Συνεντεύξεις

Θεανώ Φωτίου: «Θα πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες για να πλουτίσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες»

Καλεσμένη στο Κόκκινο 105,5 και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Μάνη, τόνισα τα εξής:
• Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους με μια υποτιθέμενη πενιχρή αύξηση στον κατώτατο μισθό, από 2% έως 4%, με την υπονόμευση του 8ωρου, με τις απλήρωτες υπερωρίες.
• Την ώρα που στη Βουλή συζητούνται ήδη τα νομοσχέδια για την Παιδεία και το Κτηματολόγιο, αλλά και το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξημερώματα Σαββάτου κατέθεσαν στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, μια αντιμεταρρύθμιση που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.
• Παραλάβαμε την πρόνοια το 2015 στα 750 εκατ. και την παραδώσαμε στα 3,5 δις. Σε αυτό το σημείο την έχουν αφήσει, ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Το επίδικο είναι το εξής: τις προνοιακές παροχές που δεν πληρώνει το κράτος, τις πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του. Σε αυτόν τον τομέα έχουμε τα υψηλότερα έξοδα ως χώρα, 39%. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του αυτό το ποσοστό θα το κατέβαζε στο 21%. Η σημερινή κυβέρνηση, ενώ μας υπόσχεται για το 2023,24,25, ανάπτυξη 4%, περισσότερο και από την εποχή των ολυμπιακών αγώνων, κρατάει την πρόνοια στα ίδια νούμερα.
• Σήμερα περίπου 300.000 οικογένειες θα κάνουν αίτηση στο σύστημα για τα voucher για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ, και υπολογίζουμε ότι θα μείνουν εκτός χλιάδες παιδιά, περισσότερα από τα 65.000 που έμειναν πέρυσι. Θα βγάλουν τα αποτελέσματα παραμονή 15γουστου και οι γονείς θα ψάχνουν ανήμερα της Παναγίας μια θέση για τα παιδιά τους.
• Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου αυτές τις ημέρες δίνει συνεντεύξεις διαφημίζοντας το νέο πλαίσιο για την προσχολική αγωγή που βρίσκεται σε διαβούλευση. Πρόκειται για ένα κολλάζ ξένων προγραμμάτων από τη δεκαετία του 70 αναπτυσσόμενων και μη χωρών. Βάση του αποτελεί το πρόγραμμα Reach up and Learn, το οποίο που σχεδιάστηκε το 1975 για αναπτυσσόμενες χώρες και εφαρμόστηκε σε Τζαμάικα, Μπαγκλαντές, Ινδία, Κολομβία, κ.α. Είναι μια μεγάλη «σαλάτα» προγραμμάτων που αφορούν το εθελοντικής βάσης Homestart ή το ιδιωτικής πρωτοβουλίας Superstant ή το Νταντάδες της γειτονιάς.
• Πλήρωσαν μια ιδιωτική εταιρεία να σχεδιάσει ένα νέο πλαίσιο, χωρίς να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή χαρτογράφηση της ελληνικής πραγματικότητας χώρες (δομές, εργαζόμενοι, προγράμματα, κτλ).
• Παρουσιάζει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας ως πάρκινγκ παιδιών χωρίς παιδαγωγικό πρόγραμμα, ενώ απαξιώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τους Έλληνες πανεπιστημιακούς καθηγητές που διδάσκουν προσχολική αγωγή, τις παιδαγωγικές εταιρείες, τις δημοτικές αρχές, τους βρεφονηπιακούς, που δεν εκλήθησαν να συμβάλλουν στον σχεδιασμό της νέας πρότασης.
• Στην επιστημονική επιτροπή που συγκρότησαν επικεφαλής είναι δύο καθηγητές, οι οποίοι δεν προέρχονται από τον τομέα της παιδαγωγικής, όπως θα περιμέναμε, αλλά είναι οικονομολόγοι.
• Η πρόταση «Κυψέλη» που υλοποιεί το εν λόγω σχέδιο προσχολικής αγωγής… ανακαλύπτει την Αμερική, πασάροντας στους γονείς αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Προτείνει ως κάτι νέο (; ) το παιχνίδι ως βασικό εργαλείο της προσχολικής αγωγής, ενώ κάνει λόγο για την αξία της διατροφής κατά της παχυσαρκίας των παιδιών. Η ΝΔ δηλαδή που λοιδωρούσε ως συσσίτια τα δωρεάν σχολικά μεσογειακά γεύματα, ανακάλυψε τώρα τη μεσογειακή διατροφή.
• Ισχυρίζονται ότι η χώρα υστερεί έναντι των ευρωπαΐκών δεδομένων διότι ο μ.ο. παιδιών σε βρεφονηπιακούς είναι μόλις 34%. Λένε ψέμμα. Το 55% των παιδιών από 0 έως 4 , που είναι περίπου 360.000 παιδιά, πηγαίνουν σήμερα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
• Η πρόταση είναι επιστημονικά διάτρητη διότι προτείνει να εφαρμοστεί οριζόντιο παιδαγωγικό περιεχόμενο και ωρολόγιο πρόγραμμα χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι μεγάλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας (αστικές, αγροτικές, νησιωτικές, ορεινές) αλλά και οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
• Ενώ συμφωνούμε με την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση, εισάγουν το φακέλωμα των σταδίων ανάπτυξης του μωρού από 0-4 ετών, το οποίο προβλέπεται με το νέο πλαίσιο, καθώς η ηλικία αυτή αποτελεί στάδιο ραγδαίων μεταβολών. Ένα ψηφιακό φακέλωμα μπορεί να ακολουθεί το παιδί, και μετέπειτα ενήλικα, αρνητικά στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή του.
• Ζητάμε κι εμείς, όπως οι σύλλογοι βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών, αλλά και οι εκρόσωποι των βρεφονηπιακών σταθμών, να αποσυρθεί το σχέδιο αυτό και να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Να αξιοποιηθεί ο πλούτος και η γνώση της ελληνικής, πολιτισμικής, κοινωνικής πραγματικότητας και να πάψει η μίμηση και αντιγραφή ξένων προτύπων.