Macro

Ρωγμές στο ΝΑΤΟ

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία κατέστησαν σαφές ότι επείγονται για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία με την πρόσφατη επίσκεψη των Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στο Κίεβο.

Χωρίς να περιμένουν την αξιολόγηση της επίσκεψης των τριών στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε., της Ομάδας G-7 και του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Στόλτενμπεργκ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν χθες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακράς διαρκείας και πιο συγκεκριμένα ότι μπορεί να κρατήσει χρόνια.

Προφανώς, οι Στόλτενμπεργκ και Τζόνσον επαναλαμβάνουν δημόσια την επικρατούσα σήμερα άποψη στις ΗΠΑ ως προς τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η θέση των τριών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία νομιμοποιείται από τη συνολική αποσταθεροποίηση που έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται στην Ε.Ε. από τις παρενέργειες της σύγκρουσης.

Η εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει χρόνια έχει δύο εναλλακτικές ερμηνείες.

Πρώτον, ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί με τη σημερινή αργόσυρτη μορφή της στο Ντονμπάς, με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει η Δύση στην Ουκρανία να κάνουν τη διαφορά υπέρ του Κιέβου.

Δεύτερον, ακόμη κι αν τα ρωσικά στρατεύματα καταλάμβαναν το σύνολο της χώρας, να συγκροτηθεί μια αντίσταση στους εισβολείς με τη μορφή ανταρτοπόλεμου.

Είναι σαφές ότι τα σενάρια και οι ασκήσεις επί χάρτου για τη διάρκεια και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία δέχονται ως δεδομένη την απροθυμία αλλά ταυτόχρονα και την αδυναμία των τριών να συγκρουστούν δημόσια με την Ουάσινγκτον για τη διάρκεια του πολέμου.

Οσο παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο θα εντείνονται οι προσπάθειες για άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ταυτόχρονα θα προωθείται η ανασύνταξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που θα εγκατασταθούν στις χώρες πρώτης γραμμής από τη Βαλτική μέχρι και τον Εύξεινο Πόντο.

Η Γηραιά Ηπειρος και κυρίως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν ένα μαγικό ραβδί να γυρίσει το ρολόι πίσω στα μεσάνυχτα της 23/2, μια ολική δηλαδή επαναφορά στο status quo ante.

Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ και η Ρωσία για διαφορετικούς λόγους θέλουν η καθεμιά επαναπροσδιορισμό του status quo στην πρώην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη συνολικά.

Γιώργος Καπόπουλος

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