Συνεντεύξεις

Άξελ Τρόοστ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε υπαρξιακή κρίση

Τη συνέντευξη με τον Άξελ Τρόοστ, αναπληρωτή πρόεδρο της Ντι Λίνκε και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης.

Πώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στην Γερμανία;

Αυτό που είναι εμφανές είναι η σύγχυση που υπάρχει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το κομματικό σύστημα ήταν πολύ σταθερό. Το CDU/CSU εναλλάχτηκε με το SPD στη λειτουργία της κυβέρνησης, κάθε φορά σε συνασπισμό με το FDP, ενώ αργότερα προέκυψε το Κόμμα των Πρασίνων. Αυτά τα τέσσερα κόμματα, ωστόσο, έγιναν όλο και περισσότερο παρόμοια στο τέλος, και όλα ακολούθησαν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη απώλεια της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων απέναντί τους, ιδιαίτερα απέναντι στο SPD. Η Ντι Λίνκε ακολουθεί μια συνεπή αριστερή πολιτική και είναι σταθερή στη θέση της για την υποστήριξη ενός κράτους πρόνοιας. Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας είναι δυσαρεστημένα με τον «μεγάλο συνασπισμό» του CDU/CSU και του SPD, και θα στραφούν σε μικρότερα κόμματα. Έτσι, είναι πιθανό μετά τις εκλογές να βρεθούν στην ομοσπονδιακή βουλή επτά κόμματα, και αυτό θα οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι πιο περίπλοκος.

Πώς αντιμετωπίζει η Ντι Λίνκε τη συζήτηση σχετικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό;

Ως ένα κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης, προσπαθούμε για την καταπολέμηση της φτώχειας στη Γερμανία, την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, και για την αλλαγή αυτού του άδικου οικονομικού συστήματος που είναι η αιτία των πολλαπλών κρίσεων. Μετά τις εκλογές θα γνωρίζουμε ποιες συμμαχίες είναι δυνατές και τότε θα δούμε περισσότερα. Μπορούμε να φανταστούμε την συμμετοχή μας σε μια νέα κυβέρνηση, αλλά φυσικά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας κόκκινο-κοκκινοπράσινος συνασπισμός;

Ένα συνασπισμός με το SPD και τους Πράσινους είναι για εμάς η μόνη ρεαλιστική επιλογή για να μπούμε στην κυβέρνηση, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες ψήφους για να καταστεί αυτό δυνατό. Υπάρχει ήδη ένας τέτοιος συνασπισμός σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, στη Θουριγγία, στο Βραδεμβούργο (μόνο SPD και Ντι Λίνκε), και στο Βερολίνο. Οι εμπειρίες με αυτές τις κυβερνήσεις είναι καλές. Αλλά αυτά τα μοντέλα δεν μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε εθνικό επίπεδο, εκεί που αποφασίζονται τα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής. Το SPD θα πρέπει να πάρει πίσω πολλά από αυτά που έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα τις προσανατολισμένες προς την αγορά πολιτικές εργασίας της «Ατζέντα 2010», που μείωσαν δραστικά τα επίπεδα των μισθών. Φυσικά, επίσης, θα πρέπει και εμείς να κάνουμε συμβιβασμούς. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει ευκρινής διάθεση για αλλαγή, ούτε στην κοινωνία, ούτε στο SPD και στους Πράσινους, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν ανοικτές όλες τις επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε έναν συνασπισμό μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ και των Πρασίνων, ή έναν άλλο συνασπισμό του CDU/CSU και του SPD.

Πως ερμηνεύετε τα μεγάλα δημοσκοπικά ποσοστά του AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία);

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, βιώνουμε και εδώ μια ισχυρή στροφή προς τα δεξιά. Η στροφή αυτή άρχισε με την κρίση του ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα έγινε πολύ πιο έντονη με την κρίση των προσφύγων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Έτσι βλέπουμε να αναπτύσσεται ένα δυνατό δεξιό «κίνημα» και να εμφανίζεται ένα νέο κόμμα της ακροδεξιάς, το AfD, που μπορεί να περιβάλλεται από σκάνδαλα αλλά αυξάνει την υποστήριξη που έχει από τους ψηφοφόρους. Ταυτόχρονα, η Μέρκελ έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις μέσα στο κόμμα της, παρά το γεγονός ότι επέστρεψε σε μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική. Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το CDU και το SPD έχουν μεγάλες απώλειες προς το AfD. Οι ψηφοφόροι του είναι κυρίως άνθρωποι με άσχημες θέσεις εργασίας ή άνεργοι. Αλλά και πολλοί εύποροι ψηφίζουν την ακροδεξιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή έχουν βιώσει το πως οι γείτονες τους ή οι γνωστοί τους μένουν κοινωνικά πίσω και πως δεν έχουν χρήματα για σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια πρόνοια, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι πλουτίζουν πολύ εύκολα.

Ποια είναι η απάντησή σας στα κοινωνικά στρώματα που στρέφονται προς την ακροδεξιά;

Εμείς υπερασπιζόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να έχουμε κάτι να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά, φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν το AfD επειδή είναι εναντίον των ξένων, των ομοφυλοφίλων και άλλων μειονοτήτων. Δεν θα συμβιβαστούμε σχετικά με τα ζητήματα αυτά, και το μήνυμά μας προς αυτούς τους ανθρώπους είναι μόνο ένα: ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά του ρατσισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού και όλων των αποκλεισμών.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Ευρώπη;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μια υπαρξιακή κρίση. Χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση, διαφορετικά θα σπάσει. Ως οικονομολόγος, πάντα επισημαίνω ότι η γερμανική οικονομική πολιτική είναι υπεύθυνη για πολλά από τα σημερινά προβλήματα από την εισαγωγή του ευρώ. Με αυτό εννοώ όχι μόνο την πολιτική της λιτότητας που προωθείται από τον Σόιμπλε, αλλά και την πολλαπλή έλλειψη σεβασμού των κανόνων της νομισματικής ένωσης.

 

Πηγή: Η Εποχή