Στις 20 Αυγούστου, ημέρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, έγραψα άρθρο για τον πολλαπλασιασμό των θετικών εξελίξεων στην οικονομία. Επανέρχομαι, γιατί θεωρώ ότι τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ μάς δικαιώνουν. Πολύ καλύτερα αναμένεται να γίνουν τα πράγματα το 2019, καθώς οι αυξήσεις μισθών για χιλιάδες εργαζόμενους χάρη στην επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ που ξεκίνησε, σε συνδυασμό με τις μειώσεις εισφορών για επιστήμονες, επαγγελματίες και αγρότες και τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα έχουν άμεσα θετικές επιπτώσεις, όχι μόνο στο εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και στην ανάπτυξη.
Νέα μείωση ανεργίας -αύξηση μισθών
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση της ανεργίας από 27% που παραλάβαμε σε 19%,στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, ποσοστό που βεβαίως παραμένει ακόμα υψηλό. Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η διαδικασία ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Τον ίδιο μήνα, θα έχουμε θεσπίσει νέο κατώτατο μισθό, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, δηλαδή για νέους κάτω των 25 ετών, όπως επέβαλε το αντεργατικό καθεστώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Μειώσεις εισφορών επαγγελματιών-αγροτών
Τα μεγάλα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ αφήνουν περιθώριο για μείωση των εισφορών από 1/1/2019. Η βασική ασφαλιστική εισφορά θα μειωθεί κατά 33%, από 20% σε 13,3% για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και επαγγελματίες και από 18% σε 12% για τους αγρότες. Παράλληλα, θα θεσπιστεί ενιαίο μηνιαίο ασφάλιστρο για επικουρική και εφάπαξ 64,5 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, και θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2017. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα ωφεληθούν όλοι οι επαγγελματίες και οι αγρότες.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ
Όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις στα ακίνητα, από 1η Ιανουαρίου 2019 θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, με προτεραιότητα τη λαϊκή κατοικία. Το 2019, για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30%, για αξία ως 100.000 θα μειωθεί κατά 21% και για ακίνητα αξίας έως 150.000 ευρώ θα μειωθεί κατά 10%. Η φοροελάφρυνση στα ακίνητα θα εξακοντισθεί το 2020, με τη μείωση ΕΝΦΙΑ να φτάνει στο 50% για τα ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ, καλύπτοντας σε μικρότερο βαθμό όλα τα ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ.
Ανάκαμψη οικοδομής- επενδύσεων- εξαγωγών
Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στην οικοδομή, τον κλάδο που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα στη κρίση. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση 35,6% του δείκτη παραγωγής οικοδομικών έργων, με τις κατοικίες να σημειώνουν άνοδο 7,9% το 1ο εξάμηνο 2018, τις λοιπές κατασκευές άνοδο 6,9% και το μηχανολογικό εξοπλισμό 19,1%, ενώ διαπιστώθηκε και μικρή αύξηση των τιμών των κατοικιών, σημάδι ότι τελειώνει οριστικά η κρίση και στα ακίνητα.
Σημειώθηκε επίσης νέα αύξηση των εξαγωγών, κατά 508 εκατ. ευρώ (21%) το μήνα Ιούλιο. Μετά τον τουρισμό, την ιδιωτική κατανάλωση, τη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, τις μεταφορές και το εμπόριο, τομείς που έχουν ήδη ανακάμψει και πάνε καλά, πέρασε και η οικοδομή σε θετικό έδαφος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων γίνεται, ενώ συνεχίζεται ακόμα, εδώ και 8 οκτώ χρόνια, η ισχνότητα τραπεζικών δανειοδοτήσεων.
Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, μεταξύ 1/1/2018 και 31/8/2018 συστάθηκαν 23.028 επιχειρήσεις, δηλαδή αύξηση κατά 1.185 επιχειρήσεις (5,4%).
Παράλληλα είναι ενθαρρυντική η θεαματική μείωση των «λουκέτων». Το ισοζύγιο ιδρύσεων-διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό κατά 11.054 επιχειρήσεις έναντι 4.949 στο αντίστοιχο οκτάμηνο του 2017.
Ακόμα και ο ΣΕΒ δημοσίευσε πρόσφατα ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν με υπερδιπλάσιους, ρυθμούς και συγκεκριμένα με +11,9% (χωρίς πλοία), έναντι 4,9% στο σύνολο του 2017. Σημειώνει μάλιστα ότι «όλες οι κατηγορίες επενδύσεων αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς σε εξοπλισμό, κατά 19% περίπου στο α’ εξάμηνο 2018».
Ερευνητικά ινστιτούτα προβλέπουν σε εκθέσεις τους ότι το 2018 η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 2%, που δείχνει ότι η οικονομία επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, πρώτη φορά μετά τη κρίση.
Βαριά κληρονομιά αλλά τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά
Αν και η κληρονομιά της κρίσης παραμένει βαριά κι αυτό φαίνεται πρωτίστως στην υψηλή ακόμη ανεργία, κάτι πολύ σημαντικό αλλάζει στη χώρα μας μετά το τέλος του μνημονίου: η κυβέρνησή μας έχει αποκτήσει αυξημένη ελευθερία, ώστε να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές. Πιστεύουμε ότι ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς προστασία της εργασίας και αύξηση των μισθών, γι’ αυτό και προχωράμε στην αποκατάσταση των ΣΣΕ και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Αναγνωρίζοντας ότι η πολύ μεγάλη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, στην οποία υποχρεωθήκαμε, είναι δυσβάστακτη και αντιαναπτυξιακή, προχωράμε, όπως δεσμευθήκαμε πέρσι, στις πρώτες ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές.
Είπα σε συνεντεύξεις μου και επαναλαμβάνω ότι, πριν τελειώσει η χρονιά, θα δούμε επιπλέον μέτρα που θα αφορούν και τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία
Επομένως, οι συντάξεις δε θα κοπούν, ενώ ταυτόχρονα θα δούμε και μείωση των οφειλών και ρυθμίσεις για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη αυτοί που οφείλουν πολλά χρήματα, όπως οι προερχόμενοι από ΟΓΑ ή ΤΕΒΕ.
Μάκης Μπαλαούρας
Πηγή: Left