Macro

Μαρία Λυκούρα: Ο επιτελικός Καζαμίας του 2020

Ιανουάριος

Η χρονιά ξεκινά με εξαιρετική ανάπτυξη. Μπορεί οι μπουλντόζες να μην έχουν φτάσει ακόμα στο Ελληνικό λόγω του χιονιά που πλήττει το… Μέτσοβο, αλλά η εμπορική κίνηση έχει απογειωθεί. Πλήθη συρρέουν στα καταστήματα κατά τις εκπτώσεις. Σε πρώτη ζήτηση τα πολυτελή εσώρουχα. Πλέον οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν πρέπει να παραμελούν αυτό το κομμάτι της ένδυσης, καθώς δεν ξέρουν πότε θα μείνουν ξεβράκωτοι στον δρόμο από τα λυμένα χέρια των αστυνομικών. Μεγάλη η ζήτηση και για λευκά πλεκτά ζιβάγκο. Κάθε κυρία θέλει να νιώσει έστω και για λίγο βασίλισσα του χιονιού όπως η Μαρέβα. Κατά το τέλος του μήνα ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του και κόβει την πίτα στο Μαξίμου, με το φλουρί να πέφτει στη Novartis.

Φεβρουάριος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ολοκλήρωσε την περισυλλογή του στο Μέτσοβο, κάνοντας πράξη το «σκέψου ψηλά κι αγνάντευε», λύνει επιτέλους τη σιωπή του και προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον 80χρονο κ. Πατέρα. Όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός, η κίνησή του αυτή έρχεται να αποκαταστήσει τον άξιο υπερασπιστή της Ν.Δ. που διορίστηκε πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καρδίτσας, αλλά μετά τον σάλο ξεδιορίστηκε. Την Τσικνοπέμπτη η Μαρέβα εμφανίζεται να ψήνει παϊδάκια με φόρμα παραλλαγής, ωσάν βασίλισσα του στρατού, στέλνοντας βαρυσήμαντο μήνυμα προς την Τουρκία. Την επομένη το πρωθυπουργικό ζεύγος ξεκινά τις αποκριάτικες διακοπές του, με τα φιλικά ΜΜΕ να μην αποκλείουν αυτές να διαρκέσουν μέχρι και το Πάσχα, καθώς αποκαλύπτεται ότι η Μαρέβα έχει πάρει στις βαλίτσες της κόκκινο ταγιέρ για να ντυθεί βασίλισσα της Πασχαλιάς.

Μάρτιος

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ευχαριστεί δημοσίως τον υπουργό Προστασίας της Αυθαιρεσίας των ΜΑΤ, Μ. Χρυσοχοΐδη. Σε μια σεμνή αλλά εξόχως συμβολική τελετή σε εργαστήριο κατασκευής τσιμεντόλιθων, ο κ. Σταϊκούρας εκθειάζει τον κ. Χρυσοχοΐδη για τη συμβολή του στην ανάπτυξη με την εκτόξευση των κερδών των εταιριών κατασκευής κεραμοσκεπών. «Μιχάλη, έβαλες τέλος στις ταράτσες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών γεμάτος ικανοποίηση και οι κάμερες απαθανάτισαν τον υπουργός Προ.Πο. να δακρύζει από υπερηφάνεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακόπτει για λίγο τις διακοπές του για να παραστεί στην παρέλαση μετά της συζύγου του που εμφανίζεται στα γαλανόλευκα, ντυμένη βασίλισσα του πατριωτισμού. Ο πρωθυπουργός δηλώνει πίστη στον ελληνισμό και αφήνει άφωνο το πανελλήνιο, όταν υπενθυμίζει τη σημασία της υπογραφής της Συνθήκης των Πρεσπών από την κυβέρνησή του.

