Συνεντεύξεις

Γιώργος Ψυχογιός: Με την επίθεση στους πιο ευάλωτους στοχεύουν και δηλητηριάζουν όλη την κοινωνία

Σημεία από την συνέντευξη του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «Στο Κόκκινο 105,5» και τους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη

Για το προσφυγικό

-Είναι ένα κομμάτι το οποίο αφορά τον άνθρωπο και ένα ζήτημα που θα μας ακολουθεί γιατί έχει να κάνει με τις ανισότητες και τους πολέμους που δεν σταματούν.

-Αξιοποιείται ως μικροπολιτική από αυτή την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει ένα σκληρό δεξιό και συντηρητικό ακροατήριο.

-Η μάχη που δίνουμε είναι άνιση διότι από τα κεντρικά Μέσα υπάρχει σπέκουλα και παραπληροφόρηση.

-Ό,τι συμβαίνει στους πρόσφυγες, στους μετανάστες και γενικά στους πιο αδύναμους, μεταφέρεται και στους υπόλοιπους. Πρώτα πετάξανε τους πρόσφυγες από τα σπίτια του «ΕΣΤΙΑ» και τώρα αυτό εφαρμόζεται στους πολίτες με τους πλειστηριασμούς. Το πουλόβερ ξηλώνεται από κάτω προς τα πάνω.

-Στη Ριτσώνα οι άνθρωποι που βγήκαν από το «ΕΣΤΙΑ» και τον Ελαιώνα έμειναν δύο μήνες χωρίς φαγητό, μεταξύ τους και αρκετά παιδιά.

-Έρχεται η κυρία Γιόχανσον (Ευρωπαία Επίτροπος) η οποία κάνει διαρκώς συστάσεις στην κυβέρνηση, προειδοποιεί για συμμόρφωση αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

-Συμβάλαμε να διασωθούν οι 38 στον Έβρο γιατί η Κυβέρνηση έκανε πως δεν υπήρχαν, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου να διασωθούν από τον Ιούλη.

-Η θέση μας ήταν και είναι καθαρή: εάν ήταν στην Ελληνική επικράτεια να επέμβει η ελληνική πολιτεία και να διασώσει, εάν ήταν τουρκική (που η νησίδα αποδείχθηκε μισή-μισή) να διεθνοποιήσει το θέμα και να ασκήσει πίεση στον ΟΗΕ, την ΕΕ και την Τουρκία. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

-Το θέμα, άλλωστε, είναι στον Άρειο Πάγο με τις καταθέσεις των γονιών οι οποίοι επιμένουν ότι υπάρχει το παιδί θαμμένο στον Έβρο και επιμένουν να εκβιάζουν με διάφορους τρόπους και να στοχοποιούν ακόμα και δικηγόρους που πάνε να δουν αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Δράμα.

-Το διεθνές δίκαιο που είναι όπλο της χώρας (οι σοβαρές καταγγελίες και στην «Καθημερινή» για επαναπροωθήσεις και για μαυροντυμένους κουκουλοφόρους που δρουν στα σύνορα πρέπει άμεσα να απαντηθούν και να διερευνηθούν) και δεν μπορούμε να συγκρινόμαστε με την Τουρκίας που εργαλειοποιεί το προσφυγικό και προκαλεί με κάθε ευκαιρία.

-Στην Ευρώπη διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, όπως κάναμε και ως κυβέρνηση απαιτώντας από την ΕΕ έμπρακτη αλληλεγγύη.

Για την Τροπολογία για το ναζιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη

-Με τροπολογία που καταθέσαμε ζητάμε το μπλόκο στο νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση.

-Δεν συμφωνούμε με την κυβερνητική πρόταση γιατί υπάρχει μία πολύ ευρεία αποτύπωση των αδικημάτων που περιλαμβάνονται. Το Σύνταγμα είναι σαφές σε αυτά τα θέματα. Με ρυθμίσεις τόσο ευρείες και αόριστες εύκολα μπορεί να οδηγηθούμε στη «θεωρία των δύο άκρων».

-Ζητάμε να περιοριστεί σε πολύ συγκεκριμένες διατάξεις που θα αφορούν κυρίως στο άρθρο 187 περί εγκληματικής οργάνωσης και δεν θα αφήνουν περιθώρια διασταλτικής και ενδεχομένως αυθαίρετης δικαστικής κρίσης και ερμηνείας.

-Θα έχουμε ενεργό συμμετοχή στις κινήσεις απέναντι στην αναβίωση του ναζισμού και τους φασισμού και στη Βουλή και στα κινήματα όπως κάναμε πάντα, δεν γίνεται όμως να κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που μιλούσαν για «σοβαρή Χρυσή Αυγή» και αυτοί που καλλιέργησαν το έδαφος για την Χρυσή Αυγή με τις πολιτικές και τη ρητορική τους.