Macro

Θεανώ Φωτίου: Η στεγαστική κρίση είναι βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας

  • Η στεγαστική κρίση είναι βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες.
  • Η ελληνική κατάσταση είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη, της οποίας ο μ.ο. σε στεγαστική κρίση είναι 9,2%.
  • Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με τον πτωχευτικό κώδικα να κάνει αναδιανομή του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών, των οποίων τα 4/5 της περιουσίας είναι η κατοικία.
  • Άφησε χωρίς κανένα περιορισμό το airbnb με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια φούσκα ακινήτων.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρότεινε διπλάσιο επίδομα ενοικίου για 60.000 νέα ζευγάρια, Τράπεζα Στέγης, περιορισμό του airbnb σε 2-3 σπίτια.
  • Κανένα σπίτι με κομμένο ρεύμα, τώρα 300 δωρεάν kWh και δωρεάν σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.
• Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για την στεγαστική κρίση είναι ασπιρίνες, παρωχημένα και αναποτελεσματικά. Σήμερα 1 στα 2 νοικοκυριά πληρώνει πάνω απο 40% του εισοδήματος του σε έξοδα στέγης (νοίκι, δάνειο, νερό, κοινόχρηστα, ρεύμα). Το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται σε στεγαστική κρίση.
• Απ’ το 2020 η Eurostat κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα καθώς είναι 1η σε στεγαστική κρίση. Τότε μάλιστα, το ποσοστό μας ήταν 40% και ακολουθούσε η Βουλγαρία με 17, 4% του πληθυσμού με ευρωπαϊκό μ.ο. 9,2 %.
• Βρισκόμαστε σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση διότι: 1. Έχουμε χαμηλά εισοδήματα, 3η χειρότερη θέση στην Ευρώπη. 2 Εκτινάχθηκε το στεγαστικό κόστος και δημιουργήθηκε φούσκα ακινήτων εξαιτίας της αλόγιστης έκτασης του φαινομένου airbnb αφού το κράτος δεν έκανε καμία κίνηση περιορισμού του.
• Οι Έλληνες ιδιοκτήτες συνήθως διαθέτουν 2- 3 ακίνητα στο airbnb. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό αλλά οι πλατφόρμες και οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Ελλλαδα σε προνομιακούς τόπους.
• Τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η κατοικία. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα και τα κόκκινα δάνεια να κάνει βίαιη αναδιανομή του πλούτου των Ελλήνων. Για αυτό λέμε κατάργηση του πτωχευτικού και αντικατάσταση του με νέο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας.
• Μπροστά σε αυτό το εκρηκτικό κοινωνικό και οικονομικό μείγμα εξήγγειλε 7 μέτρα, εκ των οποίων τα 2 είναι παλιά, τα ζήσαμε με τον ΟΕΚ, να χτίζουμε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας, μια πρακτική που έχει εγκαταλείψει η Ευρώπη, διότι έχουν κοινωνικό στίγμα, αλλά στην Ελλάδα ειδικότερα εξελίχθηκε σε πεδίο διαφθοράς και συναλλαγής με αποτέλεσμα το κόστος να είναι διπλάσιο. Το rent to own, δηλαδή το leasing είναι νόμος του ΠΑΣΟΚ του 1999 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ διότι ο Έλληνας δε θέλει την περιουσία του να είναι leasing με συγκεκριμένο ορίζοντα αλλά να μεταβιβάζεται στα παιδιά του.
• Ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πρότεινε μια σειρά από μέτρα για προσιτή οικονομικά στέγη. 1) Αναμόρφωση επιδόματος ενοικίου γιατί στις τρέχουσες συνθήκες δεν επαρκεί. Είναι πολύ σημαντική η επιδότηση για νέα ζευγάρια με 140 ευρώ το μήνα και έως 350 με δύο παιδιά. Αφορά 60.000 νοικοκυριά με επιβάρυνση 120 εκατ. ευρώ. 2) Περιορισμός airbnb και κίνητρα για μακροχρόνια μίσθωση. Δημιουργία μιας Τράπεζας Στέγης, που θα είναι μοχλός για να σπάσει η φούσκα των ακινήτων. Θα περιλαμβάνει ακίνητα που περιέρχονται σε κράτος, δήμους και περιφέρειες είτε για να τα νοικιάσουν σε χαμηλότερες τιμές είτε να τα πουλήσουν με εξασφαλισμένα ενοίκια, ενεργειακή αναβάθμιση, φορολοελαφρύνσεις, απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και απόδοση μετά στον ιδιοκτήτη σε αναβαθμισμένη κατάσταση. Και βέβαια, όλα αυτά μέσα από ψηφιακό σύστημα όπου το κράτος θα παρακολουθεί online τα πάντα (διαθέσιμα ακίνητα και αιτήσεις πολιτών) σε όλη την Ελλάδα.
• Επειδή όμως τα ευάλωτα στρώματα μπαίνουν σε νέα ανθρωπιστική κρίση είναι απαραίτητα ορισμένα άμεσα μέτρα: 1. Κανένα σπίτι με κομμένο ρεύμα και 330 kWh δωρεάν 2. Κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα. 3. Σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά του δημοτικού ώστε κάθε παιδί να έχει εξασφαλισμένο ένα ζεστό και υγιεινό γεύμα.

 

Καλεσμένη στο Ράδιο Καβάλα News (102.😎 και τους δημοσιογράφους Τάσο Αποστολίδη και Κώστα Λουκούμη.

Θεανώ Φωτίου
Ανάρτησή της στο Facebook