Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Αυτές τις γιορτές δεν είδαμε το συνηθισμένο κλίμα μνημονιακής απαισιοδοξίας

Από τους πολίτες τις προηγούμενες ημέρες εισπράξαμε ένα κλίμα αναζήτησης ενός αισιόδοξου μηνύματος, έχει σημασία να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους με ειλικρίνεια, διάθεση αυτοκριτικής και επιχειρήματα, για τα προβλήματα που έχουν, αν δουν μία προσπάθεια με επιχειρήματα σε τόνους χαμηλούς και όχι στην βάση μιας «κούφιας» αισιοδοξίας, βάσιμα θα πειστούν ότι υπάρχει αισιόδοξη αριστερή πρόταση και στις εκλογές θα την επιλέξουν, εκτίμησε το μέλος το μέλος της ΚΕ και του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά.

«Από όσα λέει ο κ. Καμμένος αλλά και το κλίμα στην ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της “δεδηλωμένης” της κυβέρνησης» είπε ο κ. Φίλης και εκτίμησε ότι «η ψηφορορία για την Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει, νομίζω μέχρι τον Φεβρουάριο, θα επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή για την υποστήριξη μίας συμφωνίας που δίνει διέξοδο σε ένα πρόβλημα τριακονταετίας, αλλά και για να αναπτυχθεί οικονομικά η βόρεια Ελλάδα σε συνέργειες και με τα γειτονικά κράτη … Ο κόσμος θα αντιληφθεί συν τω χρόνω την σπουδαιότητα αυτής της πολιτικής κίνησης».
Σχολιάζοντας τις ημέρες των εορτών, είπε ότι «υπήρχε ένα κλίμα διαφορετικό από το συνηθισμένο των μνημονιακών χρόνων, της απαισιοδοξίας. Δεν θέλω να υπερβάλλω, αλλά ήταν κλίμα αναζήτησης ενός αισιόδοξου μηνύματος, ακόμη και μέσα στην κατανάλωση που είδαμε ότι ήταν μεγάλη αυτές τις ημέρες. Φυσικά, δεν μπορεί να διαρκέσει έτσι, χρειάζεται σταθερά βήματα, στην οικονομία και την πολιτική. Για εμάς, μία αριστερή δύναμη, έχει σημασία να προσεγγίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που στέκονται λίγο απόμακροι, να τους προσεγγίσουμε με ειλικρίνεια, με διάθεση αυτοκριτικής και επιχειρήματα, να μιλήσουμε για τα προβλήματα που έχουν, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, Ο κόσμος που έχει πληρώσει την περιπέτεια των μνημονίων, αν δει ότι υπάρχει μία προσπάθεια, με επιχειρήματα σε τόνους χαμηλούς και όχι στην βάση μιας “κούφιας” αισιοδοξίας, βάσιμα θα πειστεί ότι υπάρχει αισιόδοξη αριστερή πρόταση και στις εκλογές θα την επιλέξει».
Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «τα μείζονα προβλήματα μπροστά μας είναι προβλήματα μοντέλου ανάπτυξης. Τα μέτρα κοινωνικής άμυνας τα πήραμε, το μέρισμα, το ΚΕΑ, κτλ. Πρέπει να συνδυαστούν με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων. Το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να διαμορφώσουμε έχει δύο “πόδια”»:
  • Ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης: «Όλη η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, είναι μία να προσπάθεια να τονώσουμε όχι μόνο το εισόδημα αλλά και την ζήτηση και την αγοραστική κίνηση, καθώς ταυτοχρόνως και τις επενδύσεις. γιατί επένδυση χωρίς προσδοκία κέρδους από πώληση υπηρεσιών και προϊόντων είναι δύσκολο να υπάρχει».
  • Επενδύσεις: «Είναι δημόσιες και ιδιωτικές. Θέλουμε ένα Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, έχει δυσκολίες, υπήρξε περιορισμός σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που έχει να κάνει και με την αδυναμία των μηχανισμών να αξιοποιήσουν τα χρήματα του ΠΔΕ. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό. Είναι αλήθεια ότι τα πλεονάσματα του 3,5% δημιουργούν ζητήματα, αλλά χωρίς ΠΔΕ δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανάκαμψη οικονομική, καμία ανάπτυξη που να έχει χαρακτηριστικά υπέρ των πολλών. Υπάρχουν επίσης και οι άμεσες ξένες επενδύσεις, όπου υπήρξε ανάκαμψη την χρονιά που πέρασε, πιο πολύ με κάποιες ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις συναρτώνται και με το διεθνές κλίμα, αλλά κατά την γνώμη μας πρέπει να συναρτώνται και με την επιδίωξη προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Η δική μας διαφορά είναι το “ποιες επενδύσεις, με ποιες προϋποθέσεις, σε ποιους τομείς;”».
Αναφερόμενος στην υπόθεση της μετατροπής του κ. Μανιαδάκη από προστατευόμενο μάρτυρα σε κατηγορούμενο στην υπόθεση των σκανδάλων στην Υγεία. ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «εξαρχής η αντιπολίτευση επεδίωκε να φτιάξει μία εικόνα για υπόθεση-“φιάσκο” … δεν πρέπει να προτρέχουμε. Τα στοιχεία θα εμφανιστούν από την δικαστική έρευνα … σίγουρα θα αποδειχθεί ότι είναι ένα διεθνές σκάνδαλο που έχει πολύ επώδυνες επιπτώσεις και στην χώρα μας».
Ο κ. Φίλης καταλήγοντας αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία και αλλού και τόνισε ότι «η χώρα μας έχει το δύσκολο έργο να δημιουργήσει, μέσα και από τις εκλογικές συνθήκες και μία αριστερή διακυβέρνηση σήμερα, ένα πόλο με διεθνή αναφορά αντίθεσης σε αυτό το φασιστικό φαινόμενο».