Macro

Θεανώ Φωτίου: Με αυτή την κυβέρνηση κινδυνεύει η δημόσια υγεία από την έλλειψη φαρμάκων της καθημερινότητας

▶️ Με αυτή την κυβέρνηση κινδυνεύει η δημόσια υγεία από την έλλειψη φαρμάκων της καθημερινότητας

▶️ Καλεσμένη στην εκπομπή Σήμερα (ΣΚΑΙ) και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου.
• Το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων, ανάμεσα τους κυρίως φάρμακα της καθημερινότητας, δεν προέκυψε τώρα, αλλά εδώ και ένα χρόνο. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, ενώ γιατροί και φαρμακοποιοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα γιατί αρνείται τον κρατικό παρεμβατισμό και περιμένει την αγορά να ρυθμίσει μόνη της το πρόβλημα. Είδαμε βέβαια, την αυτορύθμιση της αγοράς στα ζητήματα της ακρίβειας και της τιμής του ρεύματος.
• Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και μήνες η κυβέρνηση ήταν να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές, τις οποίες μάλιστα, έφτασε να κάνει η εθνική φαρμακαποθήκη (ΙΦΕΤ). Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2020 προσέφυγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εναντίον της ΙΦΕΤ. Ακριβώς γιατί έκανε παράλληλες εξαγωγές αντί να εγγυάται το εθνικό αποθεματικό πρώτων υλών.
• Αντί να πάρει μέτρα, η ΝΔ κατηγορεί τους γονείς ότι παίρνουν πολλά φάρμακα, κατηγορούν τους γιατρούς ότι συνταγογραφούν πολλά φάρμακα και ισχυρίζονται ότι πρόκειται για διεθνές πρόβλημα. Δεν βλέπουμε όμως, στη Γερμανία ή τη Γαλλία ουρές στα φαρμακεία για τα φάρμακα της καθημερινότητας. Στην Ελλάδα έχουμε έλλειψη σε φάρμακα της καθημερινότητας και η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι τα φάρμακα είναι φτηνά και πρέπει να αυξηθεί η τιμή τοις. Να θυμίσουμε ότι επί η ΣΥΡΙΖΑ η τιμή του ντεπόν ήταν 0,75 και το έφτασαν 2 ευρώ, δηλαδή 300% αύξηση. Παρέλαβαν την ασπιρίνη 1,5 και την πήγαν 5 ευρώ.
• Εμείς προτείνουμε πολύ σημαντικά μέτρα.
1. Να σταματήσουν τώρα και επ αόριστον οι παράλληλες εξαγωγές.
2 Να γίνει έλεγχος στις φαρμακαποθήκες για το εάν έχουν το τρίμηνο στοκ.
3. Εθνικό απόθεμα για τέσσερις βασικές κατηγορίες φαρμάκων.

• Στην ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα αποπέμψει τον βουλευτή της ΝΔ Χειμάρα και θα επιστρέψει τα 400.000 ευρώ ή εάν είναι υπό την προστασία της αγίας οικογένειας, η Υφυπουργός Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη-καλεσμένη επίσης, στην εκπομπή- δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση.