Βίντεο

Πάνος Σκουρλέτης: Όχι αλλά ψέματα, όχι στη συγκάλυψη και την υποκρισία (βίντεο)

Η ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής | κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ | νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κυρία υπουργέ. Πόσο υποκριτικό είναι σήμερα να συζητάμε ένα νομοσχέδιο που επιγράφεται «Ρυθμίσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού» και όλες τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και σε λίγη ώρα, οι χιλιάδες μαθητές που κατεβαίνουν στους δρόμους για να πενθήσουν τους συμμαθητές τους, τα αδέλφια τους και να καταθέσουν ερωτήματα προς την ελληνική Πολιτεία, προς την κυβέρνηση, να αντιμετωπίζονται με τη βία των ΜΑΤ, τον ξυλοδαρμό, αλλά και μ’ εσάς ιδιαίτερα κυρία υπουργέ, να τους κάνετε μπούλινγκ και να τους τρομοκρατείτε, μέσα από τις απουσίες που δίνετε κατεύθυνση στους διευθυντές να παίρνουν. Ωραίο μάθημα δημοκρατίας! Ωραίο μάθημα αλληλεγγύης! Η συγγνώμη που ακούω τις τελευταίες ώρες από τα κυβερνητικά στελέχη, αν γίνεται με ένα τέτοιο περιεχόμενο, είναι υποκριτική, είναι ανειλικρινής. Ήδη, αυτή τη στιγμή, στους δρόμους της Αθήνας εξελίσσεται μία πρωτόγνωρη παλλαϊκή συγκέντρωση, που ως πρωτοπορία έχει τους νέους και τις νέες, οι οποίοι ρωτούν «γιατί συνέβησαν όσα συνέβησαν στα Τέμπη;». Ζητούν αλήθειες, δεν θέλουν ψέματα. Ζητούν ανάληψη ευθυνών, απαιτούν να μην υπάρξει συγκάλυψη.
Πριν από λίγες ώρες, ο κ. Γεωργιάδης, με πλήρη και απόλυτο κυνισμό, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό για τον κ. Καραμανλή, ο οποίος μας εγκαλούσε πριν από λίγες ημέρες λέγοντας ότι ντρέπεται που του θέτουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα θέματα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων: «τι να έλεγε ο υπουργός, ότι είναι επικίνδυνα τα τρένα; Κανείς δεν θα έμπαινε σ’ αυτά». Αυτή είναι η απάντησή σας; Σας παρακαλώ πολύ να τοποθετηθείτε. Καλύπτετε αυτή τη στιγμή τον κ. Γεωργιάδη; Αλλά, θα μου πείτε, ποιος είναι ο κ. Γεωργιάδης; Είναι αυτός που το 2020, παραμονές του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κι ενώ κορυφωνόταν η πανδημία, είπε ότι «ναι, ενσυνείδητα δεν κλείσαμε την πόλη, δεν κηρύξαμε lockdown, δεν θέλαμε να στεναχωρήσουμε τους ψηφοφόρους μας». Με τόσο κυνισμό, τόσο απλά.
Αυτή φαίνεται ότι είναι η προσέγγισή σας απέναντι στην τραγωδία, απέναντι σε όλους αυτούς που ρωτούν επίμονα και που σας είχαν προειδοποιήσει, όπως οι εργαζόμενοι με τα πολλαπλά εξώδικά τους. Αλλά, πότε δώσατε σημασία στους εργαζόμενους; Πότε τους θεωρήσατε ισότιμους συνομιλητές; Αντίθετα, τους απαξιώνατε και κάνατε τα πάντα για να τους κλείσετε τη φωνή. Είναι, βλέπετε, συνδικαλιστές. Ενοχλεί ο συνδικαλισμός την κυβέρνησή σας, αλλά ο συνδικαλισμός, οι κινητοποιήσεις, είναι στοιχεία της δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας που φαίνεται ότι στη δική σας αντίληψη είναι αρκετά περιορισμένη.
Τα ερωτήματα πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες και ώρες. Γιατί απαξιώσατε τον Δημόσιο ΟΣΕ; Γιατί μειώσατε -στα χρόνια της διακυβέρνησής σας- στο μισό το προσωπικό, οδηγώντας, εκείνη την τραγική νύχτα, στο να υπάρχει ένας σταθμάρχης, μεταταγμένος με παράνομο τρόπο και παρά τα όσα έλεγε ο κανονισμός του ΟΣΕ και με μια fast track δήθεν εκπαίδευση να γίνεται, τελικά, το μοιραίο πρόσωπο; Την ίδια ώρα, πάλι λόγω της δικής σας αντίληψης για την λειτουργία των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, μια αντίληψη που την έχουμε δει και σε άλλους τομείς, τον είχατε αφήσει μόνο του, πέντε ημέρες συνεχούς βάρδιας.
Ταυτόχρονα είχατε πάρει εγκληματικές αποφάσεις.
Όταν, από το 2020, διακόψατε την λειτουργία των παλαιών συστημάτων, που υποτίθεται ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από σύγχρονα συστήματα τηλεδιοίκησης και τηλεματικής. Αναφέρομαι στο δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου που υπήρχε στην οδό Καρόλου.
Όταν μέχρι το 2019, μέχρι την φωτιά που εκδηλώθηκε, τα παλαιά συστήματα διοίκησης είχαν τη δυνατότητα να υπάρχει έλεγχος σε ένα μήκος 100 χιλιομέτρων από το σταθμό της Λάρισας, αλλά αγνοήσατε και τότε τις επισημάνσεις.
Όταν είχατε το θράσος, εντός του 2022, να φέρετε εδώ τη σύμβαση με την οποία απαλλάσσατε την ιταλική εταιρεία «Hellenic Train» από επενδύσεις 600 εκατομμυρίων, διότι με αυτό τον τρόπο αφαιρούσατε και τη δική σας υποχρέωση να κάνετε τις αντίστοιχες επενδύσεις στο σύστημα τηλεδιοίκησης.
Όλα αυτά είναι τεράστιες, εγκληματικές, πολιτικές ευθύνες και δεν μπορείτε να τα συγκαλύψετε με μία στρατηγική damage control. Με μία διάχυση των ευθυνών. Με υποκριτικού τύπου δηλώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος έτρεξε να ανασκευάσει την μοιραία, πρώτη, δήλωσή του, με την οποία προσπάθησε να βγάλει πόρισμα και να οδηγήσει στην εύκολη λύση της «άτυχης στιγμής» και του «μοιραίου ανθρώπινου λάθους». Όχι!
Απ’ ότι φαίνεται, έτσι όπως αντιμετωπίζετε τις κρίσεις -και γι’ αυτό ανέφερα πριν τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη- είναι διαρκές το δικό σας έγκλημα κύριοι της κυβέρνησης, απέναντι στην κοινωνία. Είναι, βεβαίως, μια αντίληψη συνεπής με την απαξίωση που δείχνετε σε οποιονδήποτε δημόσιο οργανισμό. Είναι συνεπές με αυτό που ψηφίσατε πριν από λίγους μήνες για τα νοσοκομεία, που δυστυχώς και εκεί θα δούμε να αυξάνονται τα θύματα, καθώς δώσατε ένα χαριστικό πλήγμα στο δημόσιο ΕΣΥ, καταργώντας την αποκλειστική και πλήρη απασχόληση των γιατρών.
Είναι η αντίληψή σας, λοιπόν, ότι σε αυτή την κοινωνία έχουν θέση όσοι είναι οικονομικά ισχυροί. Εσείς βλέπετε οτιδήποτε σχετίζεται με τα δημόσια αγαθά, ως εμπόρευμα. Έτσι απαξιώσατε και τον ΟΣΕ. Έτσι έχετε απαξιώσει και μια σειρά άλλους τομείς. Έτσι επιχειρείτε τώρα, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης του νερού, να ιδιωτικοποιήσετε και το νερό. Έτσι ψηφίσατε πριν από λίγους μήνες την έμμεση ιδιωτικοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, της συντήρησης των γραμμών του ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτά είναι αμείλικτα ερωτήματα και δεν μπορούν να συγκαλυφθούν μέσα από μια προσέγγιση διάχυσης ευθυνών. Έχετε επιδοθεί σε αυτή την τακτική διότι, βλέποντας ότι είστε οι πραγματικοί, πολιτικά, ένοχοι αυτής της υπόθεσης, επιλέγετε ένα καταστροφικό παιχνίδι. Κι ας νομίσει η κοινωνία ότι είναι όλοι ίδιοι. Κι ας ρίχνετε αυτή την τοξική αντίληψη, ότι δε βαριέσαι, στην Ελλάδα βρισκόμαστε, μπορούν να γίνονται κι έτσι τα πράγματα. Αλλά αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι πολλαπλά επιζήμιο για τη δημοκρατία μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε έναν ΟΣΕ σε πλήρη διάλυση. Κατόρθωσε και σταθεροποίησε την κατάσταση, ολοκλήρωσε τη διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή, που είναι βασική προϋπόθεση για να μπουν τα νέα συστήματα τηλεματικής και τηλεδιοίκησης. Προσπάθησε και ξεμπλόκαρε, ως ένα μεγάλο βαθμό, την αμαρτωλή σύμβαση του 2014, που είχατε φέρει εσείς και που το Ελεγκτικό Συμβούλιο, η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, είχε πει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, προφανώς, κατ’ αντανάκλαση μιας σύμβασης η οποία ήταν διάτρητη, θέλοντας πιθανώς να ικανοποιήσει αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Αυτά, όμως, δεν μειώνουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις μεγάλες δικές σας ευθύνες.
