Macro

«Ήρθε ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα»;

Ενδεχομένως η χτεσινή μεγάλη είδηση να μην ήταν η συζήτηση στη Βουλή, αλλά το άρθρο που δημοσίευσε το Reuters με τίτλο: «Ήρθε ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα».

Το άρθρο έχει πολιτική σημασία γιατί:

1) Το δημοσιεύει το Reuters, οπότε έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της χώρας.

2) Αναφέρεται στη γενικά κατάσταση όχι μόνο της πολιτικής ζωής αλλά και της οικονομίας.

3) Περιγράφει αυτήν την κατάσταση με τρόπο που είχαμε να τον δούμε από το πρώτο εξάμηνο του 2015 -ενδεικτικός ο τίτλος.

4) Σηματοδοτεί την κατάρρευση της διεθνούς εικόνας της κυβερνησης.

5) Υπογράφεται από τον Hugo Dixon, έναν από τους πιο γνωστούς διεθνείς οικονομικούς συντάκτες. Ο Dixon έχει γράψει πολλά για τη Ελλάδα την περίοδο 2010-2015. Θερμός υποστηρικτής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, σκληρός επικριτής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα κείμενά του συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί μια εξαιρετική αρνητική διεθνής εικόνα για την ελληνική κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015. Γενικά έχει στενή σχέση με τα ελληνικά πολιτικά τεκταινόμενα.

Μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το άρθρο:

«Η δημοσιονομική πολιτική ήταν πιο χαλαρή από ό,τι θα περίμενε κανείς για μια χώρα που είχε πρόσφατα βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία. Η κυβέρνηση μοίρασε πολλά χρήματα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχει επίσης ξοδέψει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το Bruegel, το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες […].

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι επενδυτές ανησυχούν. Τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα σημείωσαν απόδοση 3,9% το πρωί της Παρασκευής, αυξημένα κατά 93 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα και 256 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα. Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, οι αποδόσεις του ελληνικού χρέους έχουν αυξηθεί ταχύτερα πρόσφατα ακόμη και από αυτό της Ιταλίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 34 μονάδες βάσης στο 3,6% τον περασμένο μήνα».

Στη συνέχεια, ο Ντίξον παρατηρεί ότι ο Μητσοτάκης δεν επέδειξε τρομερό ενδιαφέρον στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ περιγράφει τις υποκλοπές ως σημαντικό πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση. Επίσης, κάνει λόγο για τον κίνδυνο να λάβει ο Μητσοτάκης λαϊκίστικα μέτρα, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Η κεντρική ιδέα του άρθρου είναι ότι η Ελλάδα μπήκε σε περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

Όσα γράφει ο Ντίξον, έχουν μια κοινή γραμμή σκέψης τόσο με τις πολιτικές παρεμβάσεις Βενιζέλου όσο και με τις δημοσιονομικές προειδοποιήσεις Στουρνάρα.

Γιάννης Αλμπάνης

Ανάρτησή του στο Facebook