Macro

Για το… ελληνικό σκάνδαλο Novartis 2012 – 15

Υστερα από μια επίμονη και μακρά διαδικασία η Novartis παραδέχθηκε ότι διέπραξε σκάνδαλο, κυρίως στην Ελλάδα, και συμβιβάστηκε με το αμερικανικό δημόσιο καταβάλλοντας 345 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 310 προέρχονται από αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα. Ήταν επόμενο, λοιπόν, στην Ελλάδα να καταγραφούν αντιδράσεις με βαρύ πολιτικό περιεχόμενο μια στιγμή που ο φάκελος είναι ανοικτός, εμμέσως στην προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο και αμέσως στην εισαγγελία Διαφθοράς.
Τι σημαίνει όμως “συμβιβασμός” με βάση το αγγλοσαξονικό νομικό σύστημα; Είναι απαραίτητο να το περιγράψουμε πρώτα, για να αποτιμήσουμε και τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι τα δυο μέρη συζητούν πρώτα για την έκταση του αδικήματος και τις συνέπειές του. Εάν η ελεγχόμενη πλευρά, εδώ η Novartis εκτιμά ότι “δεν την γλυτώνει”, διότι υπάρχουν στοιχεία κτλ, τότε έρχεται σε συμβιβασμό, αφού πρώτα παραδεχθεί ότι έκανε διαφθορά, αλλά προσπαθεί να μειώσει την αποδιδόμενη ζημιά εξ αυτής. Μπορεί π.χ. να μείωσε μια αρχική πρόταση του κράτους περί τα 700 με 800 εκ. Η Novartis δεχόμενη αυτό το θηριώδες ποσό, αποφεύγει να της επιδικαστεί η αρχική πρόταση, να μπουν φυλακή στελέχη της, να αποκαλυφθούν οι τρόποι διαφθοράς, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και δίαυλοι. Τώρα, έκλεισε όλες τις πτυχές και τους κινδύνους με 345 εκ.
Προφανώς, η Novartis γνώριζε καλά τι έχει συμβεί στην Ελλάδα γι’ αυτό «ομολόγησε» τη σωστή στιγμή. Ο δικομματισμός 2012 – 15, εντούτοις, πανηγυρίζει ότι αποδείχθηκε πως δεν βαρύνεται! Ότι δηλαδή συντελέστηκε σπατάλη δημοσίου χρήματος της τάξης των περίπου 700 εκ. μέσα σε τρία περίπου χρόνια χωρίς να την καταλάβουν! Φταίνε οι γιατροί και μερικοί κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Αλέξη Χαρίτση τοποθετήθηκε ως εξής: «Με την χθεσινή απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ για το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis, η εταιρία παραδέχεται όσα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στη χώρα μας συνεχίζουν με θράσος να αποκαλούν “σκευωρία”. Το πρόστιμο αυτό επιβλήθει βάσει νόμου του 1977 περί «πρακτικών διαφθοράς», όπως αναφέρει επί λέξει, για την τιμωρία “πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους”. Ομολόγησε δηλαδή ότι την περίοδο 2012-2015, όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, διέφθειρε γιατρούς, υπηρεσίες και μέλη της κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η προσπάθεια της ΝΔ μέσα στον πανικό της να θολώσει τα νερά είναι τραγελαφική. Τι έχει να σχολιάσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης;».

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ

Αντίθετα, η ΝΔ εορτάζει, στην κυριολεξία, διαστρεβλώνοντας την υπόθεση. Αφού πρώτα υπογραμμίζει ότι από την απόφαση δεν προκύπτουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, σημειώνει: «Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και αμερικανικών αρχών. Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται. Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της, ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο».
«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών ότι καμιά εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Ο λαός θα τους κρίνει και αυτοί που πρωτοστάτησαν στο παραδικαστικό θα απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Τώρα, η ελληνική Δικαιοσύνη

Πώς θα προχωρήσει τώρα η υπόθεση στην Ελλάδα; Μα φυσικά θα συνεχίσει η δικαστική διερεύνηση, κάτι το οποίο δεν ήταν έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, να διερευνήσει δηλαδή αν ευθύνονται πολιτικοί αξιωματούχοι. Αυτό το διερευνά η υπηρεσία διαφθοράς στην Αθήνα. Τώρα η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ένα σταθερό έδαφος, διότι αυτό σημαίνει η παραδοχή της Νοβάρτις ότι έκανε διαφθορά στην Ελλάδα.
Πρόσωπα που γνωρίζουν από πολύ κοντά την υπόθεση, δήλωναν στην «Εποχή» ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα χέρια των ελληνικών αρχών για να προχωρήσουν τη διαλεύκανση του σκανδάλου, παρά τη δυσκολία που τώρα θα προκύψει διότι οι αμερικανικές αρχές, μετά το συμβιβασμό, δύσκολα θα δίνουν νέα στοιχεία.
Το πιο σπουδαίο είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί στα σοβαρά να λέει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ή ότι γι’ αυτό ευθύνονται οι γιατροί. Σε μια χώρα που οι τιμές που καθορίζονται είναι οδηγοί διεθνώς για την τιμολόγηση των φαρμάκων, είναι κωμικό να υποστηρίζεται, όπως κάνουν ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, ότι δεν είχαν γνώση και πολιτικά πρόσωπα.

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή