Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βίτσας: Άμεση νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό « ONE TV».

«… Η πολιτική και κοινωνική ανάγκη είναι αυτή που «επιβάλλει» τις συνεργασίες των κομμάτων. Μέσα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υπάρχουν σημεία, που κατά τη γνώμη μας, μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων. Στόχος μας, μέσα από μια προοδευτική διακυβέρνηση είναι να έρθει η ημέρα που οι πολίτες θα νιώσουν καλύτερα στην καθημερινότητά τους, καθώς έχουμε περάσει δύο δύσκολες δεκαετίες και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δώσουμε ελπίδα και να έχουμε ανοιχτά αυτιά στα αιτήματα και τις δυσκολίες της κοινωνίας.

Μελετούμε προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις και τις παίρνουμε σοβαρά υπόψη, ειδικά τα «μικρά τους γράμματα», που μπορούν να μας δείξουν ποια στοιχεία της πολιτικής μας δε φτάνουν στην κοινωνία, ώστε να κάνουμε τις σχετικές διορθώσεις. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι οι υποκλοπές αποτελούν σοβαρό ζήτημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά από την άλλη πλευρά δε πρέπει να υποτιμούμε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και ακρίβειας που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη.

Η συντηρητική παράταξη ήταν πάντα μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με το προοδευτικό κομμάτι του λαού, που ήταν πάντα η πλειοψηφία, άσχετα αν εκφραζόταν διασπασμένο σε διάφορα πολιτικά κόμματα. Αυτό το γεγονός, από μόνο του, δίνει την κατεύθυνση για προσπάθεια συνεργασιών σε αυτό το τμήμα των πολιτικών δυνάμεων.

Στο θέμα των πλειστηριασμών δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πάρει μια σοβαρή πολιτική απόφαση και δεν εκτελέστηκαν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 280.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα funds δρουν ανεξέλεγκτα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκτελέσουν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας με συνοπτικές διαδικασίες. Το ζήτημα αυτό είναι φλέγον θέμα στην κοινωνία και πρέπει να λυθεί με νομοθετική παρέμβαση, με αναδρομική ισχύ, διαφορετικά χιλιάδες ιδιοκτήτες θα κινδυνέψουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Ο Τουρκικός λαός ζει ένα δράμα μετά από το μεγάλο σεισμό που κατέστρεψε υποδομές και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο. Εμείς, ως χώρα ορθά δείξαμε την αλληλεγγύη μας από την πρώτη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα θα αλλάξει η τουρκική εξωτερική πολιτική…»