Απρίλιος

Η άνοιξη μπαίνει με λουλουδάτο καφτάνι Zeus & Dion. O πρωθυπουργός συνεχίζει τις διακοπές του και ποστάρει φωτογραφίες να χαϊδεύει προβατάκια, με τη Μαρέβα να αστράφτει δίπλα του, ντυμένη βασίλισσα των αμνών. Η ταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι προβάλλεται στους κινηματογράφους λόγω των ημερών, με την αστυνομία να προβαίνει σε αθρόες συλλήψεις ανηλίκων που παρακολουθούν το θείο δράμα, καθώς περιέχει σκηνές ακατάλληλες για ανηλίκους. Το υπουργείο Οικονομικών προτρέπει τους πολίτες να σουβλίσουν κοτόπουλο, καθώς το περασμένο Πάσχα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους επέτρεψε για προεκλογικούς λόγους να φάνε αρνί, υπερβαίνοντας τις δυνατότητες της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός τσουγκρίζει επιτελικά αυγά, σχεδιάζοντας τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Μάιος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προτείνει την κατάργηση της Εργατικής Πρωτομαγιάς με το ΚΚΕ να αντιδρά και να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε κάνει ήδη αν παρέμενε ακόμα στην κυβέρνηση. Ενώ το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη, αντιεξουσιαστές πετούν τρικάκια στη Χαριλάου Τρικούπη με συνθήματα συμπαράστασης. Με μήνυμα στο indymedia μέλη της αναρχικής ομάδας «Παντοτινό Αντιπασοκικό Μίσος» καταγγέλλουν πως τα συριζαίικα ανοίγματα επιχειρούν να τους στερήσουν το ιστορικό πεδίο μάχης τους έξω από το ΠΑΣΟΚ που ερημώνει. Τα εκκαθαριστικά της εφορίας βάζουν σε σκέψεις τους «όλοι ίδιοι είναι» με χιλιάδες μεσαιοταξίτες να τρέχουν σε ορθοπεδικούς για να αντιμετωπίσουν σφάχτες στη μέση από τα πολλά βάρη. Το πρωθυπουργικό ζεύγος παίρνει μια πρόγευση καλοκαιρινών διακοπών, με τη Μαρέβα ντυμένη βασίλισσα των ανθέων.

Ιούνιος

Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει για διακοπές στην Κρήτη και διοργανώνει beach party με τη συμμετοχή εκατοντάδων προσκεκλημένων, όλοι συγγενείς του που έχουν διοριστεί στο επιτελικό κράτος του πολυχρονεμένου γόνου της οικογένειας Μητσοτάκη. Η Μαρέβα εμφανίζεται στο πάρτι με λευκό χιτώνα ως βασίλισσα της αξιοκρατίας. Η Ντόρα, που δεν έλαβε πρόσκληση, προβαίνει σε πικρόχολα σχόλια στο twitter, κοινοποιώντας παράλληλα και μια συνταγή της μητέρας της για παραδοσιακά καλτσούνια. Οι δρόμοι της Αθήνας έχουν πλέον για τα καλά πλημμυρίσει από αστυνομικούς που ελέγχουν, ξεβρακώνουν και τα βράδια μπουκάρουν σε σπίτια και συλλαμβάνουν ανυπόταχτους πολίτες που δεν κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα.

Ιούνιος

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους νομοταγείς πολίτες που κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα. Καμιά μύγα, κανένα κουνούπι δεν διακόπτει τον ύπνο τους, καθώς οι τεράστιες εορταστικές εντομοπαγίδες της Βασιλίσσης Σοφίας έκαναν καλά τη δουλειά τους και εξολόθρευσαν κάθε ενοχλητικό ιπτάμενο ζωύφιο. Η Μαρέβα παίρνει την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, για να τον συγχαρεί. Στις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου εμφανίζεται ντυμένη με καφτάνι – κουνουπιέρα, ντυμένη σαν βασίλισσα των αιθέρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στα «Νέα Άνω Παναγιάς», όπου κάνει τις διακοπές του, καλείται να απαντήσει σε ξένα δημοσιεύματα που φιλοξενούν δηλώσεις τουριστών που έχουν την εντύπωση ότι όλοι οι Αθηναίοι είναι ένστολοι.

Αύγουστος

Οι μύγες δεν ζουν πια για να παχύνουν, κατόπιν των ενεργειών Μπακογιάννη, και επιστημονικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Τα Νέα» κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός σε φωτογραφία που κοινοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια μυγοσκοτώστρα στα χέρια σχολιάζει ότι «η χώρα άλλαξε πανίδα» και επισημαίνει ότι «δεν μπορεί κανείς πλέον να βαράει μύγες», με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να απαντά σιβυλλικά «ούτε και να τις χάφτει». Το πρωθυπουργικό ζεύγος επισκέπτεται την Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο. Ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει ότι η εικόνα της Παναγιάς δάκρυσε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσκυψε να προσκυνήσει, συνοδευόμενος από τη Μαρέβα που ήταν ντυμένη βασίλισσα του Αρχιπελάγους.

