Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση επιτρέπει στους μεγαλοξενοδοχειάρχες την υπερδόμηση κάθε τετραγωνικού γης και θάλασσας.

▶️ Υποβαθμίζει τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση υπέρ κολλεγίων και παραδίδει την ξενάγηση στους tour operators υποβαθμίζοντας τους ξεναγούς.
Μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής για το Σ/Ν του Υπ. Τουρισμού «Ενίσχυση τουριστικών υποδομών και εκπαίδευσης, επικαιροποίηση των επαγγέλματος των ξεναγών κ.λπ» η Θεανώ Φωτίου τόνισε:
Το παρόν νομοσχέδιο δεν ασχολείται με τα μείζονα προβλήματα του τουρισμού, τις εργασιακές σχέσεις, τη συμπεριφορά των εργοδοτών και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα μέρη Α, Β και Γ, θα μπορούσαν να συνοψιστούν υπό τον τίτλο: «Κανένα τετραγωνικό μέτρο γης ή θάλασσας χωρίς δόμηση για τουριστική υπερκμετάλλευση και ανεξέλεγκτη κερδοφορία μεγαλοεπιχειρηματιών και επενδυτικών ομίλων». Η κυβέρνηση επιχειρεί να την υφιστάμενη πολεοδομική, χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία, ώστε οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεπενδυτές, με νέες πολυτελείς εγκαταστάσεις, να προσελκύσουν πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.
Εκεί στοχεύει το glamping – glamorus camping σε εκτός σχεδίου περιοχές, με παράκαμψη περιβαλλοντικών όρων, όταν εκδιώκονται από παντού οι νέοι που επιχειρούν ελεύθερο κάμπινγκ διότι δήθεν καταστρέφουν το περιβάλλον! Όπως και η δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν ή να ξαναλειτουργήσουν καταλύματα που έχει λήξει η περιβαλλοντική τους άδεια, αν καταθέσουν αίτηση ανανέωσης έως την 1η Ιουλίου 2024, δηλαδή πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο! Κατάπτυστη προσπάθεια κάλυψης ημετέρων!
Δίνεται η δυνατότητα σταδιακής ανέγερσης κάθετων ιδιοκτησιών σε condo hotels (όπως το υπό κατασκευή νέο Hilton). Αλλά επιτρέπεται για πρώτη φορά και η διαίρεση ιδιοκτησιών σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα Μικτά Τουριστικά Καταλύματα μικρής κλίμακας (50-150 στρεμμάτων) με κίνδυνο να γεμίσουν πλαγιές και κάμποι με κατασκευές καταστροφικές για το φυσικό τοπίο.
Αυξάνεται με πλωτές εξέδρες και προβλήτες έως 10% η δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών σε μαρίνες και resorts (τύπου «Αστέρα»), χωρίς καν να χρειάζεται τροποποίηση χωροθέτησης αν η αύξηση περιοριστεί στο 5%. Και ενώ με την πολεοδομική νομοθεσία σε λιμένες και μαρίνες επιτρέπονται κτίρια έως την οριογραμμή της παραλίας, τώρα, ακόμη και στην μικρή λωρίδα γης των λιμένων ανεγείρονται κτίρια εξυπηρέτησης των σκαφών.
Δίνεται προθεσμία, μέχρι 31/12/25, για αδειοδότηση των λειτουργούντων χωρίς άδεια ορεινών καταφυγίων και για να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες επεκτάσεις τους, προσθήκες κλπ. ακόμη και εκτός του οικοπέδου του καταφυγίου, στο δάσος δηλαδή, με τη δικαιολογία της δήθεν «παράλειψης αποτύπωσης κτιρίων».
Για τις διατάξεις σχετικά με τον ιατρικό τουρισμό, τους ιαματικούς φυσικούς πόρους, τα κέντρα αναζωογόνησης (spa), τον οινοτουρισμό και τον αλιευτικό τουρισμό, επισήμανα ότι στόχος είναι πάντα οι τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Με τα βοηθητικά σκάφη υδατοκαλλιέργειας καταστρέφονται οι στόχοι της βιώσιμης αλιείας, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και ένα εναλλακτικό μέσο βιοπορισμού για τους ντόπιους αλιείς.
Στον Ιατρικό Τουρισμό, διαχωρίζονται με αντιεπιστημονικό και αντι-οικολογικό τρόπο οι ιαματικές από τις γεωθερμικές πηγές, που στο σύνολό τους αποτελούν δημόσιο φυσικό πόρο, προκειμένου να διατεθούν στα spa μεγάλων ιδιωτικών ξενοδοχείων.
Τέλος, απλοποιείται το πλαίσιο χρονομεριστικών μισθώσεων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων για να λειτουργήσει το time sharing για «υψηλούς» επενδυτές και τουρίστες.
Κι όλα αυτά όταν όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι φέτος μόνον ένας στους δύο πολίτες της χώρας θα μπορέσουν να πάνε διακοπές. Όταν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πέρυσι αυξήθηκαν κατά 10-40% από πέρυσι, ενώ τα κέρδη δύο μόνον πλοιοκτητικών ομίλων 56% και 118,5% αντίστοιχα. Κατά 31% αυξήθηκαν και οι τιμές των δωματίων. Η μέση τιμή του δίκλινου από 125 € τον Αύγουστο του 2019 έφθασε 184 € τον Αύγουστο του 2023. Σήμερα μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 2.500 €. για 7ήμερες διακοπές σε νησί.
Τα 5άστερα ξενοδοχεία που το νομοσχέδιο πριμοδοτεί ασύστολα, ενώ αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% των ξενοδοχειακών μονάδων, κατέχουν το 24% των κλινών που ανέρχονται σε 885.000. Την περίοδο 2010-2022 έχουμε αύξηση 96% των κλινών των 5άστερων ξενοδοχείων, 26% των τετράστερων και 11% των τριών αστέρων. Είναι φανερό ότι η αγορά υπερσυγκεντρώνεται.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει σε Έκθεσή της ότι συνέπεια του υπεραυξημένου τουρισμού είναι η αύξηση των αξιών γης, κατοικιών και ενοικίων που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων λειτουργούν υπό τον μανδύα του airbnb. Παρακάμπτοντας ανεξέλεγκτα την τουριστική νομοθεσία και μειώνοντας τις διαθέσιμες για μακροχρόνια μίσθωση κατοικίες. Η ΤτΕ βλέπει επιδείνωση του φαινομένου airbnb και καλεί την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα, κρίνοντας ανεπαρκή όσα έχουν ληφθεί έως τώρα. Δήλωσα ότι η Νέα Αριστερά θα καταθέσει σχετική τροπολογία και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υποστηρίξουν.
Ως προς το μέρος του Σ/Ν που επιγράφεται «Ενίσχυση Τουριστικής Εκπαίδευσης», ο σωστό τίτλος θα ήταν «Υποβάθμιση, Εμπαιγμός και στο βάθος εξομοίωση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης με τα ΙΕΚ» Αφού η κυβέρνηση έκανε 4ετή τη φοίτηση στις σχολές της Ανώτερης Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) το 2020, δεν φρόντισε για την αναβάθμιση των πτυχίων τους. Μετά από πανελλήνιες εξετάσεις και 4 χρόνια σπουδών, οι απόφοιτοι δεν θα παίρνουν πτυχίο ισότιμο με αυτό των ΑΕΙ, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για τους χιλιάδες παλιούς αποφοίτους των τριετών σπουδών. Αντίθετα η κυβέρνηση εμπαίζει και τις δύο κατηγορίες προτείνοντάς τους δυνατότητα για 60 (😉 θέσεις κατ’ έτος για να εγγραφούν στο τρίτο ή τέταρτο έτος πανεπιστημιακών σχολών. Παράλληλα, το διδακτικό προσωπικό παραμένει ωρομίσθιο και ανανεούμενο κατ’ έτος, αντί να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τους διδάσκοντες των ανώτερων και ανώτατων σχολών της χώρας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ξεναγούς, το νομοσχέδιο φέρνει μια επικίνδυνη απορρύθμιση της οργανωμένης περιήγησης, αφού περιορίζει αυθαίρετα την εργασία των διπλωματούχων ξεναγών μόνο σε μουσεία και περίκλειστους αρχαιολογικούς χώρους και υποβαθμίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. «Ανοίγει την πόρτα» σε μη-επαγγελματίες να εμφανίζονται ως ξεναγοί, χωρίς έλεγχο ή περιορισμό και να παρουσιάζουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας χωρίς πιστοποιημένες γνώσεις. Πρόκειται προφανώς για υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις των μεγάλων tour operators και τα συμφέροντά τους. Περιστέλλεται όμως έτσι και η ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους σαν να μην αφορά την Πολιτεία το περιεχόμενο της οργανωμένης περιήγησης, αφήνοντας και ανοικτά τα ενδεχόμενα για τεράστιες αυθαιρεσίες των μη ειδικών στη νοηματοδότηση της νεότερης ιστορίας της χώρας.
Και κατέληξε λέγοντας ότι η Νέα Αριστερά καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.