Macro

Κώστας Πουλάκης: Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος

Βρισκόμαστε σε μια πολιτική περίοδο όπου οι κυβερνητικές αποτυχίες σε όλα τα θέματα, με αποκορύφωμα την παράλυση σχεδόν ολόκληρης της χώρας και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών τις τελευταίες ημέρες λόγω της κακοκαιρίας, η περιστολή της δημοκρατίας και η γενικευμένη διαφθορά τροφοδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια και καθιστούν αναγκαία την πολιτική ανατροπή.
Έτσι, το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Μέσα από έναν πλούσιο μαζικό δημοκρατικό διάλογο, χωρίς φανατισμούς και δίκη προθέσεων, η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και τις προγραμματικές προτεραιότητες του κόμματος, ώστε να ανταποκριθούμε και πάλι στις κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες.
Μεταξύ άλλων, στο νέο καταστατικό θα πρέπει επομένως να αποτυπώνονται οι αξίες της ισότιμης συμμετοχής, της δημοκρατικής λειτουργίας, της ανανέωσης: Οι θητείες στα κομματικά και στα αιρετά αξιώματα, η ισότιμη αντιπροσώπευση των φύλων στα όργανα και στα ψηφοδέλτια, αλλά και άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι ουσιαστικά και συμβολικά σημαντικές.
Ταυτόχρονα, η πρόταση της άμεσης εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη είναι μια τομή για τον χώρο μας. Πρόκειται για μια πρόταση επί της αρχής θετική, που συνομιλεί με την ιστορική συγκυρία και την κοινωνική εξέλιξη και εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική, και όχι απλώς αριθμητική, διεύρυνση.
Πράγματι, υπάρχουν σήμερα δύο εμφανώς διακριτοί «κόσμοι». Οι νεότερες γενιές, που δεν έχουν ζήσει την πολιτική στράτευση της πρώτης μεταπολιτευτικής δεκαετίας, κατανοούν την πολιτική συμμετοχή και δράση με εντελώς «άλλο μάτι» από τη γενιά μου, που -με τρόπο βαθιά συναισθηματικό και προσδοκώντας να αλλάξει άμεσα τον κόσμο- διάλεξε τον δρόμο της Αριστεράς. Η προοπτική σήμερα βρίσκεται στη συνάντηση και στην ώσμωση μεταξύ των δύο αυτών κόσμων.
Είναι κατανοητό ότι κάθε νέο βήμα που αμφισβητεί το παρελθόν και αναθεωρεί παραδόσεις δεκαετιών δημιουργεί όχι μόνο προοπτικές και προσδοκίες, αλλά και επιφυλακτικότητα και φόβο – συναισθήματα από τα οποία κανείς μας δεν είναι απαλλαγμένος.
Όμως πρέπει να κατανικήσουμε τη στασιμότητα και να τολμήσουμε το βήμα, φροντίζοντας να προλάβουμε τυχόν αδυναμίες που μπορεί να υπονομεύσουν την τομή που προτείνεται και να την εκτρέψουν προς κάτι που κανείς δεν θέλει.
Το σημαντικότερο θέμα εδώ είναι η γνώση. Πολλοί υπενθυμίζουν ότι το πλεονέκτημα της εκλογής μέσω συνεδρίου είναι ότι οι σύνεδροι «ξέρουν»: έχουν συμμετάσχει σε μια δημοκρατική πολιτική συζήτηση πριν ψηφίσουν. Επομένως, η βασική δικλίδα ασφαλείας που θα ενισχύσει ουσιαστικά την άμεση εκλογή της ηγεσίας είναι η επαρκής, δημοκρατική και οριζόντια διάχυση της γνώσης και της συζήτησης σε κάθε βαθμίδα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Και τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο τις διασφαλίζουν οι καταστατικές προτάσεις, αλλά και όλες και όλοι εμείς.
Η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από αντίστοιχα σημεία καμπής. Και πάντοτε οι οργανωτικές αλλαγές προκαλούσαν μεγαλύτερους ή μικρότερους τριγμούς. Νομίζω όμως ότι μπορούμε και πρέπει να εγγυηθούμε την ενότητα, τον διάλογο και την ανοχή στη διαφορετική άποψη, χωρίς εντάσεις, με σκοπό τη σύνθεση, και να προχωρήσουμε όλοι μαζί χωρίς φόβο, αλλά με πάθος στην ισχυροποίηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ο Κώστας Πουλάκης είναι μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Πηγή: Η Αυγή