Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Θ.Δρίτσα:
Ο γενικός Εισηγητής της Ν.Δ. κ. Μανούσος Βολουδάκης, την πρώτη ημέρα της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2020, κλείνοντας την εισήγησή του, μας πρότεινε να επανέλθουμε στην εθιμική πρακτική παλαιότερων δεκαετιών και να ψηφίσουμε όλα τα κόμματα τις δαπάνες για την Άμυνα, ανεξάρτητα από την υπερψήφιση ή όχι του συνόλου του Προϋπολογισμού.
Πέραν της επισήμανσης ότι η δική του παράταξη είναι η πρώτη που έχει εγκαταλείψει αυτήν την πρακτική πολλά χρόνια τώρα όποτε βρισκόταν στην Αντιπολίτευση, εντούτοις η πρόταση αυτή θα μπορούσε όντως υπό προϋποθέσεις να έχει ένα νόημα και να γίνει δεκτή κι από εμάς. Όχι όμως βέβαια, στο φετινό Προϋπολογισμό, που δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, για να εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις. Είναι καιρός όμως, τώρα που πραγματικά μπορούμε, να ανοίξουμε μία σοβαρή συζήτηση και να αναβαθμίσουμε τον έλεγχο της Βουλής, για την οργάνωση των οικονομικών της Άμυνας κατά προτίμηση καταρχήν, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία ως γνωστό λειτουργεί με την αρχή της εμπιστευτικότητας. Εκεί μπορούμε και πρέπει να δούμε πολλά, ενδιαφέροντα και εξαιρετικά χρήσιμα και για την ελληνική κοινωνία και για την Άμυνα. Πρέπει να αξιολογηθούν και οι δαπάνες ΝΑΤΟ και οι δαπάνες Εξοπλισμών και οι δαπάνες διαχείρισης και λειτουργίας και βέβαια, οι δαπάνες για την μισθοδοσία και την κάλυψη των αναγκών όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του πολιτικού προσωπικού. Εμείς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το προτείνουμε και θα καταθέσουμε αυτήν την πρότασή μας στην Επιτροπή. [βλ. παρέμβαση Βίτσα, τόσο στην Ολομέλεια, όσο και προ ημερών στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων].
Ο παρών Προϋπολογισμός πάντως, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν προβλέπει καμία τομή, ούτε ποιοτική ούτε ποσοτική. Αντιθέτως όμως, προβλέπει μείωση κατά 100 εκατομμύρια περίπου στον τακτικό Προϋπολογισμό και κατά 26 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Εμείς πάντως, στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., καταφέραμε με μεγάλες προσπάθειες και παρά τις εκβιαστικές μνημονιακές δυσκολίες, να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, που είχαν ως κύριες αιχμές, τις επείγουσες και προτεραιοποιημένες ανάγκες για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, για τα ανταλλακτικά, για τα καύσιμα, για την Εκπαίδευση, όπως και για τις βιοτικές ανάγκες των στελεχών. Και καταφέραμε πάρα πολλά και σημαντικά. Κρατήσαμε την αμυντική θωράκιση της χώρας, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Εκείνο όμως που επίσης και εγώ οφείλω να επισημάνω, είναι ότι μετά την προχθεσινή αιφνιδιαστική, επικίνδυνη και εξωθεσμική νομοθετική ρύθμιση για τον «Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων» και τον «Εθνικό Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος», προκύπτει, πέραν των άλλων σοβαρών ζητημάτων, ζήτημα δημοσιονομικό, αφού σύμφωνα και με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτουν νέες μεγάλες δαπάνες σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού και των λοιπών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Δαπάνες που μέχρι τώρα καλύπτονταν από χρηματοδότηση προερχόμενη από κονδύλια των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός όμως ο Προϋπολογισμός που μας φέρνετε σήμερα, δεν τις προβλέπει βέβαια αυτές τις δαπάνες! Τα είπε άλλωστε και ο Δημήτρης Βίτσας. Θα μας πείτε ποιο είναι το ύψος αυτών των δαπανών (γιατί μιλάμε για πολλά εκατομμύρια) και από πού θα τα βρείτε; Πρέπει να απαντήσει ο κ. Σταϊκούρας πριν ολοκληρωθεί η ψήφιση του παρόντος Προϋπολογισμού!
Σε άλλο επίπεδο τώρα, αξίζει νομίζω να αναφερθώ επίσης και σε μία άλλη προτροπή που διατύπωσε προς το Σώμα, ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κ. Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος μας είπε «αλλοίμονο εάν επιστρέψουμε στην προ του 2010 κανονικότητα»! Εμείς συμφωνούμε απολύτως. Αλλοίμονο εάν ξανασυμβεί αυτό στην Ελλάδα, στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Μόνο που η συνταγή που μας προτείνει ο παρών Προϋπολογισμός, είναι απολύτως ίδια με τη συνταγή της χρεωκοπίας: υψηλή κερδοφορία κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω της προνομιακής και στοχευμένης υπέρ αυτών μείωσης της φορολογίας , όπως και μέσω της μείωσης -άμεσα ή έμμεσα- του κόστους της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και την καθήλωση των δαπανών του κοινωνικού Κράτους για την Πρόνοια, για την Υγεία, για την Παιδεία, για τις ανάγκες δηλαδή, της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με αυτήν τη συνταγή, όπως το επαναλαμβάνουν ρητά όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. που παίρνουν το λόγο, μετά από αυτήν την «παραγωγή πλούτου» που ιδιοτελώς και ψευδώνυμα την ταυτίζουν με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τότε μπορεί και να μιλήσουμε ίσως για αναδιανομή!! Μα αυτή ακριβώς είναι η συνταγή, που γεννάει νέα φτώχεια και νέες ανισότητες. Για μας, η μείωση των ανισοτήτων και η δραστική ενίσχυση του δημοκρατικού κράτους πρόνοιας, είναι πρωταρχικής σημασίας αναπτυξιακός παράγοντας. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, με κοινωνική ανισότητα και φτώχεια. Για σας, είναι απλώς ένα βάρος και μία αντίφαση στην πολιτική σας. Είναι ακριβώς για αυτό και επειδή το ξέρετε που όντως ήσασταν από καιρό προετοιμασμένοι και προωθείτε από την πρώτη μέτρα με σκληρά μέτρα, την επαναοικοδόμηση του αστυνομικού κράτους καταστολής της Δεξιάς, στο όνομα δήθεν της ασφάλειας των πολιτών, παραπλανώντας τους ασύστολα.
Όσο δε για τις περίφημες επενδύσεις, βλέπουμε τις τραγικές εξελίξεις των ανταγωνιζόμενων πανίσχυρων οικονομικών συμφερόντων για το Ελληνικό, όπου ως ναυαρχίδα της πολυθρύλητης επένδυσης, αναδεικνύεται ένα… καζίνο. Καλά κέρδη και να τα χαίρεστε!
Θοδωρής Δρίτσας
Πηγή: Η Αυγή