-Νέες αυξήσεις-φωτιά στα φάρμακα
-Αντιμεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία
-Αυταρχικά μέτρα σε βάρος των γιατρών που αρνούνται τον παραλογισμό της κυβέρνησης
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις αυξήσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας με …«λαγό» τον ΕΟΦ ετοιμάζει και νέο κύμα αυξήσεων σε πάνω από 600 φαρμακευτικά σκευάσματα, εν μέσω καύσωνα, ανεβάζοντας έτσι τη θερμοκρασία στους πάσχοντες που θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να πληρώσουν τη συμμετοχή του ασθενή στο φαρμακευτικό κόστος.
Η πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας για αυξήσεις, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην κυβερνητική πολιτική που αδιαφορεί αν θα επιβαρυνθεί επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ κατά 60.000.000 ευρώ, ενώ και οι ασθενείς θα πληρώσουν από την τσέπη τους περίπου 30.000.000 ευρώ.
Έτσι, εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα, και ο χώρος της Υγείας δεν εξαιρείται από το ράλι των ανατιμήσεων, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που ανέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη – ΝΔ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η λιανική τιμή (λ.τ.) αυξάνεται:
* για αντιψυχωσικό φάρμακο κατά 357,43%
* αντιβιοτικό ευρέος φάσματος κατά 184,4%,
* ογκολογικό φάρμακο κατά 145,4%,
* αντιβιοτικό ουρολοιμώξεων κατά 284%,
* φάρμακο καρδιοπαθών κατά 172,31%.
Η κυβέρνηση ικανοποιεί έτσι τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων που αιτιώνται αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με το ωφελούμενο κέρδος. Στην πραγματικότητα η φαρμακοβιομηχανία απαιτεί από την κυβέρνηση να κάνει τις αυξήσεις με στόχο να κερδίσει το «χαμένο έδαφος» από το claw back που επιστρέφει στον ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της υπέρβασης της θεσμοθετημένης δαπάνης ως συνέπεια της κατά ένα μέρος, ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης που παρατηρείται.
Πλάι στις τσουχτερές αυξήσεις των φαρμάκων που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται να προστεθεί και η απορρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που ετοίμασαν οι Βαρτζόπουλος – Γεωργιάδης σε ένα νομοσχέδιο-όνειδος για την υγειονομική πολιτική γενικότερα. Έναν νόμο που αρνούνται ακόμη και οι Ιατρικοί Σύλλογοι που έχουν πλειοψηφίες προσκείμενες στη ΝΔ.
Ο νόμος Βαρτζόπουλου ξηλώνει το κοινωνικό κράτος και τις υπηρεσίες του στους ψυχικά πάσχοντες, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας συρρικνώνονται με στόχο να παραδοθούν σιγά – σιγά στον ιδιωτικό τομέα και στους ιδιωτικούς φορείς «κερδοσκοπικού χαρακτήρα» που θεσμοθετεί η κυβέρνηση. Αυτοί οι ιδιωτικοί φορείς υπηρεσιών ψυχικής υγείας θα ωφεληθούν στο άμεσο μέλλον, αφού θα καρπωθούν και τη χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης!
Ο νόμος Βαρτζόπουλου καταργεί την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν τον ψυχικά πάσχοντα στον τόπο του. Καθιερώνει ένα υδροκέφαλο σχήμα διοίκησης, υπάγοντας όλες τις υπηρεσίες στον υποδιοικητή της κάθε ΥΠΕ, ενώ οι ψυχιατρικές δομές και κυρίως οι νοσοκομειακές κλινικές θα είναι σε ρόλο …«κομπάρσου». Συγχωνεύει τις υπηρεσίες απεξάρτησης μέσω του ΕΟΠΕ (ΝΠΙΔ) με στόχο την εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων, αλλά και τον κατακερματισμό της αντιμετώπισης των πασχόντων. Ψυχιατρικοποιεί την παραβατικότητα των νέων, με την ταμπέλα «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές».
Αντί, επομένως, να ολοκληρώνεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με τον νόμο Βαρτζόπουλου αποδιοργανώνεται πλήρως και οι πάσχοντες παραδίδονται ως «πελάτες» στις ιδιωτικές δομές ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και κάθε άλλη αμαρτωλή επιχειρηματική δραστηριότητα που καρπώνεται τον πόνο και την αδυναμία των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους.
Το παζλ της υγειονομικής απορρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας, έρχεται να συμπληρώσει η θεσμοθέτηση:
α) επίταξης των ιδιωτών γιατρών για να εφημερεύσουν στα νοσοκομεία
β) διακοπής του δικαιώματος συνταγογράφησης κάθε ιδιώτη γιατρού που δεν θα δεχθεί να κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο
γ) διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς που δεν θα εφημερεύσουν στα νοσοκομεία.
Οι παραπάνω διατάξεις νομοθετικού παραλογισμού επικρίθηκαν ακόμη και από το νομικό τμήμα της Βουλής, αφού κρίθηκαν ότι αντιβαίνουν σε συνταγματικές προβλέψεις και, συγκεκριμένα, προσβάλουν την Αρχή της Ελευθερίας των Συμβάσεων, συνεπάγονται περιορισμό δικαιωμάτων, αντιβαίνουν στην αρχή της Ισότητας και Αναλογικότητας, βλάπτουν τους ασθενείς με τον αποκλεισμό τους από το δικαίωμα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Αξιολογώντας πολιτικά όσα συμβαίνουν στο υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις Γεωργιάδη δείχνουν έναν ιδιότυπο αυταρχισμό και εκφράζουν μια φασίζουσα αντίληψη που υποβόσκει στο κυβερνητικό περιβάλλον, με τον υπουργό Υγείας να μην αντιλαμβάνεται πως ζούμε πλέον σε καθεστώς δημοκρατίας, κι όχι …επταετίας!
Ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος ξηλώνεται με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της ΝΔ και στο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά και στη φαρμακευτική θεραπεία, με τις προτεινόμενες αυξήσεις-φωτιά, στα φάρμακα που καθιστούν απαγορευτική πλέον την φαρμακευτική θεραπεία για τους χρονίως πάσχοντες.
Η αντίδραση σε αυτές τις πολιτικές υπερβαίνει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρέπει να κινητοποιήσει τους πολίτες, που οφείλουν να αντιδράσουν σθεναρά και να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην υγεία, στην περίθαλψη, στη φαρμακευτική θεραπεία, στην εργασία και στη ζωή.
O Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.