Σεπτέμβριος

Τα σχολεία ανοίγουν όπως-όπως και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προαναγγέλλει ότι θα επαναφέρει τις σχολικές ποδιές και τα πηλίκια. Παρουσιάζει μάλιστα το νέο σήμα της κουκουβάγιας που θα τα κοσμεί, φιλοτεχνημένο από γνωστό γραφίστα. Το πουλί της σοφίας σχηματίζεται από τα αγαπημένα της Ν.Δ. τρίγωνα. Ο Μάκης Βορίδης αντιδρά στους νεωτερισμούς και δηλώνει ότι θα έπρεπε να επιβληθεί οµοιόµορφη µπλε σκούρα στολή και δίκωχο που να παραπέμπει στην ΕΟΝ του Μεταξά. Στις έντονες διαμαρτυρίες του Νίκου Φίλη απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης με στίχους του Ησιόδου που κατακεραυνώνουν τους κομμουνιστές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί τον σχολικό αγιασμό στο σχολεία της Κάτω Παναγιάς, όπου κάνει τις διακοπές του, με τη Μαρέβα ντυμένη βασίλισσα Γιαδικιάρογλου.

Οκτώβριος

Τα πρωτοβρόχια βάζουν σε περιπέτειες το επιτελικό κράτος. Με τις πρώτες μπόρες κλείνουν οι εθνικές οδοί, παραμένουν όμως ανοιχτά τα διόδια, με τον πολύ Κωστάκη Καραμανλή να αποκαλύπτει ότι ο Τσίπρας και η παρέα του έκαναν επίκληση βροχής και προκάλεσαν την αναστάτωση. Ο Γιώργος Πατούλης, αντικρούοντας τις ελάχιστες συριζαίικες επικρίσεις, δηλώνει ότι δεν βγάζει τη νιτσεράδα του ακόμα και όταν κοιμάται και εμφανίζεται στα σόσιαλ μίντια μέσα στις λάσπες με τη σύζυγό του να φορά δωδεκάποντες γαλότσες με στρας. Ο περιφερειάρχης Αττικής κατηγορεί τη Ρένα Δούρου ότι επίτηδες έχασε τις εκλογές για να βάζει σε μπελάδες τους πολίτες και τα ΜΜΕ που οδηγούνται σε νευρική κρίση αναρωτώμενοι τις πταίει. Ο πρωθυπουργός διακόπτει τις διακοπές του για να παρευρεθεί στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης στο πλευρό της συζύγου που εμφανίζεται με λευκό ταγιέρ ως βασίλισσα των αλπινιστών.

Νοέμβριος

Η επιτελική κυβέρνηση συναντά τις πρώτες επικρίσεις από τα ΜΜΕ. Αρθρογράφοι σχολιάζουν αρνητικά τη Μαρέβα που εμφανίζεται με φλοράλ ομπρέλα σαν βασίλισσα της βροχής. Θορυβημένος ο πρωθυπουργός γυρνά εσπευσμένα από την Πέρα Παναγιά όπου έκανε διακοπές και αποφασίζει να εξαγγείλει εκπτώσεις σε αδιάβροχα, ομπρέλες και αλεξικέραυνα νανογιλέκα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται να σπρώχνει μια μπουλντόζα κολλημένη στη λάσπη και δηλώνει ότι σύντομα θα αρθούν τα εμπόδια και θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό. Η Όλγα Τρέμη, βαθύτατα συγκινημένη, παίρνει συνέντευξη από τους πέντε τηλεθεατές του «10» με τις μετρήσεις να καταγράφουν ότι τη συγκεκριμένη εκπομπή παρακολούθησαν μόνο οι συγγενείς των εν λόγω μοναδικών τηλεθεατών και μια παλιά συμμαθήτρια της παρουσιάστριας.

Δεκέμβριος

Ο χρόνος φεύγει και το επιτελικό κράτος είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την επέλαση της κακοκαιρίας, αρκεί το χιόνι να μην ξεπεράσει του τρεις πόντους. Ο Κώστας Μπακογιάννης δέχεται την ευγενική χορηγία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στολίζει το Σύνταγμα με δέντρο από τσιμεντόλιθους, ενώ στη Σταδίου κρεμιούνται αστυνομικά κράνη με μπλε λαμπάκια. Τα ΜΑΤ ντύνονται αγγελάκια και χορεύουν στις πλατείες της Αθήνας. Για την πλατεία Εξαρχείων επιλέγεται ένα ήδη καμένο δέντρο σε σχήμα Α μέσα σε κύκλο από αστεράκια. Οι αντιεξουσιαστές παθαίνουν νευρικό κλονισμό και αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, με κοινωνιολόγους να κάνουν λόγο για ένα νέο φαινόμενο, το anarchy drain. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει να κάνει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη θάλασσα. Δεν έχει πια τίποτα να σκεφτεί. Ποζάρει απλώς γοητευτικός και ικανοποιημένος που τη βγάλαμε και φέτος στο πλευρό της συζύγου του που εμφανίζεται με υπόλευκη καπαρντίνα ωσάν βασίλισσα του χιονόνερου.

Μαρία Λυκούρα