Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Το νομοσχέδιο αυτό είναι ύβρις στην τραγωδία των Τεμπών που ανέδειξε την υπέρτατη αξία των δημόσιων αγαθών (βίντεο)

Το δίλημμα των εκλογών είναι: Με τον Μητσοτάκη, για ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης, της Πρόνοιας, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για ασφάλεια στον πολίτη μέσω δημόσιων αγαθών και ισχυρού δωρεάν κοινωνικού κράτους;
▶️ Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τόνισα τα εξής:
Το παρόν νομοσχέδιο-έκτρωμα συζητείται -καθόλου τυχαία- την ίδια μέρα που ήρθε στην Βουλή ο κρυπτόμενος παραιτηθείς υπουργός Κώστας Καραμανλής για να απολογηθεί για το έγκλημα των Τεμπών. Το Σ/Ν αποτυπώνει όλα όσα κάνει η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια και την πάγια μεθοδολογία της:
1. Ιδιωτικοποιεί και ξεπουλάει δημόσια αγαθά, τώρα το νερό.
2. Ιδιωτικοποιεί και ξεπουλάει περιουσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τώρα τα απορρίμματα.
3. Υπονομεύει τη συλλογική δημοκρατική ενεργοποίηση των πολιτών για την παραγωγή ενέργειας, στηρίζοντας τα καρτέλ ενέργειας. Αυτό κάνει με τις ενεργειακές κοινότητες.
4. Υπονομεύει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (περιοχές Natura)
5. Επαναλαμβάνει τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος που πάντα η δεξιά κάνει προεκλογικά με πλήθος αντισυνταγματικών ψηφοθηρικών φωτογραφικών ρυθμίσεων που νομιμοποιούν αυθαίρετα στα δάση, στον αιγιαλό, στα βουνά, που οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.
Στόχος της κυβέρνησης με το Σ/Ν είναι να παραδώσει νευραλγικούς και μονοπωλιακού χαρακτήρα λειτουργίες του δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, κάτι που το έχει ξεκινήσει εδώ και τριάμισι χρόνια:
– με τη ΣΔΙΤ παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ,
– με το σχέδιο συγχωνεύσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ),
– με την εφαρμογή ΣΔΙΤ ακόμα και στη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων
– με τη μετατροπή σε έργα ΣΔΙΤ μεγάλων έργων επεξεργασίας απορριμμάτων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ (πχ. Δυτική Θεσσαλονίκη)
– με την ένταξη σε ΣΔΙΤ μεγάλων αρδευτικών έργων (ταμιευτήρες και δίκτυα)
Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, σε συνέργεια με την Τ.Α., έδωσε δωρεάν νερό στους ανθρώπους σε ακραία φτώχεια, θα μπορούσε να το κάνει αν είχαμε υποκύψει στους δανειστές και είχαμε ιδρύσει την Ρυθμιστική Αρχή Νερού που ζητούσαν.
Υπονομεύετε και τις ενεργειακές κοινότητες που είχατε παγώσει επί τέσσερα χρόνια και τριπλασιάσατε το χρόνο σύνδεσής τους με τη ΔΕΔΔΥΕ. Απειλείτε την ύπαρξη των 1406 ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν ιδρυθεί με το ν. 4513/2018, μια μεγάλη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ που μπορούσε να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια.
Και η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη κατέληξε: Το νομοσχέδιο αυτό είναι ύβρις στην τραγωδία των Τεμπών που ανέδειξε την υπέρτατη αξία των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, η ενέργεια, η στέγη, οι μεταφορές, τα οποία πρέπει να προστατεύονται από το κράτος και να μην παραχωρούνται σε ιδιώτες με κίνδυνο τρομακτικών επιπτώσεων.
Αυτό θα είναι το μεγάλο δίλημμα των επόμενων εκλογών: Με τον Μητσοτάκη, με ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών και με ιδιωτικοποίηση του δημοσίου δωρεάν κοινωνικού κράτους: υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πρόνοια, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και μία δημοκρατική κυβέρνηση που θα διασφαλίζει τα δημόσια αγαθά και θα δίνει ασφάλεια στην πλειοψηφία των πολιτών με ένα ισχυρό δημόσιο δωρεάν κοινωνικό κράτος;
Η απάντηση θα συντρίψει την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που απειλεί το μέλλον της χώρας, το μέλλον της νέας γενιάς.