Βίντεο

Πάνος Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαφύγει από τις απαντήσεις που ζητά η κοινωνία (βίντεο)

✔ Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαφύγει από τις απαντήσεις που ζητά η κοινωνία
📺 Η κοινωνία ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών και να ληφθούν μέτρα για την επόμενη μέρα στην ασφάλεια του σιδηρόδρομου. Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου, επεσήμανα ότι όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία, αλλά και από αυτό που συμπυκνώνει, από αυτό που υπάρχει πίσω από αυτή. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Το βαθύ κράτος που ισχυρίζεται η ΝΔ ότι αντιμάχεται, είναι το επιτελικό κράτος, το ρουσφετολογικό κράτος, είναι ο εαυτός της. Ορισμένα σημεία από όσα είπα:
▪ Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να χτιστεί με παρωχημένες αντιλήψεις αναξιοκρατίας:
Εδώ και μερικές εβδομάδες όλοι είμαστε συγκλονισμένοι, όχι μόνο με την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και με το τι, τελικά, συμπυκνώνει αυτή. Τι υπάρχει πίσω από αυτό το τραγικό γεγονός. Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που βλέπω ότι βάζουν μετ’ επιτάσεως χιλιάδες νέες και νέοι, οι πολίτες που κατεβαίνουν στους δρόμους. Αυτά είναι τα οποία θα καθορίσουν κι αυτά που λέτε εσείς κ. Παπαδάκη, συσχετισμούς, δημοσκοπήσεις και συμπεράσματα. Εκεί θα κριθούμε όλοι.
Άλλα πράγματα θέλει να ακούσει ο κόσμος. Ποιο είναι το βαθύ κράτος που μάχεστε κ. Βαρβιτσιώτη. Ποιο είναι το ρουσφετολογικό κράτος, δηλαδή ο εαυτός σας. Αυτά που συμπυκνώνετε, ως ΝΔ, εδώ και δεκαετίες. Που κοροϊδέψατε τον κόσμο στο όνομα της αξιοκρατίας και του επιτελικού κράτους. Αυτά είναι που θέλει να μάθει σήμερα ο κόσμος. Αυτά επιβάλλει η μνήμη των 57 νεκρών που κοροϊδεύετε. Δεν θα ξεφύγετε, πάνω σε αυτά πρέπει να απαντήσετε.
Εγώ δεν δέχομαι την ισοπεδωτική κριτική, ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευθύνες και το «γιατί δεν μιλάγατε». Οι εργαζόμενοι το είπαν εγκαίρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή για τα θέματα ασφάλειας, το είπε, με πιο τραγική εκείνη τη στιγμή του κ. Καραμανλή που μας έλεγε «δεν σας επιτρέπω να μου μιλάτε για θέματα ασφάλειας», λίγες μέρες πριν γίνει ό,τι έγινε. Ο κόσμος ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες σ’ αυτόν, στον βαθμό που του αναλογούν, να μάθει τις ακριβώς συμβαίνει και τι κάνουμε και την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και η επόμενη μέρα δεν μπορεί να χτιστεί με παρωχημένες αντιλήψεις που συμπυκνώνουν πολιτικές αναξιοκρατίας, ρουσφετιών, βαθέως κράτους. Αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι η κοροϊδία. Και κάτι άλλο, ακόμα. Έχουμε πολιτικές που απαξιώνουν τις δημόσιες υποδομές και τις συρρικνώνουν. Εδώ υπάρχει μια τεράστια διαφοροποίηση. Η απαξίωση του Δημοσίου.
▪ Είχατε διαλύσει τα πάντα:
Που παραλάβατε τη χώρα χειρότερα απ’ ότι την παραλάβαμε, κ. Βαρβιτσιώτη; Που μας τη δώσατε με χρεοκοπία κι αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια; Στην ανάπτυξη, που επανήλθε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ; Στα νοσοκομεία που είχατε ελλείμματα και τα παραδώσαμε με πλεονάσματα; Στην ανεργία, που τη μειώσαμε δέκα μονάδες; Επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε αύξηση 11% στον βασικό μισθό και έρχεστε τώρα και κάνετε μία αύξηση που ισοδυναμεί με μείωση. Είχατε διαλύσει τα πάντα. Ελάτε στη Βουλή σε μία ώρα για να δείτε τα χατίρια που κάνετε στους Ιταλούς με το WACC, τις νέες αυξήσεις στο φυσικό αέριο.
▪ Σχετικά με τον Παύλο Πολάκη:
Υπήρξε μια δημόσια ανακοίνωση, όπως υπήρξε και μια δημόσια αποδοκιμασία τις προηγούμενες ημέρες. Έγινε συζήτηση, μια αυτοκριτική εκ μέρους του Παύλου Πολάκη. […] Ο καθένας κρίνεται με βάση τη δουλειά του, κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής ούτε δημοσιογράφοι ούτε πολιτικοί, ούτε και δικαστές ακόμα. […] Τώρα, να λέμε για «τρομοκρατία Πολάκη»… κρατηθείτε λίγο κ. Βαρβιτσιώτη, γιατί χάνουμε τη σοβαρότητά μας. Πάντως δεν έχω ακούσει τον κ. Γεωργιάδη να ζητάει συγγνώμη, που έλεγε «θα γδάρω την κ. Τουλουπάκη», η οποία και αθωώθηκε.