Απέναντι σε όλα αυτά τα ερωτήματα, μην επιχειρήσετε τους νέους και τις νέες που κατά χιλιάδες πλησιάζουν στη Βουλή να τους χτυπήσετε ξανά. Αυτοπεριοριστείτε. Μη τραυματίζετε τη συνείδηση αυτών των παιδιών, μη κλονίζετε την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία, στο διάλογο. Έχετε τεράστιες ευθύνες. Αυτό, κυρία υπουργέ, είναι το πιο ουσιαστικό μάθημα δημοκρατίας και όχι νομοσχέδια για το θεαθήναι. Όχι η παρουσίαση διάσπαρτων διατάξεων για τα θέματα της ενδοσχολικής βίας, που παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα. Αλήθεια, τι συμπεράσματα βγάλατε για την πύκνωση των φαινομένων ενδοσχολικής βίας σε σχέση με το lockdown; Το lockdown, που νομίσατε ότι θα μπορέσετε να περιορίσετε τις επιπτώσεις του στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση, όμως, δεν χτίζει ουσιαστική σχέση μέσα στη σχολική κοινότητα. Γι’ αυτά δεν μας μιλάτε. Ούτε οι ψηφιακές πλατφόρμες μπορούν να αποκαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις που διαπαιδαγωγούν τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Χρειάζεται, στήριξη στα σχολεία, ολιστικό σχέδιο, χρειάζονται ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, επάρκεια προσωπικού. Άνθρωποι που να ασχολούνται με την ειδική αγωγή, σύστημα ένταξης μεταναστών, να χτυπήσουμε τον ρατσισμό, να μπορέσουμε να εντάξουμε τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες, που με ουσιαστικό τρόπο θα μειώσουν τα φαινόμενα της ενδοσχολικής βίας.
Αυτά είναι τα μεγάλα καθήκοντα και όχι η επικοινωνία. Σε αυτήν παίρνετε άριστα. Κι ο υποκριτής πρωθυπουργός παίρνει άριστα, με βάση τις εντολές του Αμερικανού επικοινωνιολόγου. Αλλά, μέσα από αυτή την τραγωδία κατέρρευσε, έγινε κομμάτια και θρύψαλα, το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Όπως έγινε κομμάτια και θρύψαλα την περίοδο της πανδημίας. Όπως έγινε κομμάτια και θρύψαλα με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το μεγαλύτερο, μεταπολιτευτικά, σκάνδαλο που υπονομεύει το κράτος δικαίου. Αυτή είναι η αλήθεια, που γίνεται κατανοητή σήμερα στα μάτια του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας, που με οργή και αγανάκτηση ζητάει δικαιοσύνη, απαντήσεις! Απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα έχουμε υποχρέωση να μη σωπαίνουμε και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ίσως ζητάμε πολλά από την κυβέρνηση, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μιλώντας για την κοινωνία: «δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση». Αυτή είναι η πεμπτουσία της δικής σας αντίληψης, γι’ αυτό πορεύεστε με πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες και που μέσα τους γεννούν και τροφοδοτούν τα φαινόμενα βίας.

Τελειώνοντας κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι σ’ εσάς. Είναι εκτός της παρέμβασής μου αυτό και θα ήθελα μια τοποθέτηση από όλα τα κόμματα. Όπως είπα, σε λίγο πλησιάζει ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Καταθέτω την πρόταση η Βουλή να διακόψει τουλάχιστον για μία ώρα τις διαδικασίες της, ως ένδειξη συμμετοχής στο πένθος, ως αλληλεγγύη στις οικογένειες, ως μια διάθεση να ακούσουμε τον παλμό της κοινωνίας.