Macro

Θοδωρής Δρίτσας: Η συμφωνία με την Γαλλία δεν έχει επί των κρίσιμων ζητημάτων στοιχείο αμοιβαιότητας

«Ενημερώθηκα και εγώ κύριε Πρόεδρε για την επιτυχία της Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, ως υπεύθυνος Τομεάρχης Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αν. Τομεάρχη κ. Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος παρέστη, όπως και από τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν στην παρακολούθηση της άσκησης και προφανώς συγχαίρω τις Ένοπλες Δυνάμεις για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και την επάρκεια που κατ’ επανάληψη έχουν δείξει σε πολλές δοκιμασίες.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι όσο γλυκό ύφος και να είχατε, ηρεμία που σας χαρακτηρίζει και καλά κάνετε, ξεφύγατε λίγο. Ήδη ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, ο κ. Λαζαρίδης, είχε ανακοινώσει ότι η Πλειοψηφία δεν δέχεται τις αιτιάσεις που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως, σε σχέση με αυτή τη Συμφωνία. Ήρθατε εσείς να επισημάνετε ότι ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε στρατηγικά ορθή τη Συμφωνία, άρα οι αιτιάσεις που θέτουμε είναι προσχηματικές. Το είπατε. Κάνατε και ένα άλλο ατόπημα. Να προσπαθήσετε να εμφανίσετε την τοποθέτηση του Εισηγητή μας, του Γιώργου Κατρούγκαλου, με την πληρότητα ακριβώς της τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε χθες δημοσίως ο Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης για όλα αυτά τα ζητήματα, να φέρετε σε αντιπαράθεση την τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με αυτή του Νίκου Φίλη.
Κάθε βουλευτής εκ του Συντάγματος, έχει το δικαίωμα να ομιλεί ελεύθερα και να διευρύνει το πλαίσιο του προβληματισμού που ο ίδιος έχει, στη βάση μιας ενιαίας κατεύθυνσης, της επίσημης γραμμής και κατεύθυνσης που θέτει το κόμμα στο οποίο ανήκει. Από πού και ως πού από την παρέμβαση αυτή αναδείχθηκε η είδηση, που βλέπω σε δεξιές εφημερίδες, ότι ο Φίλης καταψηφίζει. Λες και δεν καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και δεν το είπε ευθαρσώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ακριβώς διότι αυτές είναι πολύ σοβαρές αιτιάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ υπεύθυνες και θα εξηγήσω γιατί.
Από αυτήν την άποψη, την έκκληση «διατυπώστε αντιπρόταση», δεν την καταλαβαίνω. Είναι δυνατόν η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μια υπογραφείσα ήδη Συμφωνία, να διατυπώσει αντιπρόταση ρητή και σχηματοποιημένη, για να την κάνετε τι; Να την πάρετε να τη διαπραγματευτείτε με τον Πρόεδρο Macron; Ξεφεύγει η σοβαρότητα της συζήτησης.
Σας λέω και πάλι ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς, προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία της Κυβέρνησης και του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, που το 2015 συνυπέγραψε με τον Πρόεδρο Holland Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα περιεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης και της άμυνας.
Διαδοχικά την επόμενη χρονιά, μετά από λίγους μήνες, στην Αθήνα συνυπέγραψε πάλι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Emmanuel Valls, τον Πρωθυπουργό τότε της Γαλλίας, τον Οδικό Χάρτη για την υλοποίηση της Στρατηγικής Συμφωνίας, όχι την υπογράφουμε και μένει ανεκτέλεστη αλλά από το 2018 η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εξωτερικών προχώρησαν στην ενεργοποίηση όλων των Υπουργείων και των Υπουργών για την σε όλα τα πεδία συνεργασία και συστηματική λειτουργία των συνδέσμων με τα ομόλογα Υπουργεία της Γαλλίας, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η Συμφωνία.
