Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τα λάθη των κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις ευθύνες της παράταξής του

–> Σε κάθε περίπτωση οι δημοσκοπικές 6 και 8 μονάδες διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη ΝΔ είναι «παραμύθια της Χαλιμάς». Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισα ότι, ερχόμενες σε αντίθεση με τα όσα εκφράζει ο περίγυρος του καθένα μας για τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών στην πραγματική ζωή, οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το δομικό πρόβλημα ακρίβειας στις καταγραφές τους. Αλλά η τάση υποεκτίμησης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια διαχρονικότητα. Το μεγάλο θέμα είναι ότι πάμε σε εκλογές με ανοιχτά ζητήματα δημοκρατίας, με παρακολουθήσεις όποιου «μιλά και ξέρει ελληνικά», με αναπάντητα ερωτήματα και υπεκφυγές για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του κ. Φλώρου, με «σακούλες εμετού» και με μια οικονομική πολιτική που επαναλαμβάνει συνειδητά τα λάθη του παρελθόντος. Όλα αυτά έχουν τη σφραγίδα «Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ορισμένα σημεία από όσα είπα:
=> Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις:
Τα αποτελέσματα αυτά είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την καθημερινή εμπειρία που έχει ο καθένας από τον κύκλο του, τους γνωστούς του, τον εργασιακό του χώρο, διότι εδώ και πάρα πολύ καιρό -και αυτό τείνει να είναι συνεχώς διογκούμενο- βλέπουμε κόσμο να διαμαρτύρεται για την ακρίβεια, βλέπουμε κόσμο να μην του φτάνει ο μισθός του, να διαμαρτύρεται για την κατάσταση στα νοσοκομεία, για την κατάσταση στα φαρμακεία. Άρα, εδώ ή έχουμε έναν κόσμο ο οποίος δεν ξέρει τι θέλει, που δεν νομίζω γιατί αυτά είναι πράγματα καθημερινότητας και επιβίωσης ή έχουμε μια δομική αδυναμία των δημοσκοπήσεων, οι οποίες ανεξάρτητα από το αν έχουμε πανδημία ή αν δεν έχουμε, αν ο δείκτης της ακρίβειας είναι στο «κόκκινο» ή όχι, πάντοτε αποτυπώνουν μια τόσο μεγάλη διαφορά. Κάποιο «λάκκο έχει η φάβα» εδώ.
Ακόμη και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις έχουμε μια μικρή αλλά σταθερή ενίσχυση της ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, πολύ περισσότερο, αλλά και τα δημοσκοπικά ποσοστά, δείχνουν μία συμπίεση της ΝΔ.
Αυτά τα 6 και 8 μονάδες διαφοράς ξεχάστε τα, είναι «παραμύθια της Χαλιμάς». Δεν υπάρχει περίπτωση. Το βλέπει καθημερινά ο καθένας.
=> Η σημασία των εκλογών με απλή αναλογική:
Θεωρώ ότι οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική έχουν τεράστια σημασία και ειδικό πολιτικό βάρος, πρώτα απ’ όλα γιατί το αποτέλεσμά τους θα κρίνει την πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση. (…) Μεγαλύτερη σημασία έχει η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα και, κυρίως, το άθροισμα εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, μπορούν να συγκροτήσουν μια βιώσιμη κυβέρνηση.
=> Για τις παρακολουθήσεις:
Ο Μητσοτάκης τους παρακολουθεί, τους έχει ομήρους και τους εκβιάζει. Όπως τον κ.Φλώρο, όπως τους υπουργούς του. Η παρακολούθηση του κ. Φλώρου από την ΕΥΠ διαψεύστηκε; Υπάρχει περίπτωση ο προϊστάμενος της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός, να μην ήξερε εάν ο ΑΓΕΕΘΑ παρακολουθείται με εντολή της ΕΥΠ για εθνικούς λόγους; Το διέψευσε ο κ. Φλώρος; Το διέψευσε η ΕΥΠ; Το διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Κανείς δεν το έχει διαψεύσει! Τον είχατε πριν. Το διέψευσε; Λέμε τώρα διάφορα πράγματα, αλλά για τον πυρήνα του κράτους Δικαίου, για τη δημοκρατία, δε λέμε τίποτα.
Αυτή η σιωπή είναι ενοχή. Σας ρωτώ λοιπόν: εσείς κάνατε αυτή την ερώτηση ως δημοσιογράφοι; Τι σας απάντησε ο κ. Οικονόμου; Ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει; Άρα δεν ήξερε αν παρακολουθείτο (σ.σ. ο κ. Φλώρος) ή όχι από την ΕΥΠ. Απλώς τον ήθελε όμηρο και εκβιαζόμενο, επειδή σχετίζεται με κάτι που έχει να κάνει με χρηματισμό, που έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην ταλαιπωρημένη χώρα μας που χρεοκόπησε από αυτές τις υποθέσεις, με τα υποβρύχια που γέρνανε, με δεκάδες μίζες που έβγαλαν πολιτικά πρόσωπα των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις προηγούμενες δεκαετίες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Με έναν λαό που πλήρωνε για αυτά. Αυτά είναι λοιπόν τα ζητήματα. Και της δημοκρατίας και της ουσίας.
=> Για την ξαναζεσταμένη «σούπα» της υπόθεσης Καλογρίτσα:
«Περσινά ξινά σταφύλια». Η υπόθεση Καλογρίτσα είναι κάτι το οποίο έχουμε ξανακούσει, θα επανέρχεται, όπως και άλλες υποθέσεις, από το «ψυγείο». Η ιστορία του Ειδικού Δικαστηρίου συνιστά μια κατασκευασμένη υπόθεση. Στην Ελλάδα, αυτό που θυμάται κανείς αποδεδειγμένα σε σχέση με το μαύρο χρήμα προς τα κόμματα, είναι η υπόθεση της Siemens, το 2% προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποδεδειγμένα πράγματα, αδιαμφισβήτητα. Θυμάται την περίπτωση Τσουκάτου. (…) Σε αυτά τα πράγματα «δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας».
Η υπόθεση χαρακτηρίζεται και από μια μεγάλη αντίφαση. Δεν μπορεί ο χρεοκοπημένος Καλογρίτσας, ξαφνικά να μοιράζει χρήματα σε σακούλες. […] Αυτές οι σακούλες είναι σακούλες «εμετού».

Υπήρξαν δύο κόμματα τα οποία απομύζησαν την Ελλάδα, την χρεοκόπησαν, υπερκοστολόγησαν όλα τα δημόσια έργα επί δεκαετίες, οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία. Αυτά πληρώνουμε τώρα και δυστυχώς αυτά δεν έχουν αποτελέσει στοιχείο αποτίμησης και απολογισμού από τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν έχω ακούσει, για παράδειγμα, τον κ. Μητσοτάκη να λέει «υπήρξα μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ήμουν βουλευτής της προηγούμενης δεκαετίας». Έχει ευθύνες αυτό το κόμμα για την χρεοκοπία της χώρας; Τον έχετε ακούσει; Όλα ξεκινούν μετά το 2019, λες και γεννήθηκε από παρθενογένεση αυτό το κόμμα. Εδώ συγγένειες είχε μέχρι και με τον ξεπερασμένο θεσμό της βασιλείας.