Καθώς, για άλλη μια φορά, η υγειονομική κρίση δεν ελέγχεται και παρατείνεται, μεταφέρεται ως πρόβλημα πολιτικό στην κυβέρνηση διότι ανατρέπονται οι σχεδιασμοί της. Ανατροπή που προκαλεί άγχος και αντιφατικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιρροπήσει τη δυσφορία και την κριτική της κοινωνίας με ένα σχέδιο χαλάρωσης, ιδίως ενόψει του Πάσχα, χωρίς να υπολογίζει το υγειονομικό κόστος που μπορεί να προκαλέσει. Αυτό την απομακρύνει από τη γνώμη των ειδικών που πια διαφωνούν ευθέως. Συνεπάγεται, ταυτόχρονα, το πιο κρίσιμο σε μια πανδημία η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική που καθορίζεται από την κυβέρνηση. Η εμπιστοσύνη, λοιπόν, έχει τρωθεί.
Από την ατομική ευθύνη στην αυτοδιάγνωση
Μπροστά στο μείζον πρόβλημα η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη παράκαμψη. Υιοθέτησε τα self tests παντού όχι ως μια βασική, επικουρική λύση, συνοδευόμενη με μοριακά τεστ και μάλιστα στοχευμένα στις εστίες υπερμετάδοσης από εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ. Ο ευρωπαϊκός «ΕΟΔΥ» υποστηρίζει πως το βασικό εργαλείο πρέπει να είναι το μοριακό τεστ και τα self tests να λειτουργούν συμπληρωματικά. Η κυβέρνηση, αντίθετα, αποσύρει περαιτέρω το κράτος και την ευθύνη του και την αναθέτει στην κοινωνία: αυτοδιάγνωση, αυτοέλεγχος, αυτοπροστασία κτλ. Όχι μόνο στα σχολεία, αλλά παντού.
Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι το κυρίαρχο και αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση και επειδή δεν βγαίνει, συνεχώς πασχίζει να τροφοδοτεί την ατζέντα με άλλα θέματα. Το ταξίδι στην Άγκυρα του κ. Δένδια, με την «αποφασιστική» στάση του, προβλήθηκε κατά κόρον, με κίνδυνο να αποκαλύψει ότι οι αυτονόητες απαντήσεις ενός έλληνα υπουργού Εξωτερικών –όχι όλες και ούτε τόση έμφαση – στρέφονταν προς το εσωτερικό της χώρας και ακόμη πιο στενά στο εσωτερικό της ΝΔ, λόγω και της πρόσφατης παρέμβασης του Κ. Καραμανλή. Καθόλου τυχαία έσπευδαν από το Μαξίμου να ενημερώσουν ότι η «σθεναρά στάση» του κ. Δένδια ήταν σε συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη.
Ξαναζεσταμένα «λεφτόδεντρα»
Προσπάθεια προπαγανδιστικού αντιπερισπασμού ήταν και η κριτική που άσκησε στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας των πολύ μικρών και μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Επανάφερε τα «λεφτόδεντρα», παρακάμπτοντας την ουσία των προτάσεων και την απουσία δικών της. Αφορούσαν όμως τρεις τομείς μεγάλης σπουδαιότητας: ελάφρυνση ιδιωτικού χρέους, ενίσχυση της ρευστότητας των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το συγκροτημένο και κοστολογημένο σύνολο προτάσεων, στο άμεσο μέλλον, δεν θα μπορέσει να αποφύγει και η ίδια η κυβέρνηση. Φάνηκε από τον τρόπο που συμμετείχαν στη συζήτηση οι προσκαλεσμένοι εκπρόσωποι οργανώσεων διότι τα ζητήματα αυτά αφορούν την επιβίωσή τους και το τι λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν μάλιστα η πολιτική της κυβέρνησης έχει έκδηλα αδιέξοδα και κενά, είναι ουσιώδες.
Το εργασιακό νομοσχέδιο
Η κυβέρνηση, ωστόσο, ακολουθεί τον σχεδιασμό της, τη νεοφιλελεύθερη ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο τομέας της εργασίας, όσο και αν δίσταζε έως τώρα, πήρε σειρά. Τόσο ο κ. Χατζηδάκης με συνέντευξή του όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα γνωστοποίησαν αρκετά σημεία του, θέλοντας να, εξοικειώσουν την κοινωνία, πριν το φέρουν στη Βουλή. Όσο και αν επιχειρείται με διάφορα θετικά μέτρα, δευτερεύοντα, να αμπαλάρει τα σκληρά μέρη του νομοσχεδίου, αυτά που θα περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, εν μέσω κρίσης σε μια απορυθμισμένη αγορά εργασίας, και τα συνδικαλιστικά ανατρέποντας τον γνωστό συνδικαλιστικό νόμο 1264/82, ματαιοπονεί.
Η κυβέρνηση κάνει το λάθος να θεωρεί ότι στο θέμα αυτό θα βρει συμμάχους ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, όσο και αν χρησιμοποιεί μοντέρνα γλώσσα. Ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν».
Η μάχη, λοιπόν, και η σύγκρουση θα είναι ιδεολογική. Και έτσι πρέπει να δοθεί. Θα είναι όμως και μια ευκαιρία να ξανατεθεί στην πράξη το πολιτικό ζήτημα της συνεργασίας της αριστερής και δημοκρατικής αντιπολίτευσης: ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ – ΜέΡΑ25 – ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή τη φορά η συνεργασία δεν μπορεί να είναι στα χαρτιά, αλλά στο δρόμο. Η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ένα ευρύ κίνημα για πρώτη φορά, το οποίο θα υπερβαίνει το εργασιακό νομοσχέδιο. Θα είναι μια καθαρά πολιτική αντιμετώπιση της πολιτικής της δεξιάς κυβέρνησης.
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Κήρυξη πολέμου
Σε δήλωσή της η Μ. Ξενογιαννακοπούλου σχολιάζει ως εξής την τελευταία αποκάλυψη για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Δεν έχει όρια η αντεργατική λαίλαπα που φέρνει το αντιδραστικό «εργασιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Αυγή», συμπεριλαμβάνεται διάταξη που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Προβλέπονται οι καταχρηστικές απολύσεις χωρίς περιορισμούς, και μάλιστα χωρίς κόστος για τους εργοδότες. Ταυτόχρονα, καταργείται η επαναπρόσληψη εργαζομένου όταν η απόλυση έχει κριθεί δικαστικά.
Πέραν της επίθεσης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αποστερεί από τους εργαζομένους και το τελευταίο στήριγμα τους, τη δικαστική προστασία απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να επιβάλλουν αυτά τα μέτρα! Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στους εργαζομένους και στα θεμελιώδη δημοκρατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Τον αγώνα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης εργασιακής ζούγκλας θα το δώσουμε αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους στη Βουλή και στην κοινωνία!».