Macro

Theresa May: «Θα σκίσω τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα…»

Η παρέμβαση της τελευταίας ώρας έρχεται μετά από μέρες πιέσεων που δέχτηκε η May μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γέφυρα του Λονδίνου, στο Μάντσεστερ και στο Γουέστμινστερ, σε σχέση με τις περικοπές στην αστυνομία, και τις αποτυχίες στη συλλογή πληροφοριών.

Είπε: «Να σας πω σε τι αναφέρομαι: Εννοώ μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για ανθρώπους που καταδικάζονται για εγκλήματα τρομοκρατίας. Εννοώ να είναι πιο εύκολο για τις αρχές να απελάσουν αλλοδαπούς υπόπτους για τρομοκρατία πίσω στις χώρες τους. Και εννοώ να κάνουμε περισσότερα για να περιορίσουμε την ελευθερία και τις κινήσεις υπόπτων για τρομοκρατία όταν έχουμε αρκετές αποδείξεις ότι αποτελούν απειλή, όχι όμως αρκετές αποδείξεις για να τους διώξουμε σε δικαστήριο.

Κι αν οι νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μας το επιτρέπουν, θα αλλάξουμε αυτούς τους νόμους για να μπορούμε.»

Τα προτεινόμενα μέτρα, από ό,τι φαίνεται, είναι μια απόπειρα να ενισχυθεί η δυνατότητα αποτροπής της τρομοκρατίας, και να αποφευχθεί η επιστροφή στα μέτρα κατά της τρομοκρατίας των Εργατικών, που απορρίφθηκαν επανειλημμένα από τα δικαστήρια και εγκαταλείφθηκαν από τη May το 2010, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Μπορούν να περιλαμβάνουν περαιτέρω απαγορεύσεις κυκλοφορίας, περιορισμούς στις συναναστροφές με άλλους γνωστούς ακραίους, περιορισμούς στο πού μπορούν να ταξιδέψουν και περιορισμούς στις συσκευές επικοινωνίας που μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Θα μπορούσε να αυξήσει τις μέρες κράτησης χωρίς δίκη για υπόπτους τρομοκρατίας, που σήμερα είναι 14 μέρες –μια κίνηση που προκάλεσε συγκρούσεις με υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων όταν την αποπειράθηκε ο Tony Blair μετά τις επιθέσεις της 7 Ιούλη 2005.

Η May δήλωσε στη Sun ότι θα συμβουλευόταν τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με το τι πιστεύουν ότι χρειάζεται: «Όταν τις μειώσαμε στις 14 μέρες, στην πραγματικότητα επιτρέψαμε στη νομοθεσία να έχει τη δυνατότητα να τις επεκτείνει στις 28 μέρες. Είπαμε ότι μπορούσαν να υπάρξουν συνθήκες κατά τις οποίες είναι απαραίτητο να γίνει αυτό. Θα τους ακούσω να δω τι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε.»

Οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν ότι δεν θα αποσυρθούν από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην επόμενη Βουλή, αλλά ότι θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν ή να τροποποιήσουν μέρη του Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αφού το ΗΒ φύγει από την ΕΕ. Είναι δυνατό στα σχέδια της May να περιλαμβάνονται περισσότερες αποκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει αξιώσεις εναντίον στρατιωτών σε μελλοντικές συνθήκες  πολέμου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Πρωθυπουργός προσπάθησε να στρέψει ξανά την προεκλογική της εκστρατεία προς τα ζητήματα του Brexit και της διακυβέρνησής της, καθώς το προβάδισμα των Συντηρητικών επί των Εργατικών του Jeremy Corbyn στις δημοσκοπήσεις παρέμενε μικρό.

Συνέχισε όμως να δέχεται καταιγισμό ερωτήσεων σε σχέση με τις επιπτώσεις των περικοπών πάνω στην αστυνόμευση. Ο Sadiq Khan, ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου, είπε ότι οι προγραμματισμένες περικοπές ύψους 10-40% στο Λονδίνο θα κάνουν «δυσκολότερη την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη μας».

Η May στη συνέχεια ερωτήθηκε επανειλημμένα για το πώς το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών διαχειρίστηκαν τις πληροφορίες που αφορούσαν τους δράστες, αφού ο  Boris Johnson, υπουργός Εξωτερικών της, είπε ότι η MI5 ήταν υπόλογη. Ένας από τους δράστες, ο Khuram Butt (27 χρονών), είχε αναφερθεί στην τηλεφωνική  γραμμή κατά της τρομοκρατίας το 2015, κι ο τρίτος δράστης, ο Youssef Zaghba (22 χρόνων), είχε προσαχθεί στις Ιταλικές αρχές το 2016.

Ο Zaghba, που αναφέρθηκε από την αστυνομία για πρώτη φορά προχτές, περιλαμβανόταν σε διεθνή βάση δεδομένων για την τρομοκρατία για μια απόπειρα που είχε κάνει να πάει στη Συρία το Μάρτη του 2016. Το ταξίδι του αυτό αποτράπηκε επειδή, υποτίθεται, ότι δήλωσε στις αρχές στην Μπολόνια: «Θα γίνω τρομοκράτης». Αυτό όμως δεν φαίνεται να έγινε αντιληπτό από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΗΒ.

Η μητέρα του, η Valeria Collina, δήλωσε στο ιταλικό ειδησεογραφικό περιοδικό L’Espresso ότι ο γιος της ήταν «φίλος» δύο άλλων ανδρών και παρακολουθούνταν από τις ιταλικές αρχές μετά την αποτυχία του να ταξιδέψει στη Συρία.

Η May είπε ότι «καταλάβαινε τις ανησυχίες του κόσμου απολύτως» και πρόσθεσε ότι περίμενε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να διεξαγάγουν έρευνα για την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε πώς εξελίσσεται η τρομοκρατική απειλή, πώς η τρομοκρατία αναπαράγει την τρομοκρατία και τον αυξημένο ρυθμό των επιθέσεων. Είχαμε τρεις φρικιαστικές επιθέσεις και αποτρέψαμε άλλες πέντε. Ο ρυθμός έχει αυξηθεί σε σημείο που δεν έχουμε ξαναδεί» είπε.

«Θα εξετάσουμε σε ποιο βαθμό ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες, τι έκαναν. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το μέλλον, αν υπάρχουν συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν.»

Πρόσθεσε: «Η αστυνομία και η ασφάλεια έκαναν καλή δουλειά όσο αφορά στην αποτροπή ενός αριθμού επιθέσεων –πέντε σε τρεις μόλις μήνες, κι έναν σημαντικό αριθμό τα τελευταία χρόνια επίσης.»

Η May δεν είπε αν ο Zaghba παρακολουθούνταν ή πώς του επιτράπηκε να εισέλθει στο ΗΒ, αφού είχε προσαχθεί στην Ιταλία, και δε ζήτησε συγγνώμη για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών, όταν της δόθηκε η ευκαιρία.

Αν και είχε πει προηγουμένως ότι πίστευε ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν τα μέσα που χρειάζονταν για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη λήψη σκληρών μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε μια συγκέντρωση συντηρητικών ακτιβιστών στο Σλόου.

Μέσα από τα σχόλιά της υπονοούσε ότι, αν επανεκλεγεί, η κυβέρνησή της θα αναβάθμιζε τις διατάξεις που περιορίζουν τις κινήσεις των υπόπτων για την τρομοκρατία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο επτά ύποπτοι που θεωρούνται αρκετά επικίνδυνοι και στους οποίους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι ειδικές διατάξεις εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ υπάρχουν και 23.000 που έχουν υπάρξει πρόσωπα ενδιαφέροντος για τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι ειδικές διατάξεις εναντίον της τρομοκρατίας που θα λήξουν σε δύο χρόνια, περιλαμβάνουν ολονύκτιες απαγορεύσεις κυκλοφορίας που μπορούν να φτάσουν τις δέκα ώρες, ηλεκτρονική σήμανση, τακτικές παρουσίες στην αστυνομία, αποκλεισμό από κάποιες περιοχές, υποχρεωτική μετακίνηση και μερικούς περιορισμούς στη χρήση κινητών τηλεφώνων και ίντερνετ.

Στοιχεία των διατάξεων θα μπορούσαν να ενισχυθούν, όποια απόπειρα όμως να επιστρέψουμε στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας διάρκειας 18 ωρών θα κατέληγε στα δικαστήρια κατά πάσα πιθανότητα.

Οι προτάσεις της May ήλθαν μετά την κριτική που δέχτηκε, από τους Εργατικούς και άλλα κόμματα, για τις περικοπές στην αστυνόμευση και για την προσέγγισή της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου προΐστατο επί έξι χρόνια. Ο Corbyn κατηγόρησε την Πρωθυπουργό το βράδυ της Κυριακής ότι προσπαθούσε να «προστατέψει το κοινό φτηνιάρικα» επιβάλλοντας 20.000 περικοπές.

Η Πρωθυπουργός κατηγορήθηκε επίσης ότι πολιτικοποίησε την αντίδρασή της στην τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα του Λονδίνου όταν απευθύνθηκε στη χώρα έξω από την οδό Downing την Κυριακή. Δήλωσε «Αρκετά!» καθώς ανακοίνωνε σχέδια μέσα στα οποία περιλαμβάνονται νέοι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, χωρίς να μπαίνει όμως στις λεπτομέρειες για το τι θα έκανε.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Jeremy Corbyn είπε: «Δεν μπορείς να κρατήσεις τη χώρα ασφαλή φτηνά. Η Theresa May αρνείται να διαθέσει τα απαραίτητα μέσα. Έκοψε τη χρηματοδότηση στην αστυνομία, στα δικαστήρια, στους συνοριοφύλακες.

«Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο και αποτελεσματικό για να είναι οι άνθρωποί μας ασφαλείς. Πάντα θα έχουμε υπό εξέταση τον νόμο, μη νομίζετε όμως ότι οι υποψήφιοι τρομοκράτες και βομβιστές αυτοκτονίας θα αποτραπούν από μεγάλες ποινές φυλάκισης και περιορισμούς των δικαιωμάτων μας στο εσωτερικό.

«Η σωστή αντιμετώπιση των πρόσφατων επιθέσεων είναι να σταματήσουν οι περικοπές των Συντηρητικών και να επενδύσουμε στην αστυνομία και στις υπηρεσίες ασφαλείας, και να προστατέψουμε τις δημοκρατικές μας αξίες, περιλαμβανομένου του Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Είναι επαίσχυντο το ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών κρύβει την ίδια της την έκθεση για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Δε θα αποφύγουμε τις δύσκολες συζητήσεις για το ποιος χρηματοδοτεί και υποστηρίζει την τρομοκρατία.»

Ο Tim Farron, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είπε ότι η May «προσποιείται ότι είναι σκληρή με την τρομοκρατία». Προσέθεσε «τα χρόνια που ήταν υπουργός Εσωτερικών, προσέφερε την αστυνομία για περικοπές επανειλημμένα. Έχουμε ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση –αν καταφύγουμε σε έναν καταιγισμό αντιτρομοκρατικών νόμων θα μπορούσαμε να δώσουμε την εντύπωση ότι κάτι κάνουμε, αυτό που δεν έχουν όμως οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν είναι περισσότερη δύναμη αλλά περισσότερα μέσα. Και η ευθύνη γι αυτό βρίσκεται αποκλειστικά στην Theresa May.»

Η επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου το Σάββατο το βράδυ άφησε επτά νεκρούς και δεκαπέντε τραυματίες στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση. Οι επιδρομές και οι έρευνες σε ακίνητα στο ανατολικό Λονδίνο συνεχίζονται. Οι δώδεκα που συνελήφθησαν όμως στο πλαίσιο των ερευνών που αφορούν οποιονδήποτε παρείχε βοήθεια στους δράστες, αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

 

Rowena Mason – Vikram Dodd

Πηγή: The Guardian