχημα του Ωρωπού αντιμετωπίστηκε από την ανεξάρτητη αρχή Επιθεώρησης Εργασίας με μία τυπική ανακοίνωση, η οποία ανέφερε: «Από την έρευνα προέκυψε ότι το θύμα εργαζόταν με καθεστώς αδήλωτης και παράνομης, λόγω ηλικίας, εργασίας. Διενεργείται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου να ασκηθούν διώξεις».
Η ματωμένη πραγματικότητα δεν μπορεί, βέβαια, να αντιμετωπιστεί με ελέγχους κατόπιν θανάτων. Είναι γεγονός, όπως βεβαιώνουν συνδικαλιστικές πηγές στην Εποχή, ότι από τη στιγμή που οι μεγάλες πλατφόρμες διανομής απορροφούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των έμπειρων διανομέων, τα μικρά μαγαζιά στρέφονται σε άπειρους, ανειδίκευτους, ακόμα και ανήλικους, μεταξύ άλλων και για να περιορίσουν το εργατικό κόστος.
Από εκεί και πέρα μπορεί να καταλάβει εύκολα κάποιος τι συμβαίνει. Οι αμοιβές πιάνουν πάτο (τυχεροί όσοι παίρνουν 5 ευρώ την ώρα), η εντατικοποίηση ανεβαίνει κατακόρυφα (όσες πιο πολλές παραγγελίες, τόσο μεγαλύτερη η αμοιβή), τα προστατευτικά μέσα αποτελούν είδος πολυτελείας, ενώ και οι τυπικές προϋποθέσεις πηγαίνουν περίπατο. Προσλαμβάνουν παιδιά που δεν διαθέτουν καν δίπλωμα οδήγησης.
Το χειρότερο; Οι εργαζόμενοι που καλούνται να δουλέψουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δεν ξέρουν πώς να προστατευτούν από την εργοδοτική αυθαιρεσία και άρα είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις κάθε λογής πιέσεις. Το ίδιο ακριβώς καταγράφεται και με τους αλλοδαπούς διανομείς, οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αμείβονται με ποσά μικρότερα των 5 ευρώ την ώρα!
Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση και της Επιθεώρησης Εργασίας και του αρμόδιου υπουργείου. Η πρόοδος, όμως, σε ό,τι αφορά τους προληπτικούς ελέγχους είναι μηδαμινή. Γι’ αυτό τον λόγο τα σωματεία των διανομέων καλούν τους συναδέλφους τους να δώσουν δυναμικό παρών στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ. Μεταξύ άλλων, οι διανομείς ζητούν να μην εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως είναι ο καύσωνας, οι καταιγίδες και τα χιόνια.
Νίκος Γιαννόπουλος