Micro

Με ξαφνικό θάνατο απειλείται ο προσφυγικός καταυλισμός Λαυρίου

Πρωτοβουλία για να συνεχιστεί η λειτουργία του ιστορικού προσφυγικού καταυλισμού του Λαυρίου αναλαμβάνουν η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Λαυρεωτικής, που συναντήθηκαν χτες και έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν και αύριο το απόγευμα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ικανοποιητική λύση για το μέλλον του καταυλισμού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σημείωσε ότι η περιφέρεια μπορεί να συνδράμει στο αναγκαίο έργο της επισκευής του κτιρίου και της βελτίωσης της κτιριακής υποδομής, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του καταυλισμού τάσσεται και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και είναι έτοιμος να συμβάλει και αυτός στη βελτίωση των συνθηκών, καθώς ο καταυλισμός έχει ενταχθεί αρμονικά στην τοπική κοινωνία και θεωρείται παράδειγμα συνύπαρξης.

Ωστόσο, κάθε σχετική πρωτοβουλία σκοντάφτει στην επίμονη άρνηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να εντάξει τον καταυλισμό στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του, με το επιχείρημα πως δεν πληροί τις προϋποθέσεις των δομών φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες της αυξημένης προσφυγικής ροής.

Προϋποθέσεις που προκαλούν αντιδράσεις

Προκειμένου να αναζητήσει χρηματοδότηση για τον καταυλισμό του Λαυρίου, το υπουργείο βάζει τρεις προϋποθέσεις, που αλλάζουν ριζικά τη μορφή του καταυλισμού, συνυφασμένου με την ιστορία των Κούρδων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας για περισσότερα από τριάντα χρόνια: να φιλοξενούνται μόνο όσοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, να υπάρχει αστυνόμευση και να καταγράφεται η είσοδος και η έξοδος των φιλοξενουμένων.

Μάταια η Επιτροπή του Καμπ Λαυρίου προσπάθησε σε τρεις συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου από τα τέλη Ιουλίου να μεταφέρει την αγωνία των προσφύγων μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν έναν χώρο-σημείο αναφοράς για τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, έναν χώρο που τους διασφάλιζε όχι μόνο στέγη και φιλοξενία, αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον πολιτικής και πολιτισμικής έκφρασης, οξυγόνο για μια κοινότητα ανθρώπων που τους δένουν κοινοί αγώνες και διώξεις.

Η απαίτηση για συνεχή αστυνόμευση και καταγραφή της εισόδου και εξόδου σε ανθρώπους που ζουν, αρκετοί απ’ αυτούς, χρόνια στον καταυλισμό αλλάζει ριζικά τη μορφή της ιστορικής δομής και ενεργοποιεί άλλα ανακλαστικά σε αυτούς που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους διωκόμενοι.

Με μια μάλλον αιφνιδιαστική ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Λαύριο, με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών, μελών του τμήματος Δικαιωμάτων, της Κεντρικής Επιτροπής και τοπικών στελεχών, προκειμένου να ακούσει τους πρόσφυγες και να συμβάλει στην αναζήτηση ικανοποιητικής λύσης, το υπουργείο επισφράγισε δημόσια την άρνησή του, προβαίνοντας εμφανώς σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας, αν όχι σκληρότητας.

«Το υπουργείο […] τοποθετείται πάντα με γνώμονα τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία κατάλληλων δομών φιλοξενίας, βάσει του κοινοτικού δικαίου και της ελληνικής έννομης τάξης. […] Οι εκπρόσωποι των διαμενόντων αρνήθηκαν και στις τρεις συναντήσεις να αποδεχθούν τους ανωτέρω κανόνες λειτουργίας. Συνεπώς, το υπουργείο δεν είχε τη δυνατότητα ένταξης της δομής του Λαυρίου στις μόνιμες δομές φιλοξενίας που δημιουργεί και λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.», σημειώνει, επισημαίνοντας πως οι πρόσφυγες του Λαυρίου μπορούν να μεταφερθούν στις άλλες δομές φιλοξενίας.

Προσχηματική επίκληση

Η επίκληση του κοινοτικού και ελληνικού δικαίου για ζητήματα που αφορούν μάλλον τον κανονισμό λειτουργίας της δομής ακούγεται βέβαια προσχηματική, με δεδομένη μάλιστα την ανοχή που έχει επιδείξει το υπουργείο στην παράκαμψη των προβλεπόμενων διαδικασιών σε κάθε πτυχή της διαχείρισης του προσφυγικού, όπως καταγράφεται σε δεκάδες εκθέσεις οργανώσεων και διεθνών οργανισμών και στην ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι περισσότερες δομές φιλοξενίας λειτουργούν χωρίς τον απαιτούμενο εσωτερικό κανονισμό και απέχουν πολύ από την εφαρμογή των στοιχειωδών προϋποθέσεων της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας.

Αλλωστε, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή του Καμπ Λαυρίου, τον Μάρτιο είχε προκριθεί σχέδιο επισκευής και ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε καθώς το υπουργείο αποφάσισε, όπως σημειώνουν, να κλείσει τη δομή.

«Το Καμπ Λαυρίου, στο οποίο διαμένουν εδώ και πάνω από 30 χρόνια Κούρδοι και πολιτικοί πρόσφυγες, έχει μεγάλη συμβολική σημασία για μας τους Κούρδους. […] Με τη στήριξη και του ελληνικού λαού, παρ’ όλες τις πιέσεις που γίνονταν κατά διαστήματα για να κλείσει το Κέντρο, κατάφερε να συνεχίσει τη λειτουργία του. Ιδιαίτερα πιέσεις γίνονταν από το τουρκικό κράτος. […] Στην Ελλάδα αποφασίστηκε το κλείσιμο του Καμπ Λαυρίου όπου διαμένουν Κούρδοι πρόσφυγες. […] Δεν δεχόμαστε την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά και για αυτόν τον λόγο θα αντισταθούμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Στο πλευρό τους τάχθηκε ανεπιφύλακτα το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδικάζει εμμέσως πλην σαφώς τη στάση του υπουργείου.

«Τους είπαμε ότι είμαστε μαζί τους στον αγώνα που δίνουν. Τους είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί να συνδιοργανώσουμε εκδηλώσεις για να δείξουμε έμπρακτα ότι στο αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς δεν υπάρχουν γκέτο, αυταρχικές και αστυνομοκρατούμενες λογικές, πόσο περισσότερο όταν αυτές αφορούν πρόσφυγες πολέμου ή πολιτικούς πρόσφυγες», σημειώνει.

Και υπογραμμίζει ότι «είναι σε πλήρη αντίθεση σε όποια σκέψη, σε όποια κίνηση επιδιώκει να εντάξει τους Κούρδους πρόσφυγες και τα παιδιά τους σε καθεστώς αστυνομικής ομηρίας, συνθλίβοντας προσπάθειες και αγώνες χρόνων. Στρατιωτικού ή αστυνομικού τύπου ανακοινώσεις και τελεσίγραφα είναι ξένα προς τις αρχές και την αξιοπρέπεια της Αριστεράς και του κόμματός μας»