Άρα, όντως στρατηγικά και επί της αρχής σωστά λέει ο Γιώργος Κατρούγκαλος ότι, είμαστε σύμφωνοι. Αλλά εμείς δεν θα κάναμε μια τέτοια αμυντική συμφωνία, κύριε Υπουργέ. Εμείς θα κάναμε μία άλλη αμυντική συμφωνία και γι’ αυτό επισημαίνουμε αυτά τα δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, που δημιουργούν ανασφάλεια αμοιβαιότητας.
Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες τις άλλες, δεν έχω το χρόνο, και δεν μπορεί σε μια τέτοια ιστορικής σημασίας Συμφωνία και ιστορική συνεδρίαση, όπως την είπε ο κ. Πρόεδρος και εγώ θα συμφωνήσω, να έχουμε τόσο περιορισμένο χρόνο. Ελπίζω η Ολομέλεια να δώσει δυνατότητα διεύρυνσης της συζήτησης, γιατί όντως τα θέματα είναι πολύ σοβαρά και με πολλή σοβαρότητα και συνέπεια προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτά.
Οι επικλήσεις για την εθνική ενότητα και την εθνική ομοψυχία πρέπει να έχουν σαφές περιεχόμενο και ευθύνη, για το ποια είναι η επόμενη μέρα για αυτή τη χώρα και έτσι μπορούν να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε μια εθνική γραμμή και όχι με πρόχειρες επιλογές τακτικιστικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν όλα αυτά τα κενά.
Είναι αδιανόητο σε μια Συμφωνία τέτοιας σημασίας να περιλαμβάνεται, παραδείγματος χάριν το Σαχέλ και εκτός από τις 18 εξειδικεύσεις που αναφέρονται η πρώτη φράση λέει «μεταξύ άλλων», δηλαδή θα μπορούν να είναι και άλλες, που δεν τις ξέρουμε. Ναι, ναι, ναι, ναι, τότε τι νόημα έχει η για παράδειγμα, συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στην Υποσαχάριο Αφρική και γιατί να μην υπάρχουν και άλλα παραδείγματα αμφίδρομα προς την κατεύθυνση της Ελλάδας;
Κύριε Υπουργέ, είστε Υπουργός Εξωτερικών και αυτή τη Συμφωνία δεν την υπέγραψαν μόνο οι δύο Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, την υπέγραψαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών, παρουσία του Προέδρου Macron και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Πού είναι έστω μία νύξη, στο ότι ακόμη αυτή η Αμυντική Συμφωνία και η συνολική Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας στοχεύει στην ειρήνη, στοχεύει στη Χάγη, στοχεύει στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, έστω ως νύξη, ακριβώς διότι αυτό είναι που η πρόταση Τσίπρα και η πρόταση Κατρούγκαλου προ μηνών σάς ετέθη. Αξιοποιήστε την Τελωνειακή Ένωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ως όρο, ώστε οι σύμμαχοι να είναι σύμμαχοι και επ’ αυτού. Πού είναι η στοιχειώδης νύξη, είναι αμυντική συμφωνία και δεν χωράει τίποτα επ’ αυτού; Η Γαλλία έχει συμφέροντα.
Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό που είναι και της αρμοδιότητάς μου. Να σας συγχαρώ πρώτον, αν πετύχετε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το εύχομαι. Αλλά πράγματι έχουμε κούρσα εξοπλισμών. Θα τα
συζητήσουμε όταν έρθουν αυτές οι προτάσεις, αλλά έχουμε έναρξη κούρσας εξοπλισμών, χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπονται για να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις από τα Επιτελεία και από όλη τη διαδικασία, χωρίς εγγυήσεις ότι αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν την επαρκή άμυνα της χώρας.
Από αυτή την άποψη, καθόλου δεν μας καθησυχάζουν όλες αυτές οι αποφάσεις, αντίθετα, μας ανησυχούν πάρα πολύ και δημιουργούν σε όλη την ελληνική κοινωνία αίσθημα ανασφάλειας, παρά τις τεχνητές προσπάθειες και τις προσπάθειες των media που σας στηρίζουν, να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ευφορίας και ασφάλειας. Μπορούμε αυτά λεπτομερώς να τα περιγράψουμε, διότι αυτή η Συμφωνία δεν έχει επί των κρίσιμων ζητημάτων στοιχείο αμοιβαιότητας. Ευχαριστώ».

Στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά την επεξεργασία του σ/ν του Υπ. Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» τοποθετήθηκε ο Θ. Δρίτσας, τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Πηγή: left