Συνεντεύξεις

Χριστόφορος Παπαδόπουλος: Βαρίδια και καθεστωτικές συμπεριφορές εμποδίζουν την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα

Αντίθετα με την Ευρώπη όπου η Σοσιαλδημοκρατία διαφοροποιείται από τον νεοφιλελευθερισμό, στην Ελλάδα «βαρίδια» μέσα στο ίδιο της το κόμμα και καθεστωτικές συμπεριφορές την εμποδίζουν να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα, κάνει άγονη κριτική στην κυβέρνηση και συμπλέει διακριτικά με την ΝΔ, καθώς αδυνατεί να δημιουργήσει προοδευτική ατζέντα, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, ενόψει της έναρξης της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά την Τετάρτη «είναι σημαντική, είναι μία ευκαιρία να δοκιμαστεί η ταυτότητα κάθε κόμματος, η ιδεολογία του, η πολιτική του βούληση, οι πολιτικές προτεραιότητες. Την ίδια στιγμή, για το πολιτικό σύστημα να δείξει επάρκεια, να ανταποκριθεί στις συνθήκες, Είναι ευκαιρία συναινέσεων, συγκαταθέσεων, γιατί πάντα μία αλλαγή Συντάγματος είναι συναινετική διαδικασία. Έχει λοιπόν διπλό χαρακτήρα και θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι επί δίμηνο συζητήσεις στην Επιτροπή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σημείωσε ότι είναι «τα ίδια τα θέματα που ανοίγει η πλειοψηφία, που δείχνουν και την στρατηγική της ματιά, πού θέλει να πάνε οι διαρθρωτικές αλλαγές, ο μετασχηματισμός που πρέπει να γίνει και στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος και στο επίπεδο των κοινωνικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών». Ωστόσο, «το πόσο βαθιές θα είναι οι τομές εξαρτάται από την συγκυρία και τις δυνατότητες να εξασφαλίσουμε συναινέσεις», καθώς «μία συνταγματική αναθεώρηση πέραν της κατάθεσης ιδεολογίας είναι και η τέχνη να βρίσκεις τις συμπλεύσεις ώστε να γίνουν οι “ώριμες” αλλαγές, να “ξεκολλήσει” ένα σύστημα που είναι κολλημένο».
Η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία ακόμη δεν έχει βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα
Για την αρνητική στάση της ελληνικής κεντροαριστεράς ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτή την διαδικασία, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι «η σοσιαλδημοκρατία στην χώρα μας δεν έχει βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα, όπως έχει γίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου διαφοροποιείται από το νεοφιλελευθερισμό. Έχει “βαρίδια” μέσα στο ίδιο της το κόμμα και καθεστωτικές συμπεριφορές … βλέπουμε μία άγονη κριτική προς την κυβέρνηση, μία διακριτική σύμπλευση με την Νέα Δημοκρατία, μία αδυναμία να δημιουργήσει προοδευτική ατζέντα σαν αυτή που ψάχνουν όλα τα αριστερά, σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη».
«Είναι ένας κίνδυνος, αντί να “τραβάς” εσύ τους ενδεχόμενους συμμάχους σου, να σε τραβάνε και να σε καθηλώνουν αυτοί στις καθεστωτικές συμπεριφορές και νοοτροπίες», συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τον κίνδυνο αντί η Σοσιαλδημοκρατία να επιστρέψει αριστερότερα, να είναι η Αριστερά που θα μετακινηθεί προς το κέντρο. «Προσωπικά, έχω την πεποίθηση ότι το κόμμα -και η κυβέρνηση- του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό ρεύμα και έχει όλα τα αντίβαρα και αντίδοτα για να μην αλλάζει το χαρακτήρα του, έχει την σύνεση και την ικανότητα να αλλάζει συνεργάτες και συμμάχους».
Τα χαρακτηριστικά των δημάρχων που μπορεί να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενος στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών του επόμενου Μαΐου και τα χαρακτηριστικά αριστερών ή προοδευτικών υποψηφίων που πιθανώς θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «η αυτοδιοικητική μάχη στις μεγάλες πόλεις έχει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ στις μικρότερες περισσότερο τα χαρακτηριστικά των αναγκών των τοπικών κοινωνιών … είναι διαφορετική μία μάχη στο Βόλο και διαφορετική στην Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα. Εντούτοις, όλοι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: την έμφαση στα τοπικά προβλήματα, στην δημοκρατία και την συμμετοχή των πολιτών, τις ελευθερίες, την ισονομία, την ισότητα, την δικαιοσύνη. Αυτό ακριβώς είναι και η ταυτότητα που απαιτούμε από κάθε υποψήφιο δημοτικό άρχοντα … δεν μπορούμε π.χ. να στηρίξουμε υποψήφιο που είναι εναντίον των μεταναστών, έναν ξενοφοβικό ή μισαλλόδοξο. Προφανώς, κριτήριο είναι και η ικανότητα ενός υποψηφίου να διαχειριστεί επείγοντα κοινωνικά ζητήματα, χωροταξίας, περιβάλλοντος».
Ειδικά για τον Κ. Μπακογιάννη, ο ίδιος είπε ότι «το στοίχημα … είναι στοίχημα και με τον εαυτό του, την πορεία που έχει εδώ και αρκετά χρόνια “φιλοτεχνήσει” και το προφίλ που καλλιεργεί, σε σχέση με την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Όταν η ΝΔ θεωρεί ότι το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας είναι “ο νόμος και η τάξη” και σε αυτό “παίζει” και ο Μπακογιάννης, αυτομάτως του φτιάχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που ο ίδιος θα επιθυμούσε. Άρα, πάντα έχει να επιλύσει μία μεγάλη αντίφαση, μεταξύ του πολιτικού φορέα που υπάγεται … και της δικιάς του θέλησης να παρουσιάσει ένα πιο εκσυγχρονιστικό -δεξιό πάντα- προφίλ».