Macro

Θητεία στα 18: O ευκαιριακός μιλιταρισμός ως διέξοδος από την κοινωνική και οικονομική κρίση;

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στο βήμα της ΔΕΘ, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Παράλληλα ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις στο στρατό σε βάθος 5ετίας, ενώ οι εξοπλισμοί αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των μέτρων που παρουσίασε.

Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να θυμηθώ τη λαϊκή ρήση ΄΄περσινά ξινά σταφύλι΄΄! Η ΄΄σύγχρονη ΄΄ δεξιά του 2020 αντιμετωπίζει την ελληνική κοινωνία, την Ελλάδα ολόκληρη, με τα ίδια εργαλεία με τα οποία την κυβέρνησε πολλές δεκαετίες πριν.

Την ανικανότητα της στην άσκηση αποτελεσματικής εξωτερικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής προσπαθεί να την αντιμετωπίσει ντύνοντας τη χώρα στα χρώματα της παραλλαγής. Τα προσδοκώμενα από την πανικόβλητη ΝΔ οφέλη για την κυβέρνηση της και μόνο (σε βάρος  όμως της χώρας) ίσως είναι αρκετά:

  • Πρώτον επιδιώκει το λαϊκό αίσθημα υπέρ μιας κυβέρνησης που υποτίθεται ότι ΄΄παίρνει τα μέτρα της΄΄ απέναντι στον εχθρό (οι διαρκείς εικόνες των  εξοπλισμών, στο σύνολο των ΜΜΕ της λίστα Πέτσα, θα επιχειρήσει να καλύψει την διπλωματική γύμνια της κυβέρνησης που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή της εκλογής της).
  • Δεύτερον επιδιώκει να μειώσει  τους δείκτες της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, όταν αρκετές χιλιάδες για ένα χρόνο δεν θα καταγράφονται στους άνεργους, αλλά στις δυνάμεις του ελληνικού στρατού.
  • Τρίτον επιδιώκει να ανοίξει ένα πεδίο επαγγελματικού προσανατολισμού, ανακόλουθο με τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Μία από 15.000 θέσεις εργασίας σε μια 5ετία δεν μπορεί να τη  διεκδικήσει κάποιος νέος ή νέα σε οποιοδήποτε άλλο εργασιακό πεδίο – για τις πολύπαθες παιδεία και υγεία ούτε λόγος, αλλά ούτε για τις νέες τεχνολογίες για τις οποίες έχει γράψει ελεγείες η ΝΔ  – παρά μόνο στο χακί! Καλές οι αναφορές του Πρωθυπουργού για αρίστους και νέες τεχνολογίες, αλλά τέτοια ώρα για το κόμμα του …τέτοια λόγια. Η ΝΔ της ελεύθερης αγοράς (!), της επιχειρηματικότητας (!!) ανασύρει πάνω από όλες τις άλλες υποτιθέμενες καινοτόμες προτάσεις της για την απασχόληση, το πολύ παλαιό εργασιακό πρότυπο της εργασίας σε ένα από τους στενότερους μηχανισμούς του κράτους. Που προορίζεται να καλύψει αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά δυστυχώς υπάρχει και η αφιλότιμη η ιστορία που μας θυμίζει πως η δεξιά τον έχει χρησιμοποιήσει ως μηχανισμό καταστολής πολλάκις για δικές της ανάγκες.
  • Τέταρτον το Πανεπιστήμιο θα πάψει για αρκετούς  νέους, κυρίως των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων, να αποτελεί μια λογική συνέχεια του Λυκείου, αφού στα 18 τους θα κόψουν οπωσδήποτε  τη μαθησιακή τους διαδικασία τουλάχιστον για ένα χρόνο. Ενδεχομένως για αρκετούς από αυτούς η διακοπή αυτή να αποτελέσει και αφορμή μεγαλύτερης η μόνιμης διακοπής από την εκπαίδευση, για όσους δεν μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια. Δεδομένου ότι με την υποχρεωτική θητεία στα 18, ιδιαίτερα αν τελειώνοντας το σχολείο ο νέος δεν έχει πετύχει σε κάποια σχολή ή σε σχολή της αρεσκείας του, θα είναι απαγορευτική η επαναφορά (στα 19 του) σε μια διαδικασία επιλογής για το Πανεπιστήμιο, την οποία η σημερινή κυβέρνηση είναι δεδομένο πως επιθυμεί να την κάνει όσο το δυνατόν πιο δύσκολη. Η διακοπή της πιθανής συνέχειας από Λύκειο προς Πανεπιστήμιο θα θάψει μεν το αδιαμφισβήτητο όραμα που πρέπει να έχει μια κοινωνία για κάθε επίπεδο δημόσιας και δωρεάν μόρφωσης για όλους, θα ενισχύσει όμως τις επιδιώξεις της ΝΔ για  δια βίου δυνατότητα του κάθε πελάτη/ φοιτητή να αγοράζει ΄΄εκπαίδευση΄΄ από ιδιωτικούς φορείς σε όποια ηλικία θα(αν) αποκτήσει την αγοραστική δυνατότητα.
  • Πέμπτον επιδιώκει να καλύψει τις προσδοκίες που προεκλογικά καλλιέργησε στο καθοριστικό για την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση ακροδεξιό κομμάτι της (Άδωνις, ΄΄ορφανά΄΄ της ΧΑ) που σήμερα νοιώθει πολύ απογοητευμένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά.
  • Έκτον αφού στα πεδία οικονομία, παιδεία, υγεία, εξωτερική πολιτική δεν αντέχει σε κάποια σύγκριση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα παίξει μπάλα στο παλιό γνώριμο αφήγημα της τάχα μου πατριωτικής δύναμης γιατί στο κάτω κάτω δεν έχει και άλλο πεδίο να επιχειρήσει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Με μεγάλη ευκολία όποιος κάνει κριτική σε αυτό το αφήγημα, θα χαρακτηριστεί μειοδότης, από την κυβέρνηση και το σύνολο των κουρδισμένων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ . Το έχουμε δει σε όλα τα επίπεδα αυτό. Η γενιά μου το έχει ζήσει ακόμη και στη στάση που είχαν οι παλαιότερες κυβερνήσεις της ΝΔ, όταν από τη μια λοιδορούσαν και χαρακτήριζαν ως προδοτική κάθε φωνή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης και από την άλλη ψήφιζαν φωτογραφικές ρυθμίσεις ώστε να υπηρετήσουν μειωμένη στρατιωτική θητεία  βουλευτές τους. Όλες και όλοι μας το ζήσαμε όλα τα χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι σημερινοί κυβερνώντες φόρεσαν την πανοπλία του μακεδονομάχου και ξεστόμισαν ότι πιο βρώμικο μπορούσαν  σε βάρος της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο μόλις ανέλαβαν την κυβέρνηση και δέχθηκαν κάθε σημείο που επί ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν.

Είναι προφανές πως η θητεία στα 18 θα προσπαθήσει να καλύψει πολλές άλλες ΄΄ανάγκες΄΄ της ΝΔ όχι όμως την αμυντική της χώρας την οποία επικαλούνται. Οι ΄΄ανάγκες΄΄ αυτές της κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα του κοινωνικού συμφέροντος, στον αντίποδα του εθνικού συμφέροντος. Και αυτό οι σημερινοί νέοι,  νέες αλλά και όλοι μας πρέπει να το προσέξουμε.

Ο Χρήστος Πιλάλης είναι μέλος Συντονιστικού του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Πηγή: Alfavita