Συνεντεύξεις

Έφη Αχτσιόγλου: Σύνταγμα “made by Μητσοτάκης” δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει όσο και αν το ορέγεται το Μαξίμου

– Σύνταγμα “made by Μητσοτάκης” δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει όσο και αν το ορέγεται το Μαξίμου. Ούτε πολίτευμα “made by Μητσοτάκης” θα υπάρξει.

– Στην πραγματικότητα ο κ. Ντογιάκος επιβεβαίωσε την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να μην διερευνηθεί κανένα σκάνδαλο. Όσα είπε, έχουν αποδομηθεί πλήρως από κάθε πλευρά της νομικής επιστήμης στη χώρα. Η γνωμοδότησή του δόθηκε ενώ δεν είχε καμία αρμοδιότητα να τη δώσει και το περιεχόμενό της είναι εντελώς αβάσιμο, όταν λέει ότι μπορεί ένας νόμος να αφαιρεί αρμοδιότητες που δίνονται από το Σύνταγμα σε μία συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή. Τα αντανακλαστικά των πολιτών με δημοκρατικές ευαισθησίες και της ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν άμεσα.
– H διαρκής αύξηση των τιμών χτυπάει εισοδήματα τα οποία είναι καθηλωμένα και με διαλυμένη ήδη την αγοραστική τους δύναμη. Τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Πρόκειται για οικονομική διάλυση και κοινωνική συντριβή, μάλιστα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα βρίσκεται στο 15,5%, το “καλάθι” του κ. Γεωργιάδη πήγε “κουβά”. Είναι προφανές ότι δεν έχει λειτουργήσει, όταν έχουμε τέτοια αύξηση στις τιμές των τροφίμων και τον Ιανουάριο υπάρχουν νέες ανατιμήσεις.
– Η κυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί και ενισχύει τα ολιγοπώλια της ενέργειας, σε μία αγορά που αναπαράγει αισχροκέρδεια. Αντιθέτως, πρέπει να συγκρουστείς με τα ολιγοπώλια, να θέσεις πραγματικό πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, στη χονδρική και στη λιανική, να φορολογήσεις πραγματικά τα υπερκέρδη.
– Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και να αυξηθούν οι μισθοί, όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο, όχι μόνο ο κατώτατος αλλά στο σύνολό τους με ενεργές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ξεπάγωμα των τριετιών.

– Ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί με την πολιτική αλλαγή, γιατί η κοινωνία δεν αντέχει να συνεχίσει έτσι, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν να ζουν έτσι. Όταν υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα και ταυτόχρονα αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων κάτι πάει λάθος για την κοινωνία. Κάτι πάει πολύ καλά για τα ολιγοπώλια βέβαια, που ευνοούνται σκανδαλωδώς από τη ΝΔ.