Macro

Τάκης Κατσαρός: Πολλές οι αυθαίρετες ερμηνείες της κίνησης Τσίπρα

Στη χθεσινή του συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε για τους λόγους που εξήγησε, την αποχή εφεξής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Με στόχο, εξαντλώντας και αυτή τη δυνατότητα, την άμεση προσφυγή στις κάλπες για να μπει τέλος στη συντελούμενη αντιδημοκρατική εκτροπή.
Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι πεντάλεπτοι ανένδοτοι αγώνες δεν υπάρχουν. Τόσο διαρκούν οι ψηφοφορίες με το ηλεκτρονικό σύστημα στη Βουλή. Ούτε βέβαια αυτά τα πεντάλεπτα time out συνιστούν συνολική αμφισβήτηση του κοινοβουλευτικού θεσμού.
Ανένδοτοι χωρίς το λαό και τα κινήματα στους δρόμους και τις πλατείες δεν γίνονται ούτε αναβιώνουν. Την έλλειψη αυτή εν μέρει μόνο αναπληρώνουν τα κλειστά γυμναστήρια (επί τη ευκαιρία, απόψε όλοι/ες στο Περιστέρι!).
Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή την ολιγόλεπτη αποχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις μελλοντικές ψηφοφορίες (πλην αυτής για το κόμμα Κασιδιάρη), εχθροί και κάποιοι φίλοι της κίνησης την ερμηνεύουν ως συνολική αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή. Υπερβολές!
Οι μεν το λένε αυτό για να τον δυσφημίσουν, οι δε γιατί νομίζουν ότι έτσι επεκτείνουν έναν κάποιο φαντασιακό συμβολισμό στο σύνολο της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Το δεύτερο δεν περιλαμβάνεται ρητά (και ορθώς) στην κίνηση Τσίπρα.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ’ΠΣ έθεσε με τον τρόπο του κάποια κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και ειδικά το κορυφαίο σκάνδαλο των υποκλοπών, την αντιδημοκρατική εκτροπή και την δραματική ανάγκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Δεν έθεσε ζήτημα Δεδηλωμένης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Αυτή επιβεβαιώθηκε τρεις μέρες πριν με την καταψήφιση της πρότασης μομφής.
Ας δίνουμε λοιπόν στην κίνηση το πραγματικό της περιεχόμενο και ας μην οδηγούμε τους συμβολισμούς της σε επικίνδυνες ατραπούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΔΕΝ αποχωρεί από τη Βουλή. Απλώς για τους λόγους που εξήγησε ο Πρόεδρός του (μετά από βαθιά και δημοκρατική διαβούλευση στα αρμόδια όργανα του κόμματος, υποθέτω), θα αποχωρεί για λίγο χρόνο από τις ψηφοφορίες. Ας πούμε ότι θα κάνει έναν πιο φαντεζί κοινοβουλευτικό ακτιβισμό.
Άλλοι τον βρίσκουν ιδιοφυή πολιτικό ελιγμό, ανάλογο με την προ ημερών πρόσκληση-πρόκληση προς τον Ντογιάκο να τον συλλάβει, άλλοι τον βλέπουν ως μια χρήσιμη ή ολίγον αδιάφορη τακτική κίνηση. Η ΝΔ που έχει εξευτελίσει θεσμούς όπως η ΑΔΑΕ και πρόσωπα, αντί να βλέπει την καμπούρα της, δράττει την ευκαιρία να μιλήσει για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.
Ασύμμετρες αντιδράσεις, τραβηγμένες από τα μαλλιά οι περισσότερες. Νομίζω, ότι άλλα ζητήματα, εξόχως πιο σοβαρά, με πρώτο βέβαια το σκάνδαλο των υποκλοπών και την αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης καθώς και τα κοινωνικά ζητήματα της οικονομικής κρίσης, της φτώχειας, της ακρίβειας κλπ, θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όχι μία τακτική κίνηση, που καλό είναι να τη βλέπουμε στις διαστάσεις της και όχι στις αυθαίρετες επεκτάσεις της.

Τάκης Κατσαρός