Macro

Προτάσεις για μια κοινωνική – κινηματική απάντηση στην κρίση

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις κινήσεις της κυβέρνησης που έχουν πολλές αδυναμίες και μια εμμονική ταξική μονομέρεια άκρως επικίνδυνη για την κοινωνία, έχουν  γίνει διάφορες προτάσεις οι οποίες είναι ουσιαστικές και γι ‘αυτό πρέπει να γίνουν κτήμα και να αποτελέσουν αποφασιστικό διεκδικητικό πλαίσιο για την κοινωνία.

Πηγές εύρεσης χρημάτων για την ενίσχυση των μονάδων υγείας

Συνεχώς ακούμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την δημόσια υγεία (για προσλήψεις νοσηλευτών, αγορά υγειονομικού υλικού κλπ) και όμως χρήματα υπάρχουν και στις συνθήκες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης μπορούν άμεσα να αντληθούν και να  χρησιμοποιηθούν από τις εξής πηγές:

  1. Έκτακτη φορολόγηση με 5% των κερδών τους όλων  των  κερδοφόρων μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων εισοδημάτων (άνω των 100.000 ευρώ).
  2. Υιοθετώντας τις προτάσεις Αντώναρου, να μειωθεί  κατά τα δύο τρίτα ο αριθμός των δημοσιογράφων ανά υπουργείο που η ίδια η κυβέρνηση θεσμοθέτησε.
  3. Να μειωθεί   σε τρείς ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορεί να διορίσει υπουργός η υφυπουργός. Μπορεί να εξυπηρετηθεί κάλλιστα από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία της υπηρεσίας του.
  4. Να μειωθεί  σε 2 ο  αριθμός  των υπαλλήλων που μπορεί να έχει στη διάθεση του κάθε βουλευτής. Ένα μετακλητό κι έναν κατ’ απόσπαση δημόσιο υπάλληλο.
  5. Να  μειωθεί η βουλευτική  αποζημίωση κατά 50% για τη διάρκεια της κρίσης.
  6. Να μειωθούν  οι  αποδοχές  όλων των μελών της εκτελεστικής εξουσίας (μέχρι και των ειδικών γραμματέων) κατά 50%.
  7. Το ίδιο να ισχύσει για όλους τους εκλεγμένους ανά την επικράτεια ( δημάρχους, περιφερειάρχες κ.α.)
  8. Με ΠΝΠ να μειωθούν κατά 50% για τη διάρκεια της κρίσης οι αποδοχές όσων διορίζονται αμέσως η εμμέσως στη διοίκηση φορέων, οργανισμών κι εταιριών (π.χ. ΔΕΗ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ κ.α.) είναι χαρακτηριστικό ότι με απόφαση της κυβέρνησης, διπλασιάστηκαν οι αμοιβές των διοικητών τριών φορέων (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ) και έγιναν 90.000 ευρώ το χρόνο, ενώ τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αμείβονται με 400 ευρώ ανά συνεδρίαση  (από 50 ευρώ που ήταν). Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ  παίρνει 128.000 ευρώ ή 10.666 το μήνα και ο αναπληρωτής του 90.000 το χρόνο με μπόνους από 15% έως 30% αναδρομικά. Για  την ΔΕΗ, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα λάβει 200.000 ευρώ το χρόνο και μπόνους μέχρι 100.000 ευρώ, περίπου 25.000 ευρώ μηνιαίως.
  9. Η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προβεί οικειοθελώς σε αποποίηση του 50% των αποδοχών της.
  10. Να υπάρξει διατίμηση στα προϊόντα προστασίας (μάσκες ,γάντια απολυμαντικά κλπ) για να σταματήσει η κερδοσκοπία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Ζακύνθου που «προμηθεύτηκε μάσκες υψηλής προστασίας προς 21 ευρώ τη μία από 0,40 λεπτά του ευρώ που πωλούνταν πριν τρεις μήνες».)

Για την ενίσχυση των εργαζομένων και των νοικοκυριών

 

Με βάση την Ευρωπαϊκή εμπειρία από 11 χώρες και προκειμένου να μην έχουμε κατάρρευση του εισοδήματος των εργαζομένων με νέα φτωχοποίηση και τεράστια αύξηση της ανεργίας  και για να μην έχουμε ταυτόχρονα αχαλίνωτη εργοδοτική αυθαιρεσία που ενισχύεται από τα κυβερνητικά μετρά (50% μείωση μισθών κλπ) πρέπει άμεσα να υπάρξει:

  1. Απαγόρευση των απολύσεων με αναδρομική ισχύ από 1/32020.
  2. Κλείσιμο ή εκ περιτροπής εργασία σε επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων ώστε να εξασφαλίζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής.
  3. Διακοπή δόσεων στεγαστικών δανείων τουλάχιστον για 6 μήνες σε όλους  τους εργαζόμενους και  άνεργους.
  4. Αναπλήρωση από το κράτος του μισθού, από 80% έως 100% ανάλογα με τον μισθό, για τους εργαζόμενους που βγαίνουν εκτός εργασίας.
  5. Κάλυψη εισφορών υγείας από το κράτος όπου είναι αναγκαίο και για το σύνολο των εργαζόμενων της επιχείρησης.

Οριζόντια κινηματική υποστήριξη των εργαζομένων στην υγεία, την εργασία και τη γειτονιά 

Αυτό που παρατηρείται την δύσκολη αυτή περίοδο είναι η αδυναμία και η ανικανότητα των συνδικαλιστικών ηγεσιών να στηρίξουν τα μέλη τους. Υπάρχουν σημαντικές προτάσεις που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα όπως αυτή του πρώην συνδικαλιστή Φώτη Σιμάτου και αφορά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Έτσι λοιπόν πρέπει άμεσα:

  1. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Δημόσιου Τομέα, να οργανωθούν  οριζόντια. Χρειάζεται οργάνωση, νοσοκομείο με νοσοκομείο και η δημιουργία  μιας αντιπροσωπευτικής επιτροπής αγώνα που θα συντονίσει τη δράση τους  για τη δική τους ασφάλεια (με διεκδίκηση προσλήψεων, κάλυψη με προστατευτικά υλικά, ανθρώπινους χώρους νοσηλείας κλπ) και για την αποτελεσματική και την όσο το δυνατόν καλύτερη περίθαλψη και γρηγορότερη ανάρρωση των πασχόντων συμπολιτών μας.
  2. Να δημιουργηθούν σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους επιτροπές εργαζόμενων που θα διεκδικούν και θα εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής έναντι του κορονοϊού, καθώς και  θα  προστατεύουν  τα  δικαιώματα  τους από την εργοδοτική αυθαιρεσία.
  3. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία επιτροπών κατοίκων σε κάθε γειτονιά που θα στηρίζουν  και θα ενισχύουν όσους έχουν ανάγκη, ενώ θα προστατεύουν τους κατοίκους από την αστυνομική αυθαιρεσία.

Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν πρέπει να είναι παθητικοί θεατές των εξελίξεων αλλά πρέπει να πάρουν την υγεία και την ζωή τους στα χέρια τους.

Λεωνίδας Καρίγιαννης

Πηγή: TVXS