Micro

Απλοποιείται η απόκτηση άδειας διαμονής για τους μετανάστες από τον Απρίλιο

Η αρμοδιότητα παραλαβής και εξέτασης των συγκεκριμένων αιτήσεων, μεταφέρεται στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης του αιτήματος.

Λύση στο πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» (χωρίς τον κίνδυνο απέλασης, αλλά και χωρίς εργασιακά δικαιώματα) έδωσε η Βουλή και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αφορά κυρίως για πολίτες τρίτων χωρών, οικονομικούς μετανάστες, που διαβιούν στη χώρα μας νομίμως  για μεγάλο διάστημα, αλλά κάποια στιγμή και για διάφορους λόγους είχαν απολέσει την άδεια παραμονής τους και οι οποίοι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είχαν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση χορήγησης άδειας παραμονής για εξαιρετικούς λόγους, όχι όμως ενώπιον των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής τους, αλλά ενώπιον του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Έτσι συσσωρεύονταν εδώ και χρόνια δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, που ήταν αδύνατον να εξεταστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα από το διαθέσιμο προσωπικό του Υπουργείου. Κι ενώ οι αιτούντες, με την απόδειξη παραλαβής του αιτήματός τους, απολάμβαναν προσωρινής προστασίας από  απέλαση, δεν είχαν ωστόσο και το δικαίωμα νόμιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Εξαιτίας της μακροχρόνιας αυτής αναμονής (για την έκδοση οριστικής απόφασης) στρέφονταν στη «μαύρη εργασία» προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, με αποτέλεσμα και το δημόσιο να έχει σημαντική απώλεια από τα αδήλωτα εισοδήματα και τα ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν έσοδα από μη καταβληθείσες εισφορές.

Το θέμα αυτό ανέδειξε, τον περασμένο Νοέμβριο, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καστόρης, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων, μεταξύ αυτών, τη μεταφορά της αρμοδιότητας στις κατά τόπους υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Στην ερώτηση, που προσυπέγραφαν  άλλοι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε, στα μέσα του Δεκέμβρη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας πως το υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση, «βάσει της οποίας θα είναι δυνατή η μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης του συνόλου των αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε να υπάρξει καταμερισμός του αριθμού των υποβαλλόμενων αιτήσεων σε πολλά σημεία υποδοχής και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την εξέταση των φακέλων και να μην υποχρεώνονται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες τρίτων χωρών να προσέρχονται στην Αθήνα για την κατάθεση του αιτήματός τους».

Η νομοθετική πρωτοβουλία , για την οποία έκανε λόγο ο υπουργός, εκδηλώθηκε αμέσως, με τροπολογία που ενσωματώθηκε στο  νόμο για τον πτωχευτικό κώδικα, ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Α 240) στις 22 του Δεκέμβρη του 2016.

Λίγες μέρες μετά, ακολούθησε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 4471/ 30 του Δεκέμβρη του 2016), με την οποία, η αρμοδιότητα παραλαβής και εξέτασης των συγκεκριμένων αιτήσεων, μεταφέρεται στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Έτσι, από τις 3 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης στον τόπο της διαμονής τους και να επανυποβάλουν εκεί την αίτησή τους και μάλιστα χωρίς καταβολή παραβόλου.

Η  εξέλιξη αυτή, που ανακουφίζει χιλιάδες οικογένειες οικονομικών  μεταναστών στη χώρα, αποδεικνύει μεταξύ άλλων και τη βαρύνουσα σημασία της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πηγή: Left.gr