Macro

Το Κέντρο των παθών

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του νέου επικεφαλής για το φορέα του Κέντρου, που θα δημιουργηθεί αργότερα, τόσο τα πάθη γίνονται πιο έντονα. Αν προσθέσει κανείς πως έπειτα από ένα πολιτικό θρίλερ που κράτησε σχεδόν ένα μήνα, κλείδωσε η ημερομηνία των εκλογών, τότε το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει ακόμα πιο πολύ. Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου αποφάσισαν: πρώτος γύρος στις 12 Νοεμβρίου και δεύτερος στις 19 του ίδιου μήνα. Οι υποψήφιοι, λοιπόν, έχουν λιγότερο από ένα μήνα να ξεδιπλώσουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες.

Συνολικά, όμως, ο χώρος βγαίνει τραυματισμένος από τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Η κ. Γεννημάτα απείχε δικαιολογημένα από την ψηφοφορία, αλλά κατηγορήθηκε από τον κ. Καμίνη ως «φυγόμαχη». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οργισμένη απάντησε πως «όλο αυτό που γίνεται σε βάρος μου ότι δήθεν η Κοινοβουλευτική Ομάδα ψηφίζει και εγώ είμαι απούσα, είναι απολύτως κακόπιστη κριτική και αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας». Η αλήθεια είναι, όμως, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, καθιστώντας πιο συμπαγή την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, που στήριξε θαρραλέα το νομοσχέδιο, με τον κ. Μαυρωτά να χειροκροτείται στην τοποθέτησή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ντιμπέιτ

Την Πέμπτη το βράδυ στο Action 24 κονταροχτυπήθηκαν κάποιοι από τους υποψήφιους της Κεντροαριστεράς σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Για δυο ώρες οι κκ Θεοδωράκης, Καμίνης, Ραγκούσης, Ανδρουλάκης, Μανιάτης, αντάλλασσαν απόψεις για την Κεντροαριστερά και τις προοπτικές της έπειτα από την εκλογή επικεφαλής. Οι υποψήφιοι ήταν κάπως βαριεστημένοι στο λόγο τους και τις περισσότερες φορές χωρίς προγραμματικό, ιδεολογικό και πολιτικό βάθος. Οι δεσμεύσεις των υποψηφίων για τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας των επόμενων εκλογών ή τον τρόπο οργανωτική ανασυγκρότησης του χώρου σε ενιαίο κόμμα ή -ακόμα ακόμα- και ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα μέχρι τότε ήταν ελάχιστες. Γενικές προτάσεις, που συνήθως συνέκλιναν στην ενιαία δομή που χρειάζεται να έχει ο πολυτασικός φορέας. Μια αμφίδρομη απόσταση και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να εμπεδωθεί. Ένα πρόγραμμα που πρέπει να φτιαχτεί και να χωρά τους πολίτες που έχουν αναφορά από την Κεντροαριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά, ήταν γνωστά πριν από το ντιμπέιτ. Και η ίδια η διαδικασία δεν έδωσε κάτι ως είδηση, πέραν της υπεράσπισης από τους περισσότερους των πεπραγμένων της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου οι ψήφοι φαίνεται πως αποτελούν αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους υποψήφιους. Και αυτό μαζί με την παράδοξη κάπως είδηση πως, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο 19ο Συνέδριο της International Leadership Association (ILA), όπου «θα τιμηθεί με το βραβείο ηγετικής προσφοράς της ILA, για το έργο του ως πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 2009 – 2011». Η επιβεβαίωση πως το ΚΙΔΗΣΟ και ο πρόεδρός του παίζουν κομβικό ρόλο ήρθε με τη δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτή τη βράβευση: «Η απόφαση της International Leadership Association να τιμήσει με το βραβείο Ηγεσίας τον Γιώργο Παπανδρέου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κίνημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Φώφη Γεννηματά.

Βασίλης Ρόγγας

Πηγή: Η Εποχή