«Το 2022 στις εκλογές, η ΝΔ θα πάρει το 13% των πλουσίων πολιτών που μεροληπτικά ενίσχυσε και η Αριστερά όλη την υπόλοιπη κοινωνία»
«Η κυβέρνηση δεν έχει μάθει τίποτα από την τριπλή κρίση, την υγειονομική, την οικονομική και την κλιματική. Έχει ταξική προσήλωση σε συγκεκριμένες ομάδες, αδιαφορεί για την αύξηση των ανισοτήτων και προσπαθεί να κρατήσει την νεοφιλελεύθερη ιδεολογική της καθαρότητα, ελπίζοντας στην παροδικότητα των κρίσεων», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο Βουλευτής στη Β Περιφέρεια Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος
«Είμαστε σε κρίσιμη χρονιά. Το 2022 θα πάμε για εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκεντρώσει το πολιτικό μήνυμα σε 4-5 πράγματα, σημαντικά για τις ζωές των ανθρώπων, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε, μαζί με άλλα κόμματα, διαφορετικές προτεραιότητες στην φορολογία και στις δαπάνες, ενισχύοντας το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή. Ο κόσμος το ζητά γιατί καταλαβαίνει ότι έχει πολλά οικονομικά προβλήματα και γιατί τώρα έχει μία κυβέρνηση που βρίσκεται στον κόσμο της.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί την κρίση παροδική, δεν αλλάζει άποψη και δεν κάνει τίποτα διαφορετικό. Γι’ αυτό δεν επενδύει στην υγεία, δεν αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή και δεν εκπονεί σχέδιο που να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της κοινωνίας, των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κομμάτων. Αντιθέτως η ΝΔ συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο επιτελικό κράτος και δεν παίρνει καν την άποψη της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών.
Εμείς από το 2009 όταν μπήκαμε στον κύκλο των οικονομικών κρίσεων, πρώτα τη χρηματοπιστωτική και μετά τη δημοσιονομική, λέγαμε ότι η οικονομική κρίση δεν είναι παροδική κι ότι από πίσω της κρύβονται ανισότητες, τις οποίες την κυβέρνηση δεν την απασχολούν, γιατί τα μέλη της είναι στον κόσμο τους.
Δεν είναι μόνο ότι αδιαφορούν. Είναι ταξικά νεοφιλελεύθεροι και δεν γνωρίζουν τον κόσμο και τις ανάγκες του. Το βλέπουμε απ’ το ότι πάνε σε συγκεκριμένα σχολεία και πανεπιστήμια, κάνουν συγκεκριμένες παρέες και έχουν συγκεκριμένη αντίληψη που διευρύνει τις ανισότητες.
Φαίνεται κι από τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι είναι προτεραιότητά του η νεολαία και απ’ όλο το πακέτο των υποτιθέμενων 3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε, μόλις 35 εκατομμύρια προορίζονται για τους νέους, δηλαδή το 1%. Αντιθέτως η κυβέρνηση δίνει έμφαση να απαλλάξει το κεφάλαιο από το φόρο για τις γονικές παροχές ύψους 800.000 ευρώ, δείχνοντας ταξική μεροληψία της και προσήλωση σε συγκεκριμένες ομάδες.
Εμείς δεν θα απαλλάσσαμε από το φόρο το κεφάλαιο, ενώ θα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά και τις δαπάνες. Για παράδειγμα, θα υποστηρίζαμε την εξεύρεση σπιτιού των νέων ζευγαριών, επιδοτώντας το ενοίκιο που είναι μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Η μεγάλη ιδεολογική μάχη που έχουμε μπροστά μας, είναι να δείξουμε ότι το κοινωνικό κράτος είναι οικονομική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Η ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας βοηθάνε την ανάπτυξη ενώ το κοινωνικό κράτος δημιουργεί ασφάλεια που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. Δεν μπορεί να έχεις ασφάλεια αν φοβάσαι για το αν θα υπάρχουν θέσεις εργασίας ή πρόσβαση στην Υγεία, ή αν μετά από μία πυρκαγιά, θα έχει πλημμυρίσει η περιοχή σου. Άρα εκτός από την ιδεολογική μάχη για το πώς κατανέμονται οι φόροι, υπάρχει και η μάχη για τις προτεραιότητες στις δαπάνες και στην έννοια της ασφάλειας».