Macro

Ο κορωνοϊός του ρατσισμού

Πρώτα ήταν οι Κινέζοι, μετά οι Κορεάτες, κατόπιν οι Ιταλοί. Και ο κατάλογος των «υπόπτων» μεγαλώνει, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Δεν αρκεί πλέον να αποφεύγεις να καθίσεις στο λεωφορείο δίπλα σε Κινέζο, Κορεάτη, Ιταλό. Όπως πάει το πράγμα, και όπως καλλιεργήθηκε συστηματικά, σε λίγο θα κοιτάζεις αν ο διπλανός σου στο μετρό φαίνεται λιγότερο… Έλληνας, περισσότερο ξένος, ύποπτος Έλληνας, λιγότερο ή περισσότερο άρρωστος και πάει λέγοντας.

Μα, θα ρωτήσεις, δεν είναι επικίνδυνος αυτός ο Covid-19 που ξεκίνησε από την Κίνα, μόλυνε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους και έχει σκοτώσει πάνω από 2.000; Δεν έχουν ευθύνες οι αρχές της Κίνας; Ναι, ο ιός είναι θανατηφόρος σε ποσοστό 1%, σκοτώνει κυρίως ηλικιωμένους άνω των 70 με χρόνιες παθήσεις. Ναι, οι κινεζικές αρχές φέρουν ευθύνες. Και δίνουν μάχη σε δύο μέτωπα. Το ένα για τον έλεγχο της επιδημίας και την αποφυγή πολιτικών «κραδασμών» στο εσωτερικό, το δεύτερο στον αδυσώπητο εμπορικό πόλεμο όπου η Ουάσιγκτον νομίζει ότι βρήκε τη «χρυσή ευκαιρία» για να πλήξει το Πεκίνο. Ας ανατρέξει όποιος/α θέλει στις προειδοποιήσεις των Αμερικανών υπουργών στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για τα δίκτυα 5G στην Ευρώπη και τη Huawei.

Διαρκής κινδυνολογία από αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την Κίνα και το Ιράν (και τα μη αρεστά καθεστώτα τους) τη στιγμή που έπεφτε στα «μαλακά» η Ιαπωνία για τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς στο κρουαζιερόπλοιο που μπήκε σε καραντίνα από «γραφειοκράτες» όχι από γιατρούς και όπως αποκαλύφθηκε όταν άδειασε το πλοίο. Στην Ιταλία, η ξενοφοβική Λέγκα του Σαλβίνι με περισσό θράσος βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει να ξαναμπεί στην κυβέρνηση με το πρόσχημα της εθνικής ενότητας. Στη Βραζιλία, το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε μόλις τέλειωσε το καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Στις ΗΠΑ, αλαλούμ στη διαχείριση ενός κρούσματος στην Καλιφόρνια, σε έναν άνθρωπο που χρειάστηκε μία εβδομάδα για να διαγνωστεί ότι προσβλήθηκε από τον ιό και περίμενε τρεις ημέρες για να εξεταστεί σε νοσοκομείο. Ο Τραμπ καταγγέλλει fake news και επιμένει ότι η Αμερική χαίρει άκρας υγείας, όμως μέσα σε μία ημέρα τα κρούσματα στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν από 20 σε 60.

Σε όλο αυτό το διάστημα δισεκατομμύρια ντόλαρς άλλαξαν χέρια, ξεφούσκωσαν «φούσκες» στα χρηματιστήρια και τώρα επικρατεί δικαιολογημένη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία. Από κοντά οι πλασιέ των φαρμακευτικών με αντιικά και εμβόλια. Κερδοσκοπία και πονταρίσματα πάνω στον φόβο με τους κανόνες της «αγοράς». Ποιος θα πληρώσει μια νέα κρίση; Ναι, καλά καταλάβατε: τα γνωστά υποζύγια.

Όμως, πέραν του οικονομικού, υπάρχει ακόμα ένας κίνδυνος για μια χώρα σε κρίση όπως η Ελλάδα: να «παντρευτεί» η κινδυνολογία για τον ιό με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Και να προκύψει ένα καινούργιο τέρας. Ορισμένοι καλλιεργούν ήδη την ιδέα ότι κλειστά κέντρα σε ξερονήσια του Αιγαίου θα μπορούσαν -εκτός των άλλων- να λειτουργήσουν ως… λοιμοκαθαρτήρια. Για τους κακούς, μολυσμένους, βρόμικους κ.λπ. ξένους σύμφωνα με αρρωστημένους εγκεφάλους. Σαν εκείνους που θεωρούν φυσικό να γίνεται το Ολοκαύτωμα θέμα καρναβαλικού άρματος στην Ισπανία. Κι όλα μπερδεύονται πικρά…

Στρατής Αγγελής

Πηγή: Η Αυγή