Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Εκκολαπτήριο διαφθοράς και σκανδάλων η ΝΔ

📺 Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεπεράσει κάθε όριο απευθείας και αδιαφανών αναθέσεων, ενώ βλέπουμε στελέχη και βουλευτές της να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο, με ρυθμούς που τείνουν να δημιουργήσουν κανόνα. Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN σήμερα το πρωί, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», πρόσθεσα σ’ αυτή την εικόνα το στοιχείο της εκτίναξης του εμπορικού ισοζυγίου, που πια δεν κρύβεται, η οποία συνιστά έναν βαθιά υπονομευτικό παράγοντα για την πορεία της οικονομίας. Γι’ αυτό είναι μεγάλη η ανάγκη ειλικρινούς διαλόγου για τον τρόπο θωράκισης της κοινωνίας από τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, για ένα σχέδιο διεξόδου στην ηλεκτρική ενέργεια, για την πολιτική μας στο φάρμακο και για άλλα κρίσιμα ζητήματα. Οι εκλογές με απλή αναλογική είναι ευκαιρία για μια προγραμματική συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές επιλογές για τον τόπο και την κοινωνία, σε λύσεις. Διάλογος ισότιμος, σαφής, που θα επιτρέψει στους πολίτες να αξιολογήσουν τις καταστάσεις. Ορισμένα σημεία από όσα είπα:

✔ Για τα φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος από στελέχη της ΝΔ:
Μακάρι ο κ. Κυρανάκης να είναι η εξαίρεση, αλλά εδώ βλέπουμε ότι πάει να γίνει ένας κανόνας. Η ΝΔ έχει αναδειχθεί σε ένα εκκολαπτήριο διαφθοράς και τέτοιων φαινομένων. Έχει εξαντλήσει, πια, όλα τα γράμματα του αλφαβήτου. Από το «Χ» μέχρι το «Α» υπάρχει και ένας βουλευτής ο οποίος σχετίζεται με απευθείας αναθέσεις. Στελέχη και βουλευτές. Ο κ. Χειμάρας. Παρενέβη χθες ο οικονομικός Εισαγγελέας. Ο κ. Πάτσης διαγράφτηκε από τους ίδιους, μια ομολογία ενοχής. Δεν είναι, λοιπόν, ο κακός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κακό «Newsbomb» ή η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι οποίοι ξαφνικά κατασκευάζουν σενάρια. Προσέξτε, όμως, και η ίδια η κυβέρνηση κεντρικά, με την βασική της πολιτική επ’ αφορμή της πανδημίας, έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, κάθε προηγούμενο απευθείας αναθέσεων. Αδιαφανών αναθέσεων.
✔ Για τις εκλογές και τις προϋποθέσεις συνεργασιών των αριστερών – προοδευτικών δυνάμεων:
Οι εκλογές με την απλή λογική δεν είναι εκλογές «δεύτερης ταχύτητας». […] Η προγραμματική σύγκλιση είναι μια βασική προϋπόθεση. Αυτό χτίζεται από τώρα και, προφανώς, επιβεβαιώνεται μετά τις εκλογές. Θεωρώ ότι είναι γόνιμο, παραγωγικό, να υπάρχει ένας διάλογος από τώρα, που να αναδεικνύει τα ζητήματα. […] Ο διάλογος γίνεται διαρκώς και σε πάρα πολλά ζητήματα και νομίζω ότι όσο πιο ειλικρινής είναι, όσο πιο ισότιμος είναι, όσο πιο σαφής είναι, τόσο διευκολύνει όλους και τους πολίτες και τα κόμματα, να αναζητήσουν αυτή την κοινή προοπτική. Για παράδειγμα, σήμερα εδώ θα μιλήσουμε για τα φάρμακα, για την ακρίβεια. Μέσα από αυτή τη συζήτηση δεν προκύπτουν συμπτώσεις ή η ανάγκη να υπάρξουν κοινές απαντήσεις;
✔ Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υπονομεύει την οικονομία – ανάγκη για ένα νέο σχέδιο δράσης:

Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα συγκροτημένο σχέδιο απάντησης στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης; Την έχει. Άρα να εστιάσουμε εκεί; Δεν θα δώσει μια ψυχολογική ανάταση; Δεν πρέπει να κρυβόμαστε από την ανάγκη να αναζητήσουμε ένα σχέδιο εξόδου από τη σημερινή στασιμότητα, γιατί πολύ φοβάμαι ότι πάμε να ξαναζήσουμε ως χώρα ένα παλιό έργο, αυτό που είχαμε δει πριν τα μνημόνια. Δηλαδή μία εικονική ευμάρεια, ενώ τα προβλήματα από κάτω ουσιαστικά ροκανίζουν το παρόν. Είδατε τα πρωτοσέλιδα για την εκτίναξη του εμπορικού ισοζυγίου; Έχουμε ρεκόρ στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό είναι ένα διαρθρωτικό ζήτημα, θα απαντήσουμε σε αυτό; Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ακολουθεί οικονομικές στρατηγικές που το ζήτημα αυτό, το οποίο αφορά το παραγωγικό μοντέλο, δεν το αγγίζουν. Το έχει κάνει και κατά το παρελθόν. Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ένα άλλο, διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο.